Εκθεση της Hindenburg βουλιάζει τη μετοχή της ελβετικής Temenos

Εκθεση της Hindenburg βουλιάζει τη μετοχή της ελβετικής Temenos

Διαπιστώνει σφάλματα ισολογισμών στην εταιρεία τραπεζικού λογισμικού

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Λογιστικές ανωμαλίες και παραποίηση των ισολογισμών διαπιστώνει στην ελβετική εταιρεία τραπεζικού λογισμικού Temenos η Hindenburg Research, ο short seller που έχει «χτυπήσει» στο παρελθόν μεγάλα ονόματα του διεθνούς επιχειρείν με αποκαλυπτικές εκθέσεις.

Επειτα από τέσσερις μήνες έρευνας και συνεντεύξεις 25 πρώην υπαλλήλων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων στελεχών, η Hindenburg κατέληξε ότι υπάρχουν σοβαρά σφάλματα στους ισολογισμούς της fintech, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η παραποίηση των επίσημων στοιχείων ήταν «κοινό μυστικό». Αναφέρεται συγκεκριμένα σε έργα που κατέρρευσαν και σε πελάτες που ενοχλήθηκαν στη Βόρειο Αμερική, μια αγορά στρατηγικής σημασίας για την εταιρεία. Επίσης, η Hindenburg σημειώνει ότι εντόπισε σημάδια τα οποία εμφανίζονται συχνά σε περιπτώσεις λογιστικής απάτης.

Παρότι υπήρχαν ανέκαθεν φήμες περί προβλημάτων διακυβέρνησης στην εταιρεία, η έκθεση φαίνεται πως κατάφερε το τελειωτικό πλήγμα, καθώς η μετοχή της Temenos έκανε τη μεγαλύτερη βουτιά της τελευταίας 15ετίας μέσα σε δύο ημέρες. Η μετοχή της κατέγραψε απώλειες έως και 9,5% την Παρασκευή, έπειτα από βουτιά 28% την Πέμπτη. Εξάλλου, η Hindenburg θεωρείται πλέον άκρως αξιόπιστη, καθώς οι εκθέσεις της έχουν «χτυπήσει» επιχειρηματικές «αυτοκρατορίες», όπως του Ινδού κροίσου Γκόταμ Αντάνι και του ιδρυτή του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ. Πέρυσι, για παράδειγμα, ο Αντάνι, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ινδία, έχασε 108 δισ. δολάρια σε μία ημέρα, αφότου ο short seller κατηγόρησε τον όμιλό του για χειραγώγηση μετοχής και λογιστική απάτη.

Η fintech αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η έκθεση περιλαμβάνει ανακρίβειες γεγονότων και σφάλματα ανάλυσης.

«Παίρνουμε σοβαρά αυτές τις κατηγορίες», δήλωσε ο Σενγκίζ Σεν, αναλυτής της Julius Baer, λέγοντας ότι το πιο ανησυχητικό είναι ο ισχυρισμός της Hindenburg πως έχει μιλήσει με «πολύ καλά ενημερωμένα υψηλόβαθμα στελέχη».

Πάντως, η Temenos αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η έκθεση περιλαμβάνει «ανακρίβειες γεγονότων και σφάλματα ανάλυσης, σε συνδυασμό με ψευδείς και παραπλανητικές κατηγορίες». Σημειώνεται ότι η εταιρεία, που ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια, υποστηρίζει ότι μέσω της πλατφόρμας της 1,2 δισ. άτομα καλύπτουν τις καθημερινές τραπεζικές τους ανάγκες. Οι επενδυτές θα ξεκινήσουν έρευνα μέσα στην Temenos, της οποίας δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο Ελβετός δισεκατομμυριούχος Μάρτιν Εμπνερ, ώστε να αντικρούσουν τις κατηγορίες.

Βέβαια, ακόμη και πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης, οι αναλυτές ήταν διχασμένοι απέναντι στην ελβετική εταιρεία. Εδώ και χρόνια υπάρχουν αμφιβολίες εάν η διοίκηση θα μπορέσει να φέρει εις πέρας τους στόχους της σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Επίσης, είχε δυσκολευτεί πολύ κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς τα lockdowns επιβάρυναν τη ζήτηση για τραπεζικό λογισμικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT