Πώς μπήκε στο συρτάρι των βρετανικών αρχών το σκάνδαλο της Globo

Πώς μπήκε στο συρτάρι των βρετανικών αρχών το σκάνδαλο της Globo

Η εμπλοκή των ελληνικών αρχών και η αντίδραση των αγορών στις τελευταίες εξελίξεις

3' 2" χρόνος ανάγνωσης

Οκτώ χρόνια μετά την κατάρρευση της εισηγμένης στο Λονδίνο εταιρείας τεχνολογίας Globo, συμφερόντων του κ. Κωνσταντίνου Παπαδημητρακόπουλου, οι αρμόδιες βρετανικές αρχές αποφάσισαν να πάψουν την ποινική δίωξη κατά των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο, επικαλούμενες το γεγονός πως οι δικαστικές έρευνες που έγιναν στην Ελλάδα για την ίδια υπόθεση οδήγησαν σε απαλλαγή των κατηγορουμένων.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας δεν περιποιούν τιμές στην Ελλάδα, όπου οι σχετικές νομικές διαδικασίες οδήγησαν στην απαλλαγή των κατηγορουμένων. Κάθε άλλο: ο άνθρωπος που αποκάλυψε το σκάνδαλο –και αργότερα και αυτό της Folli Follie–, ο Γκάμπριελ Γκρέγκο της Quintessential Capital, δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι «η πρόσφατη απόφαση της FCA (σ.σ. η βρετανική Financial Conduct Authority) να διακόψει την ποινική δίωξη κατά του κ. Παπαδημητρακόπουλου και του κ. Γρυπάρη (σ.σ. οικονομικός διευθυντής), παρά τα πειστικά στοιχεία που οδήγησαν στην κατάρρευση της Globo plc, είναι όντως απογοητευτική». Η Globo ήταν μια «ελληνικής καταγωγής» εισηγμένη στο χρηματιστήριο AIM του Λονδίνου, με δραστηριοποίηση στις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας και το marketing, που ενεπλάκη σε σκάνδαλο το 2015, το οποίο προκάλεσε την κατάρρευσή της, ενώ οι επενδυτές της έχασαν τα πάντα. Τα δηλωθέντα μετρητά στον ισολογισμό της αναφέρθηκε ότι ήταν ανύπαρκτα, ενώ στοιχεία που δημοσίευσε η Quintessential Capital έδειχναν ότι διόγκωνε συστηματικά τα έσοδά της μέσα από εικονικά τιμολόγια.

Ο Ρότζερ Λόσον, διευθυντής της Roliscon, μιας εταιρείας συμβούλων διαχείρισης κεφαλαίων και επενδύσεων, σχολιάζοντας την παύση της δίωξης στην Αγγλία ανέφερε πως «δεν υπήρχε ποτέ καμία ελπίδα ότι οι επενδυτές στην Globo θα ανακτούσαν κάτι, αλλά υπάρχουν ορισμένα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν απ’ αυτό: πρώτον, μην εμπιστεύεστε τους λογαριασμούς των εταιρειών, ιδιαίτερα εκείνων με ελληνικές διασυνδέσεις και, δεύτερον, μην αγνοείτε τις αναφορές που επιτίθενται σε εταιρείες – μερικές φορές έχουν δίκιο, αν και όχι πάντα».

Η Globo ξεκίνησε από την Ελλάδα πριν επεκταθεί στο εξωτερικό και μέσω εξαγοράς οι μετοχές της εισήχθησαν στo AIM. Σε λιγότερο από επτά χρόνια, τα έσοδα από λίγα εκατομμύρια το 2007 εμφανίζονταν να έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατ. το 2014. Το φθινόπωρο του 2015 διατυπώθηκαν οι καταγγελίες που οδήγησαν στην κατάρρευση της μετοχής, στην αναστολή διαπραγμάτευσης και στον μηδενισμό πρακτικά της αξίας των μετοχών που είχαν στα χέρια τους οι επενδυτές. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της εταιρείας, κ. Παπαδημητρακόπουλος, μια ημέρα πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, φέρεται να είχε πουλήσει περίπου 38 εκατ. μετοχές, δηλαδή το 10% της εταιρείας.

Πώς μπήκε στο συρτάρι των βρετανικών αρχών το σκάνδαλο της Globo-1
Η Globo ξεκίνησε από την Ελλάδα, πριν επεκταθεί στο εξωτερικό και μέσω εξαγοράς οι μετοχές της εισήχθησαν στο χρηματιστήριο AIM του Λονδίνου. Σε λιγότερο από επτά χρόνια, τα έσοδα από λίγα εκατομμύρια το 2007 εμφανίζονταν να έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατ. το 2014.

Η παύση της δίωξης στη Βρετανία συνδέεται ευθέως από την FCA στα όσα έγιναν στην Ελλάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της FCA στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας, «τον Φεβρουάριο του 2019 η FCA εξέδωσε εγχώρια και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης τόσο για τον κ. Παπαδημητρακόπουλο όσο και για τον κ. Γρυπάρη και προσπάθησε να τους εκδώσει από την Ελλάδα για να αντιμετωπίσουν ποινικές κατηγορίες για απάτη και παραπλανητικές δηλώσεις.

Το ελληνικό Εφετείο απέρριψε τα αιτήματα έκδοσης. Αφού αρνήθηκαν την έκδοση, οι ελληνικές αρχές κίνησαν τις δικές τους ποινικές διαδικασίες (…). Ο κ. Παπαδημητρακόπουλος και ο κ. Γρυπάρης αθωώθηκαν σε αυτές τις διαδικασίες το 2021.

Μόλις πρόσφατα μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε λεπτομέρειες για τις αθωώσεις τους στην Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του 2024, μετά την τελευταία ανασκόπηση της δίωξης, έχοντας εξετάσει όλους τους σχετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των διαθεσίμων αποδεκτών αποδεικτικών στοιχείων και της επίδρασης στη δίωξή μας για τις αθωωτικές αποφάσεις του κ. Παπαδημητρακόπουλου και του κ. Γρυπάρη στις ελληνικές διαδικασίες, διαπιστώσαμε ότι δεν είναι πλέον προς το δημόσιο συμφέρον να συνεχιστεί η δίωξη. Η απόσυρση των ενταλμάτων τερματίζει τη δίωξη», καταλήγει η ανακοίνωση της FCA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT