Ανάπτυξη 2,3% φέτος αναμένει η Κομισιόν

Ανάπτυξη 2,3% φέτος αναμένει η Κομισιόν

Η εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ είναι τριπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και η τέταρτη υψηλότερη μεταξύ των 20 κρατών-μελών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Toν τέταρτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και σχεδόν τριπλάσιο από τον μέσο όρο της εκτιμά η Κομισιόν στις χειμερινές προβλέψεις της ότι θα πετύχει η Ελλάδα το 2024. Συγκεκριμένα προβλέπει ρυθμό 2,3%, αμετάβλητο από τις φθινοπωρινές προβλέψεις της, έναντι 0,8% στην Ευρωζώνη, για την οποία αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της από το 1,2% του φθινοπώρου.

Παρ’ όλα αυτά, το 2,3% είναι αισθητά χαμηλότερο από το 2,9% που προβλέπει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό 2024.

Για το 2023 οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν αναφέρουν ρυθμό ανάπτυξης 2,2%, χαμηλότερο έναντι των προηγούμενων, φθινοπωρινών προβλέψεων, αλλά και της κυβερνητικής εκτίμησης στον προϋπολογισμό για 2,4%. Και για το 2025 η πρόβλεψη είναι για 2,3% έναντι προηγούμενης για 2,2%.

Για τον πληθωρισμό η Κομισιόν εκτιμά ότι έκλεισε στο 4,2% το 2023 (έναντι 5,4% στην Ευρωζώνη) και ότι φέτος θα υποχωρήσει στο 2,7%, ακριβώς στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ θα μειωθεί περαιτέρω στο 2,1% το 2025. Η κυβέρνηση προβλέπει 4,1% για το 2023 και 2,6% για φέτος.

«Aυτό που έχουμε είναι στέρεη ανάπτυξη και καλές προβλέψεις για το 2024-2025, που είναι πολύ ενδιαφέρον εάν τις συγκρίνουμε με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη», είπε χθες για την Ελλάδα, παρουσιάζοντας τις χειμερινές προβλέψεις, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι. «Φυσικά, η προώθηση επενδύσεων και η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ανάπτυξης».

Το ενθαρρυντικό είναι ότι η Κομισιόν προβλέπει ελαφρά βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ αλλά και των επενδύσεων σε παραγωγικότερη κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, για το ΑΕΠ προβλέπει μεγαλύτερη συμμετοχή των επενδύσεων και υποχώρηση της συμμετοχής της κατανάλωσης φέτος, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί και πάλι, με τον ίδιο ρυθμό, όπως και το 2023. Κι αυτό γιατί προβλέπει ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν σημαντικά, καθώς θα επιταχύνεται η υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και θα χαλαρώνουν οι πιστωτικές συνθήκες. Για τις επενδύσεις σημειώνει ότι η σύνθεσή τους θα μετατοπισθεί από τις κατασκευές σε πιο παραγωγικές κατευθύνσεις, όπως ο μηχανολογικός εξοπλισμός.

Ωστόσο χτυπάει κι ένα καμπανάκι για το ισοζύγιο, καθώς εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα αυξήσουν τη ζήτηση για εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, μειώνοντας τη θετική συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών το 2024-2025.

Για τον πληθωρισμό παρατηρεί ότι, εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δείκτης ήταν σημαντικά υψηλότερος το 2023, στο 5,3%, έναντι 4,2% του γενικού δείκτη, αν και υποχώρησε κάτω από αυτό το ποσοστό τον Δεκέμβριο. Εκτιμά, επίσης, ότι οι τιμές θα πιεσθούν προς τα πάνω εξαιτίας της αύξησης του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο και της στενότητας στην αγορά εργασίας, αντισταθμίζοντας εν μέρει τη θετική επίπτωση των χαμηλότερων τιμών ενέργειας. Στην έκθεση της Κομισιόν, άλλωστε, επισημαίνεται η ιδιαίτερα έντονη υποχώρηση των spreads των ελληνικών ομολόγων, όπως και των ιταλικών, καθώς επωφελήθηκαν από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των αξιολογήσεων αλλά και από την αναζήτηση των επενδυτών για υψηλές αποδόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT