Στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο φορτίο LNG

Στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο φορτίο LNG

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Η ΔΕΠΑ παρέλαβε το πρώτο φορτίο LNG που έφτασε χθες στον νέο FSRU Αλεξανδρούπολης, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει με ποσοστό 20% στο μετοχικό σχήμα της Gastrade που διαχειρίζεται το FSRU, και προχωράει στην αξιοποίησή του με την ιδιότητα του προμηθευτή, παραλαμβάνοντας το πρώτο ναυλωμένο φορτίο LNG. Το συγκεκριμένο project, όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωσή της, ανοίγει νέες προοπτικές για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. «Αποδεικνύουμε έμπρακτα την πεποίθησή μας ότι η συγκεκριμένη ενεργειακή υποδομή είναι ένα απαραίτητο τμήμα του πλέγματος ενεργειακής ασφάλειας στη ΝΑ Ευρώπη, επιλέγοντας το FSRU Αλεξανδρούπολης και ως προμηθευτές για την παραλαβή συμβολαιοποιημένων φορτίων της εταιρείας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

Αρση δέσμευσης περιουσίας για Ασπίς Πρόνοια

Υστερα από περίπου 15 χρόνια ήρθη η δέσμευση σε κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της ασφαλιστικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια του Παύλου Ψωμιάδη. Πρόκειται για χρηματικό ποσό 8,3 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθεί στη μερική ικανοποίηση απαιτήσεων που έχουν εγείρει δικαιούχοι, όπως και για γραφεία που βρίσκονται στους Αγίους Θεοδώρους και για τα οποία έχει διενεργηθεί πλειστηριασμός. Αντίστοιχες αποφάσεις έχει λάβει η Τράπεζα της Ελλάδος για ακίνητα των ασφαλιστικών Διεθνής Ενωσις και Ευρωπαϊκή Πρόνοια που παρέμεναν δεσμευμένα για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Εξήντα οι νέες άδειες ταχυμεταφορών το 2022

Εξήντα νέες επιχειρήσεις προστέθηκαν στην αγορά ταχυμεταφορών, σύμφωνα με την επισκόπηση αγορών που δημοσιοποίησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και αφορά το έτος 2022. Ο κλάδος των κούριερ αποτελείται από συνολικά 713 επιχειρήσεις, αριθμός που ενδέχεται να έχει αυξομειωθεί, δεδομένου ότι τα στοιχεία της Αρχής, αν και δημοσιεύθηκαν προ ημερών, δεν λαμβάνουν υπόψη την πορεία του κλάδου κατά την περασμένη χρονιά. Ο τζίρος των επιχειρήσεων ανήλθε σε 523 εκατ. ευρώ.  

Διάθεση εξάμηνων εντόκων τίτλων

Σε νέα διάθεση εντόκων στο κοινό προχωρεί ο ΟΔΔΗΧ την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της δημοπρασίας εξάμηνων τίτλων ύψους 625 εκατ. ευρώ που θα διενεργηθεί την Τετάρτη. Οι ιδιώτες που επιθυμούν να προμηθευτούν τα νέα έντοκα μπορούν να το κάνουν και αυτή τη φορά μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό τις 15.000 ευρώ. Η περίοδος εγγραφών ξεκινάει την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία. Σημειώνεται πως στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων 26 εβδομάδων τον Ιανουάριο, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,77%.  

«Οχι» σε πρόωρη μείωση επιτοκίων

Η αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβραδύνει την υποχώρηση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%, τόνισε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ. Αυτό, τόνισε, μπορεί να καθυστερήσει τη νίκη της ΕΚΤ έναντι του πληθωρισμού και τον χρόνο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων. «Η επίμονα χαμηλή –και πρόσφατα ακόμη και αρνητική– ανάπτυξη της παραγωγικότητας οξύνει τον αντίκτυπο που έχει η τρέχουσα ισχυρή αύξηση των ονομαστικών μισθών στο εργατικό κόστος για τις επιχειρήσεις», είπε η Σνάμπελ. «Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο οι επιχειρήσεις να μετακυλίσουν το υψηλότερο μισθολογικό κόστος στον καταναλωτή, κάτι που θα μπορούσε να καθυστερήσει την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%», πρόσθεσε. Επιβεβαιώνοντας τη θέση της, η Σνάμπελ τόνισε ότι αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ έπρεπε να είναι «επιφυλακτική» και να μη μειώσει τα επιτόκια «πρόωρα», για να αποφύγει μια δεύτερη έξαρση του πληθωρισμού, όπως συνέβη τη δεκαετία του 1970.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT