Ανάπτυξη 2,5% φέτος«βλέπει» η Moody’s

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Ισχυρή υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας και το 2024 προβλέπει η Moody’s Analytics. Οπως σημειώνει, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φέτος θα είναι υποτονική, ενώ οικονομίες όπως η Γερμανία και η Αυστρία βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή κατάσταση. Αντιθέτως, η αδιάκοπη εισροή τουριστών θα στηρίξει τις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης. Η Ελλάδα, τονίζει, ήταν μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών στην Ευρωζώνη το 2023. Η ανεργία υποχώρησε κάτω του 10%, ενώ ο δείκτης χρέους μειώθηκε περισσότερο από 10%, στο 160%. Το 2024 η ανάπτυξη θα υποστηριχθεί από τις επενδύσεις, τον τουρισμό, τον χαμηλότερο πληθωρισμό και τη δημοσιονομική στήριξη μέσω των αυξήσεων του κατώτατου μισθού που θα τονώσουν την εγχώρια ζήτηση. Η Moody’s εκτιμά έτσι πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 2,5% –από 2,3% το 2023–, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 2,1%.

Καμπάνια για το φαινόμενο της ηλεκτρονικής απάτης

«Κάποιες ειδοποιήσεις είναι καλύτερο να τις αγνοείς», προειδοποιεί η Ελληνική Ενωση Τραπεζών στο πλαίσιο της νέας καμπάνιας που βγαίνει στον αέρα από 26 Φεβρουαρίου έως και 24 Μαρτίου 2024 και στόχο έχει να προειδοποιήσει για το φαινόμενο της ηλεκτρονικής απάτης. Η νέα καμπάνια, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Mastercard, αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης αντίστοιχης πρωτοβουλίας «Μια παύση αρκεί» και προειδοποιεί για τα ανεπιθύμητα μηνύματα μέσω τηλεφωνικής κλήσης (vishing), email (phishing) και sms (sMiShing) που δέχονται καταναλωτές.

Ο σχεδιασμός της Intralot για το ομόλογο των 130 εκατ.

Ζήτημα χρόνου αποτελεί η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου για το ομόλογο ύψους 130 εκατ. ευρώ της Intralot, δεδομένου ότι το πληροφοριακό σημείωμα αναμένεται να έχει λάβει το πράσινο φως της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μέσα στην εβδομάδα. Ο σχεδιασμός της τεχνολογικής εταιρείας που δημιουργεί λύσεις και εφαρμογές για τυχερά παίγνια προβλέπει την επόμενη εβδομάδα την έναρξη της δημόσιας προσφοράς της ομολογιακής έκδοσης, που αποτελεί και το τελευταίο στάδιο του κύκλου αναδιάρθρωσης της Intralot.

Πάει Μαϊάμι για να γλιτώσει φόρους

Ο Τζεφ Μπέζος εγκατέλειψε το Σιάτλ για το Μαϊάμι έπειτα από 30 χρόνια, όχι μόνο για να είναι πιο κοντά στους γονείς του και στις εκτοξεύσεις πυραύλων της Blue Origin, αλλά και για να γλιτώσει τους φόρους από την πολιτεία της Ουάσιγκτον. Την περασμένη εβδομάδα, στην πρώτη πώληση από το 2021, ο μεγιστάνας πούλησε μετοχές της Αmazon ύψους 2 δισ. δολαρίων, σχεδιάζοντας συνολικά να πουλήσει 50 εκατ. μετοχές πριν από το τέλος του 2025. Μετά τη μετακόμιση στο Μαϊάμι θα γλιτώσει τουλάχιστον 610 εκατ. δολάρια σε φόρους.

Οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών

Το πώς θα επηρεάσει τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών η πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος, οι προοπτικές πιστωτικής ανάπτυξης, καθώς και η έκταση των δυνατοτήτων επιστροφής κεφαλαίου, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις συζητήσεις που είχε πρόσφατα η JP Morgan με επενδυτές, όπως σημειώνει σε ανάλυσή της. Συνεπώς οι προβλέψεις που θα δώσουν οι διοικήσεις για την περίοδο 2024-2026 κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2023 το αμέσως επόμενο διάστημα –με την Τράπεζα Πειραιώς να ξεκινάει αυτή την Τετάρτη–, η διάθεση του υπόλοιπου ποσοστού του ΤΧΣ και η απόφαση του SSM σχετικά με τη διανομή μερίσματος, μαζί με το τι θα ανακοινώσουν οι διοικήσεις σχετικά με τη μελλοντική επιστροφή κεφαλαίου, θα αποτελέσουν τα «κλειδιά» για τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στη συνέχεια και τις διαθέσεις των επενδυτών για τον κλάδο, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT