Αρση τραπεζικού απορρήτου για σύνταξη με χρέη προς ΕΦΚΑ

Αρση τραπεζικού απορρήτου για σύνταξη με χρέη προς ΕΦΚΑ

Πώς θα συνταξιοδοτηθούν όσοι έχουν οφειλές από 20.000 έως 30.000 ευρώ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης από τους επαγγελματίες και τους αγρότες με οφειλές, καθώς και τον έλεγχο των καταθέσεών τους, σε περίπτωση που αυτές ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ, προβλέπει μεταξύ άλλων ο βηματισμός που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι ώστε να εκδοθεί η σύνταξή τους.

Η σχετική πλατφόρμα, σύμφωνα και με τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου, αναμένεται να ανοίξει εντός του επόμενου διαστήματος –πιθανότατα τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου– και θα προβλέπει την υποχρεωτική συναίνεση του ασφαλισμένου στην άρση του τραπεζικού απορρήτου του, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να διαπιστώσει εάν πρόκειται για στρατηγικό κακοπληρωτή ή για ασφαλισμένο που βρέθηκε κάποια στιγμή σε δύσκολη θέση δημιουργώντας οφειλές προς τον φορέα. Να σημειωθεί ότι το όριο που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο, προκειμένου ο ελεύθερος επαγγελματίας να λάβει σύνταξη ακόμη και με οφειλές έως 30.000 ευρώ, είναι οι τραπεζικές καταθέσεις του να μην ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ. Βέβαια, προκειμένου να γίνει έλεγχος θα πρέπει ο ίδιος να συναινέσει σε αυτό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ αναμένουν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, θα παρέχεται η συναίνεση εφόσον τα χρέη ξεπερνούν τις 20.000 και φθάνουν έως 30.000 ευρώ, θα διενεργείται έλεγχος καταθέσεων και θα ακολουθείται η διαδικασία του νόμου. Στην πράξη, και εφόσον εγκριθεί η αίτηση, ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το 40% της σύνταξής του. Το υπόλοιπο 60% της σύνταξης θα αποπληρώνει την οφειλή έως ότου αυτή πέσει κάτω από τις 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και τις 6.000 ευρώ για τους αγρότες. Από αυτά τα όρια οφειλής και κάτω θα λειτουργεί ο αυτόματος συμψηφισμός και το υπόλοιπο χρέος θα εξοφλείται με παρακράτηση 60 μηνιαίων δόσεων από το ποσό της μηνιαίας σύνταξης.

Τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για αιτήσεις.

Μέσω της διαδικασίας οι μηχανογραφικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα ελέγχουν αμέσως μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης εάν ο αιτών πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

• Εχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας.

• Εχει οφειλές και αν ναι, μπορεί να πληρώσει το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ (και των 10.000 ευρώ για τους αγρότες).

• Εχει πραγματικό ασφαλιστικό δεσμό, έχει δηλαδή πληρώσει τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές από 20.000 έως 30.000 ευρώ ανέρχονται σε 109.868 και οφείλουν 2,6 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, περίπου 27.000 αγρότες έχουν οφειλές από 6.000 έως 10.000 ευρώ και το ληξιπρόθεσμο ποσό φτάνει τα 175 εκατ. ευρώ. Από αυτούς υπολογίζεται ότι περίπου το 10%-15% έχει τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθεί, αλλά λόγω οφειλών δεν μπορεί να το κάνει.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμούν στον ΕΦΚΑ πως θα ξεμπλοκάρει και ένα σημαντικό ποσοστό υποθέσεων που κατά κύριο λόγο καθυστερεί λόγω του απαιτούμενου ελέγχου και των εξονυχιστικών διαδικασιών που ακολουθούν οι εισηγητές, προκειμένου να εφαρμόσουν τις προβλεπόμενες διατάξεις χωρίς ο ενδιαφερόμενος να «χάσει» ασφαλιστικό χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT