Η πρόταση για αύξηση κεφαλαίου στη Viva Wallet

Η πρόταση για αύξηση κεφαλαίου στη Viva Wallet

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Ως κίνηση «σφήνα» στη διαμάχη του με την JP Morgan ερμηνεύεται η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Viva Wallet για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης στις 22 Μαρτίου με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 400 εκατ. ευρώ. Η ΑΜΚ θα διενεργηθεί στην αποτίμηση των 3 δισ. ευρώ, όση δηλαδή είναι η αξία της Viva Wallet με βάση την αποτίμηση της EY Γερμανίας, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας We Realise συμφερόντων του Χάρη Καρώνη. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν, όπως αναφέρεται στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης, θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση εξαγορών και συγχωνεύσεων της Viva, που με βάση το κατηγορητήριο του βασικού μετόχου της Viva, Χάρη Καρώνη, παρεμποδίζονται από την JP Morgan. Τυχαίο; Προφανώς όχι. Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι εάν η JP Morgan θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ και πολύ περισσότερο εάν αυτή θα πραγματοποιηθεί με δεδομένο ότι το επιχειρησιακό σχέδιο μένει να κατατεθεί και να εγκριθεί από την ΤτΕ. Ο επόπτης, εκτός του ότι αιφνιδιάστηκε για την επικείμενη αύξηση, έχει κάθε λόγο να θεωρεί ότι η αύξηση αποτελεί μέρος της διαμάχης με τον αμερικανικό επενδυτικό κολοσσό, η έγκριση του οποίου θεωρείται απαραίτητη για την ΑΜΚ.

Μηδενική ανοχή στη διάθεση προϊόντων σε προσφορά, ακόμη και όταν οι προμηθευτές και οι λιανέμποροι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλά αποθέματα σε αυτά, διαμηνύει ότι θα επιδείξει το υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται, σημειωτέον, για προσφορές τύπου «1+1» και εν γένει πολυσυσκευασίες, οι οποίες υπό αυτή τη μορφή είχαν φύγει από τις παραγωγικές μονάδες για να πάνε στα ράφια των καταστημάτων. Οπως χαρακτηριστικά λένε αρμόδιες πηγές, πρόκειται για προϊόντα μη ευπαθή κι επομένως άνετα μπορούν να παραμείνουν στις αποθήκες και να διατεθούν αφού παρέλθει το τρίμηνο της απαγόρευσης διενέργειας προσφορών. Τούτο μάλιστα αναφέρεται ρητώς στη νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μείωση στις τιμές αερίου «βλέπει» η Goldman Sachs

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη οδηγούν την Goldman Sachs να μειώσει τις εκτιμήσεις της για την τιμή του φυσικού αερίου φέτος. Ειδικότερα, μειώνει την πρόβλεψή της για το TTF στα 31 ευρώ/MWh, από 41 ευρώ προηγουμένως. Οπως όμως τονίζει, «πιστεύουμε ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη. Εχουμε έναν ακόμη χειμώνα να περάσουμε πριν ο κίνδυνος επανεμφάνισης ακραίων τιμών στο φυσικό αέριο εξαλειφθεί». Το διαρθρωτικό έλλειμμα του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου δεν έχει ακόμη επιλυθεί πλήρως, όπως εξηγεί, με την αυξημένη προσφορά LNG να μην αναπληρώνει ακόμη πλήρως τις χαμένες ρωσικές εισαγωγές. Ετσι, οι τιμές του αερίου παραμένουν ευάλωτες σε διακοπές εφοδιασμού ή αυξήσεις της ζήτησης, ιδίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αναταραχή στον κλάδο του εμπορίου

Αναταραχή επικρατεί στον κλάδο του εμπορίου, με τους εκπροσώπους των περίπου 300.000 εργαζομένων σε ολόκληρη χώρα να καταγγέλλουν συντονισμένη προσπάθεια συμπίεσης μισθών και ανατροπών στις ισχύουσες εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το τελευταίο διάστημα πολλοί εργοδότες προωθούν τροποποιητικές συμβάσεις εργασίας καθώς και νέους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας με δυσμενέστερους όρους αμοιβής και εργασίας, σε έναν κλάδο που δεν υπάρχει σύμβαση εργασίας σε ισχύ από το 2012. Με αφορμή, δε, την πρόσφατη επαναφορά των μισθολογικών τριετιών, οι εργαζόμενοι περιγράφουν την εφαρμογή μιας μεθόδου που λειτουργεί ως… μισθολογικό αμορτισέρ, απορροφώντας κάθε σημερινή ή μελλοντική αύξηση μέσω του συμψηφισμού τους με τις «ξεπαγωμένες» τριετίες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT