Το «φαινόμενο της Παρασκευής» στην εργασία

Το «φαινόμενο της Παρασκευής» στην εργασία

Τι δείχνουν οι έρευνες, πώς προσπαθούν οι εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγι- κότητα στο τέλος της εβδομάδας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Η Χιμπάμπ Αμπντιλάχι επισημαίνει πως οι Παρασκευές χωρίς συσκέψεις έχουν ενισχύσει δραστικά την παραγωγικότητα στην Oyster, μια εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού, όπου εργάζεται η 32χρονη διευθύντρια εμπορικών σημάτων. Σε προηγούμενες δουλειές της είχε τις λεγόμενες «καλοκαιρινές Παρασκευές», αλλά αυτό ελάχιστα τη βοηθούσε να αμβλύνει την αίσθηση πως είχε εξαντληθεί πλέον στο τέλος της εβδομάδας. Η Oyster συγκαταλέγεται μεταξύ ενός αυξανόμενου αριθμού εταιρειών, που προσπαθούν με νέους τρόπους να λύσουν ένα πολύ παλιό πρόβλημα, τη ραθυμία της Παρασκευής και τους αργούς ρυθμούς της. Μία ιδέα είναι να δοθεί στους υπαλλήλους περισσότερος χρόνος ώστε να ολοκληρώσουν τα πράγματα που έχουν αναλάβει, καθώς τελειώνει η εβδομάδα. Το να επωφεληθούν περισσότερο από τις Παρασκευές ήταν από καιρό ένα ζήτημα για τις εταιρείες. Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας A&M, που μελέτησαν το λεγόμενο «φαινόμενο της Παρασκευής», τεκμηρίωσαν πώς μειώνεται η παραγωγικότητα είτε οι εργαζόμενοι είναι στο γραφείο είτε εργάζονται εξ αποστάσεως. Πάντως, η έλλειψη διάθεσης της Παρασκευής έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία από την πανδημία. Μια μελέτη για τη φθίνουσα εργασιακή δέσμευση υπολογίζει το κόστος για την οικονομία των ΗΠΑ σε 1,9 τρισ. δολάρια.

Οι προηγούμενες προσπάθειες να γίνουν οι Παρασκευές περισσότερο καρποφόρες είχαν ως στόχο να διευκολυνθούν οι ενδυματολογικές επιλογές με πιο απλό ντύσιμο ή για μερικούς μήνες να λαμβάνουν λίγες ώρες άδεια οι εργαζόμενοι – είναι οι λεγόμενες «καλοκαιρινές Παρασκευές». Αλλοι όμιλοι προσπάθησαν να προσφέρουν δωρεάν πίτσα ή παγωτό. Η τάση, ωστόσο, δεν αντιστράφηκε. Ο Στίβεν Φιτζέραλντ, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Habanero Consulting Group στο Βανκούβερ, τόνισε ότι η απαλλαγή από τις συνεδριάσεις τις Παρασκευές βοηθά την ομάδα του των 65 ατόμων να απολαμβάνει περισσότερο την ημέρα, ενώ αναπτερώνει το ηθικό τους. «Είναι εύκολο να πηγαίνεις από σύσκεψη σε σύσκεψη και ειλικρινά, αυτό που κάνεις είναι να μη δίνεις στον εγκέφαλό σου χώρο να σκεφτεί», προσέθεσε.

Ορισμένες εταιρείες δοκιμάζουν να καταργήσουν εντελώς τα απογεύματα της Παρασκευής. «Θα μπορούσαμε να έχουμε τόση παραγωγικότητα σε τεσσερισήμισι ημέρες εργασίας όσο και σε πέντε», δήλωσε ο Μαρκ Μπέντεν, καθηγητής Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας A&M. «Δεν νομίζω ότι το απόγευμα της Παρασκευής μας αποφέρει πολλά» – και αυτό θυμίζει πολύ το πείραμα της τετραήμερης εβδομάδας σε διάφορες χώρες και ομίλους. Η Κάτελιν Ροντρίγκες, μια 32χρονη από το Σαν Ματέο της Καλιφόρνιας, βρήκε τις Παρασκευές με το απλό ντύσιμο «καταπραϋντικές» και όχι χρήσιμες. Πριν από μερικά χρόνια το τέλος της εβδομάδας άλλαξε, όταν άρχισε να εργάζεται σε εταιρεία επικοινωνιών. Αυτή προσέφερε «ευέλικτες Παρασκευές», δίνοντάς της περισσότερο χρόνο με την οικογένεια, σαν να πήγαινε τη μικρή της κόρη σε μάθημα μουσικής. «Ηταν τεράστιο δώρο», είπε η Κάτελιν Ροντρίγκες, η οποία εργάζεται ως σχεδιάστρια.

Τέλος, στην πλατφόρμα έκδοσης εισιτηρίων Eventbrite οι εργαζόμενοι έχουν άδεια την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα. Η Ρόζελι Ιλανο, διευθύντρια της κοινότητας της πλατφόρμας, σημείωσε ότι αφιερώνει την ημέρα στο να παρακολουθήσει το Netflix και να φροντίσει την ηλικιωμένη μητέρα της. «Είναι ένα προνόμιο που εκτιμώ βαθιά», υπογράμμισε η Ιλανο, που ζει στο Οκλαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT