Χρειάστηκε ένα δημοσίευμα και μια καταγγελία για να προχωρήσουν οι αρμόδιες αρχές στην ανανέωση της άδειας μιας πλωτής μονάδας εκτροφής ψαριών και, το κυριότερο, ενός ιχθυογεννητικού σταθμού για να γίνει ό,τι δεν γινόταν επί δεκαπέντε χρόνια. Ο λόγος για τις εγκαταστάσεις των «Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών» στη Λάρυμνα και συγκεκριμένα στη θέση Ιμπλέρμι, οι οποίες έλαβαν στα μέσα Δεκεμβρίου τη σχετική ανανέωση της άδειας ύστερα από την απαιτούμενη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Το θρίλερ, ωστόσο, και το έντονο παρασκήνιο γύρω από την εν λόγω μονάδα και κυρίως για τον ιχθυογεννητικό σταθμό, που αποτελεί σημείο-κλειδί για το πώς λειτουργεί τα τελευταία χρόνια αυτή η αγορά, συνεχίζεται.
Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Οκτωβρίου 2023 έξι στελέχη του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών προχώρησαν σε έγγραφη καταγγελία προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας ότι οι προαναφερθείσες εγκαταστάσεις «λειτουργούν τα τελευταία 15 έτη χωρίς να έχουν ανανεώσει τις άδειές τους και χωρίς να έχουν εκδώσει την κτηνιατρική άδεια που προβλέπεται από το Π.Δ. 28/2009». Στην καταγγελία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η παράνομη λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς οι εν λόγω εγκαταστάσεις δεν έχουν λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές για εκτροφή ιχθύων».
Η άδεια ανανεώθηκε μεν, αλλά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» της Κυριακής, δεν αποκλείεται να υπάρξει προσβολή της εν λόγω απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης ή ακόμη και μηνυτήρια αναφορά από στελέχη του κλάδου. Ο λόγος; Κατ’ αρχάς, όπως προκύπτει από την απόφαση με ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου 2023 (αρ. πρωτοκόλλου 88022) έχει στηριχθεί σε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του 2013, παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα θεωρείται ότι έχουν αλλάξει στην περιοχή, και δεύτερον, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει χορηγηθεί ακόμη η απαιτούμενη κτηνιατρική άδεια.
Προμηθευτής εξέδωσε διαταγή πληρωμής για τον κινητό εξοπλισμό ιχθυοτροφείου, στη συνέχεια εγκαταστάθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί τη μονάδα χωρίς την άδεια του οφειλέτη.
Ο εν λόγω ιχθυογεννητικός σταθμός φέρεται να έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο όχι μόνο για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες», η οποία από το 2008 μέχρι και πρόσφατα βρισκόταν σε συνθήκες πτώχευσης. Στα μέσα Νοεμβρίου 2023, σημειωτέον, υπεγράφη συμφωνία εξυγίανσης ανάμεσα στην εταιρεία και στους πιστωτές της που προβλέπει τη μεταβίβαση άνω του 75% αυτής σε fund.
Αποτελεί σχεδόν κοινό μυστικό στην αγορά ότι μέσω της παραγωγής γόνου από τον ιχθυογεννητικό σταθμό η εταιρεία φέρεται να εξόφλησε τις οφειλές της προς βασικό προμηθευτή της έναντι δέσμευσης των ψαριών της. Ο προμηθευτής, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της «Κ», εισέπραττε τα έσοδα από την πώληση των ψαριών, ενώ ταυτόχρονα φέρεται να εκμεταλλεύεται και τον γόνο. Προμηθεύει, επίσης, με γόνο άλλα υπερχρεωμένα ιχθυοτροφεία, δεσμεύοντας επίσης τα ψάρια που παράγουν και εισπράττοντας τα έσοδα από την πώλησή τους, κυρίως προς την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Αυτό το ιδιόμορφο δίκτυο λειτουργεί στη βάση άτυπων συμφωνιών, δεδομένου ότι οι άδειες μίσθωσης, ίδρυσης και λειτουργίας υδατοκαλλιεργειών, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, δεν επιτρέπεται να κατασχεθούν –στην περίπτωση, για παράδειγμα, που ένα ιχθυοτροφείο χρωστάει χρήματα σε έναν προμηθευτή του–, αλλά ούτε ακόμη και να μεταβιβασθούν. Σχετικό έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», καθώς έχει επιχειρηθεί η κατάσχεση άδειας ιχθυοτροφείου που βρίσκεται στη Θεσσαλία. Ο ιδιοκτήτης του ιχθυοτροφείου δεν δέχθηκε να συμμετάσχει σε αυτό το ιδιόμορφο δίκτυο, με συνέπεια να ξεκινήσει από τότε έναν ατελείωτο δικαστικό αγώνα που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Ας σημειωθεί ότι στην περίπτωση των άτυπων συμφωνιών οι άδειες «μεταβιβάζονται» ακόμη και προς ένα εκατ. ευρώ.
Από τον εν λόγω κλάδο δεν λείπουν και τα εξής φαινόμενα: παρά το γεγονός ότι ο προμηθευτής εξέδωσε διαταγή πληρωμής για τον κινητό εξοπλισμό ιχθυοτροφείου, συμπεριλαμβανομένου του ιχθυοπληθυσμού, στη συνέχεια εγκαταστάθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί τη μονάδα χωρίς την άδεια και τη συναίνεση του οφειλέτη. Μάλιστα, τέτοια υπόθεση υπάρχει και συνεχίζεται από το 2018. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης; Ο νόμιμος ιδιοκτήτης συνεχίζει να καταβάλλει στο κράτος το ετήσιο μίσθωμα για την εγκατάσταση όλα τα χρόνια, παρά το γεγονός ότι στην ουσία δεν μπορεί να εισέλθει καν στην επιχείρησή του και να την «τρέξει» ο ίδιος.
Η κατάσταση που επικρατεί έρχεται, αν μη τι άλλο, να προσθέσει ακόμη μία αρνητική διάσταση σε έναν κλάδο που θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.