Πρόγραμμα βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων ύψους 176 εκατ.

Πρόγραμμα βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων ύψους 176 εκατ.

Αφορά το εμπόριο, τις υπηρεσίες, την εστίαση και τον τουρισμό

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Στην προδημοσίευση του προγράμματος «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα», ύψους 176,75 εκατ. ευρώ, προχώρησε το ΥΠΕΝ. Το πρόγραμμα, που υποστηρίζεται χρηματοδοτικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού, διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού δικαίωμα συμμετοχής έχουν εκείνες οι οποίες, σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση, έχουν δυναμικότητα που δεν ξεπερνάει τις 200 κλίνες. Για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η υποβολή πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) ή/και έκθεσης ενεργειακού ελέγχου, αναλόγως των επιλέξιμων παρεμβάσεων. Το ποσοστό ενίσχυσης για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων φτάνει έως και 65%, αναλόγως του είδους της παρέμβασης (κτίρια και μη κτιριακές εγκαταστάσεις) και του μεγέθους της επιχείρησης.

Το ποσό της επιχορήγησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και αντίστοιχα τις 250.000 ευρώ για τους λοιπούς κλάδους. Στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδοτούνται και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε ποσοστό έως 7% του επιλέξιμου προϋπολογισμού και με ανώτατο όριο τις 30.000 ευρώ. Ο προμηθευόμενος εξοπλισμός θα πρέπει να είναι σύγχρονος, καινούργιος, αμεταχείριστος και να περιέρχεται στην κυριότητα της επιχείρησης.

Ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμος, όπως επίσης οι δαπάνες συντήρησης και επισκευής εξοπλισμού που χρησιμοποιείται, ήδη, από την επιχείρηση. Η διάρκεια υλοποίησης κάθε επενδυτικού σχεδίου ενεργειακής αναβάθμισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης της πρότασης. Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται αυτή της δημοσίευσης της αναλυτικής προκήρυξης του προγράμματος και ως ημερομηνία λήξης επιλεξιμότητας η 30ή/7/2025.

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση προκειμένου να υλοποιήσουν, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις:

• Ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού κελύφους, όπως θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης.

• Ενεργειακής αναβάθμισης συστήματος φωτισμού από νέας τεχνολογίας LED, εγκατάσταση αυτοματισμών μείωσης κατανάλωσης λόγω απουσίας / παρουσίας χρηστών.

• Εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων, όπως αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT