Επιβράδυνση της αύξησης μισθών στην Ευρωζώνη

Επιβράδυνση της αύξησης μισθών στην Ευρωζώνη

Πρόβλεψη για 3,3% το 2026 από 5,3% το 2023

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία ως προς τις μισθολογικές αυξήσεις στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται οι φόβοι ότι οι υψηλότερες απολαβές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω εκτράχυνση των πληθωριστικών πιέσεων.

Σύμφωνα με τον δείκτη ή «ανιχνευτή» μισθών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι μισθοί κατόπιν διαπραγμάτευσης στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 4,5% στα τέλη του 2023. Παρότι αυτός ο ρυθμός του δ΄ τριμήνου παραμένει υψηλός, αποτελεί επιβράδυνση σε σχέση με τους ρυθμούς-ρεκόρ του 4,7% που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης –ο οποίος δείχνει τις πιθανές μισθολογικές πιέσεις μέσω της ανάλυσης μη εναρμονισμένων στοιχείων ανά χώρα– αναμενόταν με μεγαλύτερη προσμονή από ό,τι συνήθως, καθώς οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη εστιάζουν στο κόστος εργασίας ως βασικό παράγοντα για να αποφασίσουν πότε θα μειώσουν τα επιτόκια.

Τα στοιχεία

Πολλοί, ωστόσο, θέλουν να δουν τα στοιχεία του α΄ τριμήνου του 2024 –τα οποία αναμένονται τον Μάιο– προτού εγκρίνουν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

«Αυτή η επιβράδυνση της αύξησης των μισθών στο τέλος του περασμένου έτους θα πρέπει να φέρει κάποια ανακούφιση ότι ένα σπιράλ μισθών – τιμών δεν θα ξεδιπλωθεί στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικών της ING. Αλλά «η ΕΚΤ θα θελήσει σίγουρα να περιμένει τα στοιχεία για την αύξηση των μισθών του α΄ τριμήνου προτού αποφασίσει για μειώσεις των επιτοκίων».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε τους μισθούς «έναν ολοένα πιο σημαντικό παράγοντα για τη δυναμική του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα», ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο «βιαστικών αποφάσεων» σχετικά με τη νομισματική χαλάρωση εάν δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η αύξηση των τιμών οδεύει στον στόχο του 2%.

Τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ προέβλεψε ότι η ονομαστική αύξηση των μισθών θα μειωθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου – στο 3,3% το 2026 από 5,3% το 2023. Αναμένει ότι οι αυξήσεις των μισθών θα είναι περιορισμένες, καθώς οι επιχειρήσεις μετακυλίουν το υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές με βραδύτερο ρυθμό.

Παρότι ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα, άλλοι –όπως ο Ρόμπερτ Χόλζμαν της Αυστρίας– υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες δεν είναι πιθανό να απορροφήσουν τις αυξανόμενες μισθολογικές δαπάνες.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ υποστήριξε την Παρασκευή ότι η αδύναμη παραγωγικότητα «επιδεινώνει τις επιπτώσεις που έχει η τρέχουσα ισχυρή αύξηση των ονομαστικών μισθών στο μοναδιαίο κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις», αυξάνοντας τον κίνδυνο να καθυστερήσει η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT