Τι θα σήμαινε μια επανεκλογή Μπάιντεν

Τι θα σήμαινε μια επανεκλογή Μπάιντεν

Πιθανότατα θα συνεχίσει μια πολιτική μη κλιμάκωσης έναντι της Κίνας, ανοίγοντας διαύλους και στη διπλωματία για το κλίμα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Η επανεκλογή του Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια ένταση. Μια δεύτερη θητεία του ίσως να οδηγούσε σε λιγότερο σπασμωδικές γεωπολιτικές και εμπορικές αντιπαραθέσεις εν συγκρίσει με την πρώτη, αλλά και να προσέφερε νέα ώθηση στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, οι φίλιες προς την Αμερική χώρες δεν θα πρέπει να τρέφουν μεγάλες ελπίδες, διότι μια τέτοια ατζέντα θα αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια εντός και εκτός ΗΠΑ. Τα μέχρι στιγμής στοιχήματα εξακολουθούν να δίνουν σχεδόν 30% πιθανότητες επανεκλογής Μπάιντεν.

Βέβαια, η πρώτη θητεία του δεν συνδέθηκε με την παγκόσμια ειρήνη και την ευημερία. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ανέλαβε μια χαοτική απόσυρση από το Αφγανιστάν και εκκίνησε έναν τεχνολογικό ψυχρό πόλεμο με την Κίνα. Η νομοθεσία του για τη μείωση του πληθωρισμού μέσω ενδυνάμωσης της πράσινης βιομηχανίας και της μεταποίησης στο εσωτερικό, προκαλούν τριβές με τους συμμάχους. Και το τελευταίο είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απέτυχε να προωθήσει ειρηνευτικό σχέδιο στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, ένας επανεκλεγμένος Μπάιντεν σίγουρα θα απολάμβανε έναν μήνα του μέλιτος με τους συμμάχους, οι οποίοι τρομοκρατούνται στην προοπτική ανάκτησης της προεδρίας από τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα σχόλιά του ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να κάνει «ό,τι διάολο θέλει» στους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν περισσότερα για την άμυνά τους.

Επίσης, θα δινόταν η ευκαιρία για την ενίσχυση ενός αμυντικού συνασπισμού μεταξύ των ΗΠΑ, της Δυτικής Ευρώπης, τμημάτων της Ανατολικής Ασίας και ορισμένων χωρών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπως επισημαίνει ο Γάλλος Μισέλ Ντικλός, πρώην διπλωμάτης στο Ινστιτούτου Μοντέν με έδρα το Παρίσι. Κι αυτό σημαίνει ότι οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες δεν θα πρέπει να βαυκαλίζονται ότι θα εξακολουθήσουν να υστερούν σε αμυντικές δαπάνες έναντι των ΗΠΑ. Ακόμη και με τον Μπάιντεν στην εξουσία θα χρειαστεί να ενισχύσουν περαιτέρω τις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες αυξάνονται από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, όπως υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Χάνα, πρώην πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στα Ηνωμένα Εθνη.

Ταυτόχρονα, ο Μπάιντεν πιθανότατα θα συνεχίσει μια πολιτική μη κλιμάκωσης έναντι της Κίνας. Εχοντας θέσει σε εφαρμογή ελέγχους επί των εξαγωγών στην προηγμένη τεχνολογία των ΗΠΑ και έχοντας λάβει μέτρα για να αποτρέψει την υπερβολική εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την κινεζική τεχνολογία, ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί τώρα να διαχειριστεί ευαίσθητα ζητήματα με το Πεκίνο. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανταποκρίνεται. Οι σταθερές σχέσεις με την Κίνα θα μπορούσαν, εν τω μεταξύ, να ανοίξουν διαύλους για άλλη μια μεγάλη συντονισμένη προσπάθεια στη διπλωματία για το κλίμα. Η Κίνα και οι ΗΠΑ αποτελούν τις χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο με διαφορά.

Αν και ο Μπάιντεν έχει εντείνει τους περιορισμούς στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι ενέργειες των ΗΠΑ είναι ανεπαρκείς για να εκπληρώσει ακόμη και τους δικούς του στόχους. Αν προχωρήσει πιο πέρα με μια δεύτερη θητεία, τότε μπορεί και ο Σι να είναι έτοιμος να κάνει το ίδιο, υπογραμμίζει ο Μάικλ Τζέικομπς, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Μια καλή στιγμή για να γίνει αυτό θα ήταν στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα του επόμενου έτους στη Βραζιλία, όπου όλες οι χώρες υποτίθεται ότι θα δεσμευθούν να αναλάβουν πιο φιλόδοξα και μεγαλόπνοα σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματός τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT