Χρυσόστομος Σφάτος στην «Κ»: Ανοίγει δρόμος για νέα έργα από την Intralot

Χρυσόστομος Σφάτος στην «Κ»: Ανοίγει δρόμος για νέα έργα από την Intralot

Η εταιρεία, με την έκδοση ομολόγου 130 εκατ., ολοκληρώνει την αναδιάρθρωσή της και περνάει σε φάση περαιτέρω ανάπτυξης

3' 27" χρόνος ανάγνωσης

Στο τελευταίο στάδιο του κύκλου αναδιάρθρωσης εισέρχεται η Intralot μέσω της έκδοσης ομολόγου ύψους 130 εκατ. ευρώ, του οποίου η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ θα ακολουθήσει, κατά πληροφορίες, μετά τις 20 Φεβρουαρίου η έναρξη της δημόσιας προσφοράς. Ο τεχνολογικός όμιλος, που δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και την προμήθεια ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις διεξαγωγής λοταρίας και τυχερών παιχνιδιών, έχει από το 2019 μειώσει το κόστος έως 150 εκατ. ευρώ και τον καθαρό δανεισμό σε περίπου 330 εκατ. ευρώ.

Χρυσόστομος Σφάτος στην «Κ»: Ανοίγει δρόμος για νέα έργα από την Intralot-1«Εχουμε υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια μια στρατηγική αναχρηματοδότησης, με γνώμονα την απομόχλευση και σήμερα η αναλογία καθαρού δανεισμού, σε σχέση με τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda) διαμορφώνεται σε 2,5. Η μείωση της μόχλευσης είναι σημαντική, όχι μόνο για τη συνολική μείωση εξυπηρέτησης του δανεισμού και την ευκολότερη αναχρηματοδότηση με όρους αγοράς, αλλά και διότι δημιουργεί τα περιθώρια χρήσης υφιστάμενων ταμειακών ροών ή και δανεισμού για ανάπτυξη μέσα από πιστωτικές γραμμές και μηχανισμούς project finance. Εχουμε χτίσει μια καλή σχέση με πιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ και ακολουθούμε μια λογική να διατηρούμε δανεισμό τόσο στις ΗΠΑ, που εξυπηρετείται από ταμειακές ροές σε δολάρια, όσο και στην Ευρώπη, ώστε με αυτό τον τρόπο να έχουμε και ενός είδους φυσικού hedging», σημειώνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Intralot, Χρυσόστομος Σφάτος. Τα προς άντληση κεφάλαια της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν, συνδυαστικά με κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ για το οποίο υφίσταται κατ’ αρχάς συμφωνία με τις τράπεζες, στην αποπληρωμή ομολόγων 230 εκατ. ευρώ που λήγουν τον Σεπτέμβριο.

Μετά την ενδεχόμενη επιτυχημένη έκβαση της ομολογιακής έκδοσης, η Intralot θα δώσει έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης, με σημαντικό τμήμα της δραστηριότητάς της να είναι στις ΗΠΑ, όπου μοιράζεται την «πίτα» των τεχνολογικών λύσεων για τυχερά παιγνίδια με μόλις ακόμη δύο παίκτες.

Τα προς άντληση κεφάλαια θα κατευθυνθούν, συνδυαστικά με κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ, στην αποπληρωμή ομολόγων 230 εκατ. ευρώ.

«Η εταιρεία έχει περάσει και πάλι σε φάση εξωστρέφειας και τοποθετούμαστε στρατηγικά για να διεκδικήσουμε νέα έργα που θα απαιτήσουν επενδύσεις ή και στρατηγικές συμμαχίες. Στην αγορά των ΗΠΑ υπάρχει μια ευτυχής συγκυρία, με πολλά συμβόλαια του ανταγωνισμού να λήγουν τα ερχόμενα τρία χρόνια, καθώς και μεγάλο αριθμό πολιτειών που θέλουν να εισαγάγουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο με συστήματα εποπτείας παιγνιομηχανών εκτός καζίνο. Παράλληλα, τα συμβόλαια τεχνολογίας έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους σε σχέση με τις συμβάσεις παραχώρησης άδειας για υπηρεσίες απευθείας στον τελικό καταναλωτή. Αυτή η στροφή στα συμβόλαια τεχνολογίας έχει ήδη αποτυπωθεί στην αύξηση του περιθωρίου κέρδους της εταιρείας τα τελευταία χρόνια και είναι κάτι που αποτιμάται θετικά και από τους επενδυτές, αλλά και από τους πελάτες μας. Εμείς δραστηριοποιούμαστε στο περιβάλλον των λοταριών του World Lottery Association, διαθέτουμε πιστοποιήσεις από τον οργανισμό αυτό και είμαστε βασικά μέλη και χορηγοί του από το κομμάτι του προμηθευτή. Το τονίζω γιατί είναι ένα βασικό στοιχείο της θέσης και της αποδοχής της Intralot διεθνώς», εξηγεί ο CEO της Intralot.

Οπως προσθέτει, σημαντικό ρόλο παίζει το διαδικτυακό κανάλι και η ανάπτυξη του i-Lottery, καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των λοταριών. «Στη νέα αυτή εποχή απαιτούνται συστήματα με δυνατότητες εύκολης ενσωμάτωσης σημαντικών νέων τεχνολογιών, όπως τα μητρώα παικτών, οι υπηρεσίες ψηφιακών πληρωμών, οι υπηρεσίες γεωεντοπισμού, η γρήγορη ενσωμάτωση παικτικού περιεχομένου, τα συστήματα εποπτείας και τα συστήματα ασφάλειας πληροφορικής», τονίζει.

Ο κ. Σφάτος κάνει λόγο για turnaround story της Intralot, που «απεικονίζεται όχι μόνο στην αύξηση της κερδοφορίας σε όρους λειτουργικής κερδοφορίας (Ebitda) και στην αύξηση του περιθωρίου σε επίπεδα άνω του 35%, αλλά και στην επιστροφή της σε θετικές ταμειακές ροές και κερδοφορία στο τελικό αποτέλεσμα». «Αποπληρώσαμε χρέος, τόσο μέσα από τα ταμειακά διαθέσιμα όσο και μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου και συνεχίζουμε στη λογική της συνεχούς απομόχλευσης. Μειώσαμε και ελέγξαμε το κόστος μέσα από ένα συνολικό πρόγραμμα εξοικονόμησης πόρων, που πραγματικά ήταν κομβικό σημείο για το γύρισμα της εταιρείας. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους επενδυτές είναι ότι ο ισολογισμός μας είναι ξεκάθαρος, κατανοητός και αξιόπιστος. Μετά τις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου, ποσοστό 55% της Intralot ελέγχουν οι βασικοί μέτοχοί της (σ.σ.: CQ Lottery, Σωκράτης Κόκκαλης), ενώ 45% ανήκει στη διασπορά. Με σημαντικά χαρτοφυλάκια να έχουν πρόσφατα τοποθετηθεί, η εμπορευσιμότητα και η πορεία της μετοχής έχουν ενισχυθεί», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT