Συμφωνία 10 σημείων με Ε.Ε. ζητούν βιομήχανοι

Συμφωνία 10 σημείων με Ε.Ε. ζητούν βιομήχανοι

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Θα είναι οι βιομήχανοι που θα κατακλύσουν τους δρόμους στα αστικά κέντρα της Ευρώπης μετά τους αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για τα κόστη της πράσινης μετάβασης και τον αφανισμό της ευρωπαϊκής βιομηχανικής παραγωγής; Δεν φαίνεται να βρισκόμαστε πολύ μακριά από μια τέτοια αντίδραση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, 60 Ευρωπαίοι βιομήχανοι αναμένεται να ανακοινώσουν κοινή δήλωση με την οποία απαιτούν «μια βιομηχανική συμφωνία 10 σημείων» από την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι μόνο μια ήπειρος βιομηχανικής καινοτομίας, αλλά και να παραμείνει μια ήπειρος βιομηχανικής παραγωγής», αναφέρει το κείμενο της κοινής δήλωσης και σε άλλο σημείο σημειώνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξελιχθεί σε «παγκόσμιο ανταγωνιστικό προμηθευτή ενέργειας». Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται και από τη βελγική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Μειώθηκαν τον Ιανουάριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

Σε 1.039.475 άτομα ανήλθε τον Ιανουάριο το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο της ΔΥΠΑ, καταγράφοντας μείωση κατά -51.613 άτομα (-4,7%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και 277 άτομα (-0,03%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Βέβαια, σχεδόν οι μισοί άνεργοι και συγκεκριμένα 500.459 (ποσοστό 48,1%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών, καθώς η μακροχρόνια ανεργία αποδεικνύεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μεγαλώνει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Briq Properties

Αύξηση της αξίας των ακινήτων της κατά 9,2% ή 12,6 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Briq Properties κατά τη διάρκεια του 2023. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά 5,6 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία, κυρίως σε ακίνητα logistics, ενώ επιπλέον 8 εκατ. ευρώ αποδίδονται σε κέρδη από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων. Ηδη, πάντως, εντός του 2024 το χαρτοφυλάκιο της Briq έχει αυξηθεί κατά 56,6 εκατ. ευρώ λόγω της απόκτησης 16 ακινήτων από την Intercontinental International ΑΕΕΑΠ.   

Δορυφορικό «μάτι» για φυσικές καταστροφές

Την παρακολούθηση των φυσικών καταστροφών σχεδόν τη στιγμή που εκδηλώνονται θα επιτρέψουν η προμήθεια ημερήσιων θερμικών δεδομένων και η παράλληλη ανάπτυξη τουλάχιστον τεσσάρων θερμικών μικροδορυφόρων υψηλής ανάλυσης. Μέσω αυτών επιτρέπεται η ανίχνευση και παρακολούθηση πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης μέσω διαγωνισμού που προκηρύχθηκε, με φορέα υλοποίησης το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Δημόσιο θα προμηθεύεται ημερήσια δεδομένα ραντάρ και θα αναπτύξει τουλάχιστον δύο ραντάρ (SAR- Synthetic Aperture Radar) μικροδορυφόρων που θα ενισχύσουν τις δυνατότητες παρατήρησης της Ελλάδας ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Τα δύο αυτά έργα είναι ύψους 53 εκατ. ευρώ.  

Οι στόχοι βιωσιμότητας και το ομόλογο της ΔΕΗ

Κοντά στην επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας του ομολόγου λήξης 2028 βρίσκεται η ΔΕΗ, όπως εκτιμά το Anthropocene Fixed Income Institute. Εάν επιβεβαιωθεί, το κουπόνι δεν θα επιβαρυνθεί με το «πέναλτι» που προβλέπεται στους όρους της έκδοσης του ομολόγου σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση εκπομπών άνθρακα και το οποίο τιμολογεί η αγορά αυτή τη στιγμή. Τα ομόλογα βιωσιμότητας συνήθως συνδέονται με αύξηση του κουπονιού για τους εκδότες αν χάσουν κάποιον από τους προκαθορισμένους στόχους. Σημειώνεται πως η ΔΕΗ δεν είχε πετύχει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών ρύπων το 2022 που είχαν συνδεθεί με το ομόλογο λήξης 2026, με το κουπόνι να επιβαρύνεται με «πέναλτι» 50 μ.β. Το ομόλογο λήξης 2028 στοχεύει σε μείωση 57% των εκπομπών αερίων ρύπων της κατηγορίας Scope 1 έως το 2024 σε σχέση με το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT