Αντιδράσεις για τις χρήσεις στον διαγωνισμό για το Τάε Κβον Ντο

Αντιδράσεις για τις χρήσεις στον διαγωνισμό για το Τάε Κβον Ντο

Ενδείκνυται για εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, αλλά δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση για τον παραχωρησιούχο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Σε τρεις εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για τη συμμετοχή στον πλειοδοτικό διαγωνισμό μίσθωσης του κλειστού γυμναστηρίου Τάε Κβον Ντο και της γειτονικής χερσαίας ζώνης του που βρίσκεται ενώπιον του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην παραλία του Φαληρικού Ορμου που διενεργεί η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Ωστόσο, διατυπώνεται έντονος προβληματισμός από την τουριστική βιομηχανία αλλά και τη βιομηχανία εκθέσεων και συνεδρίων για τις χρήσεις στις οποίες θα το αφιερώσει όποιος φορέας πλειοδοτήσει. Το εμβληματικής αρχιτεκτονικής γήπεδο θεωρείται ο τελευταίος διαθέσιμος χώρος στην Αττική για την ανάπτυξη μεγάλου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου διεθνών προδιαγραφών. Η ανάπτυξη ενός τέτοιου κέντρου θεωρείται προϋπόθεση για την περαιτέρω μεγέθυνση της τουριστικής οικονομίας της Αττικής σε δωδεκάμηνη βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με μελέτη της Oxford Economics, η σχετική δραστηριότητα στην Ελλάδα (στοιχεία 2022, οπότε και η πανδημία κρατούσε ακόμη σε ύφεση τη σχετική αγορά) αντιστοιχεί σε κύκλο εργασιών της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ο οποίος μπορεί να μεγεθυνθεί σημαντικά με την προσθήκη μεγάλης κλίμακας συνεδριακών και εκθεσιακών χώρων.

Οι προβλεπόμενες από το σχετικό προεδρικό διάταγμα χρήσεις για το ακίνητο προβλέπουν την ανάπτυξη ενός τέτοιου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, αλλά και πολλών εμπορικών χρήσεων, χωρίς να προσδιορίζεται η αναλογία μεταξύ τους. Διατυπώνεται έτσι η ανησυχία ότι ο μισθωτής μπορεί να καταφύγει σε χρήσεις που δεν θα επιτρέψουν την ανάπτυξη ενός πραγματικά μεγάλου κέντρου, ικανού να φιλοξενήσει διεθνείς εκθέσεις, όπως για παράδειγμα τα Ποσειδώνια, που γίνονται κάθε δύο χρόνια και η συνεισφορά τους στην τοπική οικονομία υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια. Ο αντίλογος θέλει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα να μην μπορεί να υποστηρίξει κερδοφόρα επιχειρηματικά σχέδια και για τον λόγο αυτό να προβλέπονται και οι εμπορικές χρήσεις. Οι υποστηρικτές της διαμόρφωσής του σε αμιγή συνεδριακό χώρο αντιτάσσουν πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα πρέπει, όπως σε όλη την Ευρώπη, να επιδοτηθεί τουλάχιστον όσον αφορά τις δαπάνες κατασκευής.

Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο προβλέπει εκμίσθωση για 40 χρόνια, προκειμένου να αναπτυχθεί, χρησιμοποιηθεί και λειτουργήσει σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις, όπως αυτές προσδιορίζονται στο Π.Δ. ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου (ΦΕΚ 443ΑΑΠ/2013). Αυτές είναι συνεδριακοί χώροι και συνοδευτικές και υποστηρικτικές λειτουργίες μεταξύ των οποίων και εκθεσιακοί χώροι, θεματικά πάρκα, χώροι αναψυχής, ημιυπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων, υπαίθριος κινηματογράφος, υπαίθριες μεγάλες εκδηλώσεις/γεγονότα/δρώμενα (mega events), χώροι διαδραστικών κατασκευών, εικαστικές κατασκευές/τοπόσημα, εμπορικά καταστήματα, γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, χώροι εστίασης κοινού, αναψυκτήρια, φυλάκια, υπαίθριοι, ισόγειοι και υπόγειοι χώροι στάθμευσης με τις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις τους, εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και μικρών ανεμογεννητριών, αντλιοστάσια, μικρό αλιευτικό καταφύγιο και υπαίθρια αγορά αλιέων.

Το ακίνητο έχει επιφάνεια 154 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 14.000 τετραγωνικά είναι στεγασμένοι χώροι. Βρίσκεται 8 χλμ. από το κέντρο της πόλης, 4 χλμ. από το λιμάνι του Πειραιά και περιλαμβάνει το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, ένα γυάλινο γραμμικό διώροφο κτίριο με θέα στον Φαληρικό Ορμο, την παραθαλάσσια πλατεία Νερού, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται για συναυλίες, και τους χώρους κάτω από την Εσπλανάδα (γέφυρα που συνδέει τον αστικό ιστό μέσω του Κέντρου Πολιτισμού ΙΣΝ με το παραλιακό μέτωπο). H τιμή εκκίνησης προβλέπει ετήσιο μίσθωμα 2,4 εκατ., εφάπαξ αντάλλαγμα 2 εκατ. και ελάχιστη υποχρέωση επένδυσης 22 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT