Χρυσή βίζα: Πάνω από 2,5 δισ. τα έσοδα για την Ελλάδα

Χρυσή βίζα: Πάνω από 2,5 δισ. τα έσοδα για την Ελλάδα

Μέσω της «χρυσής βίζας» έχουν πουληθεί περίπου 20.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ εισέρρευσαν στα ελληνικά ταμεία μέσω της Golden Visa καθώς επενδυτές επένδυσαν σε ακίνητα στην επικράτεια για να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκό διαβατήριο. 

«Χάρη στη χρυσή βίζα έχουν πουληθεί περίπου 20.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτά κατευθύνεται στη μίσθωση. Εχουμε περίπου ανάλογα με την περιοχή 60-80% στη μακροχρόνια μίσθωση και ποσοστό από 20-40% στη βραχυχρόνια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μεσιτών, Κοσμάς Θεοδωρίδης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ. 

Κατά τον πρόεδρο του πανελλαδικού δικτύου E-REAL ESTATES, Θέμη Μπάκα, η μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης για το πρόγραμμα της χρυσής βίζας καταγράφηκε το πρώτο εννεάμηνο του 2023, διότι θα άλλαζε το όριο επένδυσης στις 500.000 ευρώ στα νότια προάστια και στον Δήμο Αθηναίων. «Είδαμε πραγματικά μία τεράστια αύξηση της ζήτησης ακόμη και τριπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος», σημείωσε. «Είδαμε επενδυτές να στρέφονται μαζικά πλέον στις περιοχές του Πειραιά, των δυτικών προαστίων και των ανατολικών προαστίων ενώ σε περιοχές λαϊκές όπως είναι το Ιλιον, το Περιστέρι, το Αιγάλεω είδαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα να αυξάνονται οι ζητούμενες τιμές πώλησης ακόμα και σε τριψήφιο ποσοστό».

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση προχωρά στην αύξηση του ορίου για την Golden Visa ακόμα και στις 800.000 ευρώ, με διατήρηση του χαμηλού ορίου των 250.000 ευρώ σε περιοχές μικρότερου ενδιαφέροντος και ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για αξιοποίηση κλειστών ακινήτων.

Το οξύ στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στην αναζήτηση πρόσφορων λύσεων για την αντιμετώπισή του και το προσεχές διάστημα αναμένεται η ανακοίνωση περαιτέρω μέτρων που θα αμβλύνουν τις πιέσεις, κυρίως στην ενοικίαση ακινήτων.

Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς διαπίστωσε ότι αυτή τη στιγμή λείπουν από την αγορά 212.000 κατοικίες, καθώς ένα μεγάλο τμήμα των υφισταμένων διατίθεται για βραχυχρόνια μίσθωση, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι τιμές αγοράς και ενοικίασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT