Ομόλογα: Eνίσχυση ρευστότητας στη δευτερογενή αγορά o στόχος του ΟΔΔΗΧ

Ομόλογα: Eνίσχυση ρευστότητας στη δευτερογενή αγορά o στόχος του ΟΔΔΗΧ

Με την επανέκδοση δύο ομολόγων του 2023 το ελληνικό Δημόσιο άντλησε χθες 400 εκατ. ευρώ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Με στόχο τη βελτιστοποίηση της ελληνικής αγοράς ομολόγων, τη στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο έχει περιορισμένες ανάγκες χρηματοδότησης, κινείται ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται και η διπλή «έξοδος» στις αγορές που πραγματοποίησε χθες, με την επανέκδοση μέσω δημοπρασίας των δύο ομολόγων που είχαν εκδοθεί το 2023.

Επειτα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και σε συνδυασμό με την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας καθώς και το ευνοϊκό προφίλ του δημόσιου χρέους, ο ΟΔΔΗΧ θα επικεντρωθεί περισσότερο στο «κτίσιμο» της αγοράς ομολόγων και στην ενίσχυση της ρευστότητας στη δευτερογενή αγορά, παρά σε κινήσεις στην πρωτογενή αγορά με εκδόσεις νέων τίτλων.

Ο ΟΔΔΗΧ χθες άντλησε 400 εκατ. ευρώ συνολικά, με τα μισά από αυτά να αφορούν την επανέκδοση του 5ετούς ομολόγου σταθερού επιτοκίου 3,875% που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2023 και τα υπόλοιπα την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου σταθερού επιτοκίου 4,25% που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2023.

Οι συνολικές προσφορές διαμορφώθηκαν σε 1,334 δισ. ευρώ – 623 εκατ. ευρώ για το 5ετές και 711 εκατ. ευρώ για το 10ετές. Η απόδοση για το 5ετές διαμορφώθηκε στο 2,85% από 2,72% στην αντίστοιχη δημοπρασία του Ιανουαρίου και για τον 10ετή τίτλο στο 3,32% από 3,76% στην αντίστοιχη επανέκδοση του Νοεμβρίου του 2023.

Ετσι, ήδη από τον πρώτο ενάμιση μήνα του έτους έχει καλυφθεί το 47% των συνολικών δανειακών αναγκών του 2024 (οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στα 10 δισ. ευρώ), με στήριξη και από τον ούριο άνεμο της ισχυρής ζήτησης των επενδυτών για αποδόσεις πριν ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει πρόγραμμα επανεκδόσεων για το α΄ εξάμηνο, μια διαδικασία την οποία και ξεκίνησε πέρυσι και σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα για την Ελλάδα, με ένα reopening τίτλου κάθε μήνα. Επειτα από τη χθεσινή (διπλή) επανέκδοση ακολουθούν επανεκδόσεις στις 20 Μαρτίου, τις 17 Απριλίου, τις 22 Μαΐου και τις 19 Ιουνίου, ενώ το καλοκαίρι θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα του β΄ εξαμήνου.

«Tο πιο δύσκολο έργο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι το πώς να παρέχουμε προσφορά τίτλων και πώς να βελτιώσουμε τη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά, εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα είναι πολύ μικρές για μεγάλο χρονικό διάστημα», σημείωσε πριν από μερικές ημέρες ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας στο GlobalCapital. Για τα επόμενα 50 χρόνια, κατά μέσον όρο, οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα κινούνται στο 5,8% του ΑΕΠ.

Από τα 18,999 δισ. ευρώ των συνολικών δανειακών αναγκών της χώρας φέτος, τα 12 δισ. ευρώ αφορούν πρόωρες αποπληρωμές – όπως η μείωση του αποθέματος εντόκων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, οι περαιτέρω πρόωρες πληρωμές δόσεων των διμερών δανείων GLF και νέες ανταλλαγές ομολόγων (buybacks) τα οποία λήγουν στα επόμενα 2-3 χρόνια. Αυτό το ποσό θα δημιουργήσει «χώρο» για χρηματοδοτική δραστηριότητα και προσφορά, ώστε να ενισχυθεί η δευτερογενής αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT