Το θέμα των «ορφανών» μετρητών ρεύματος

Το θέμα των «ορφανών» μετρητών ρεύματος

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Την παρέμβαση της ΡΑΑΕΥ προκειμένου να αντιμετωπιστούν σοβαρές δυσλειτουργίες της αγοράς ηλεκτρισμού από τους «ορφανούς» μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ ζητούν οι πάροχοι ρεύματος με επιστολή του Συνδέσμου τους (ΕΣΠΕΝ). Πρόκειται για περίπου 1,5 εκατ. μετρητές που δεν διαθέτουν έγκυρα στοιχεία ΑΦΜ και διεύθυνσης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ταυτοποιηθούν. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για πελάτες της ΔΕΗ και των παρόχων Καθολικής Υπηρεσίας. Στην Καθολική Υπηρεσία μεταπίπτουν καταναλωτές που έχει διακοπεί η σύμβασή τους από τον προηγούμενο πάροχο και δεν έχουν βρει ακόμη νέο. Οι «ορφανοί» όμως μετρητές που μεταπίπτουν σε αυτή δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν με αποτέλεσμα να ηλεκτροδοτούνται επί ζημία των παρόχων. Πρόκειται για ένα χρονίζον ζήτημα για το οποίο ο ΔΕΔΔΗΕ έχει τιμωρηθεί στο παρελθόν με πρόστιμο και οι πάροχοι το επαναφέρουν ως μείζον ενόψει και της προγραμματισμένης επένδυσης των «έξυπνων» μετρητών.

Τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών για το 2023

Νέο επιχειρηματικό πλάνο για την περίοδο 2024-2026 ανακοινώνει μετά την Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank κατά την ημέρα δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του 2023 στις 7 Μαρτίου. Η διοίκηση είχε παρουσιάσει το σχέδιο για την περίοδο 2023-2025 με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2022 και ήδη έχει υπερβεί τους στόχους που είχε θέσει, έχοντας επιτύχει μεταξύ άλλων απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 18% έναντι στόχου 12%-13% ετησίως. Την ίδια ημέρα ανακοινώνει αποτελέσματα και η Alpha Bank και ακολουθεί η Εθνική στις 12 Μαρτίου.

Σχολικά γεύματα σε επιπλέον 20 δήμους

Tην επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε επιπλέον 20 δήμους –από τους οποίους οι μισοί είναι στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας– σχεδιάζει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των γευμάτων που διατίθενται σε δήμους με αποδεδειγμένα αυξημένες ανάγκες. Συνολικά, μέσω του ΟΠΕΚΑ θα διατεθεί ποσό 344,9 εκατ. ευρώ για να εξασφαλιστεί καθημερινά η παροχή των σχολικών γευμάτων σε 231.062 μαθητές, από 217.267 που στηρίζει σήμερα το πρόγραμμα. 

Στη Γάνδη για το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας

Ατυπο Eurogroup σήμερα και ECOFIN αύριο στη Γάνδη του Βελγίου και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συζήτηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ για το θέμα της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Ο Μάριο Ντράγκι έχει αναλάβει να συντάξει έκθεση για το θέμα, με προτάσεις για την κινητοποίηση επενδύσεων στην Ευρώπη, ώστε να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η συνάντηση στη βελγική πόλη είναι ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων με τους υπουργούς. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης.

Σε εκκρεμότητα το δίκτυο φορτιστών

Την ώρα που οι τεχνικές δοκιμές του πρώτου ηλεκτρικού λεωφορείου έχουν ξεκινήσει και η υποδοχή των υπόλοιπων 249 καινούργιων  λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προγραμματίζεται για αρχές Μαρτίου, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η προμήθεια και εγκατάσταση του δικτύου φορτιστών στα τέσσερα αμαξοστάσια των ΟΣΥ που θα φιλοξενήσουν τα 140 λεωφορεία της Αθήνας. Πριν από λίγες ημέρες ανακηρύχθηκε ανάδοχος για την υλοποίηση του έργου, με τη σχετική σύμβαση να βρίσκεται προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο, κατά πληροφορίες, έχει ζητήσει επιπλέον στοιχεία από τις ΟΣΥ. Πάντως, πηγές τόσο του υπουργείου όσο και της εταιρείας, εμφανίζονται αισιόδοξες πως μέχρι τον Μάιο, που προβλέπεται να κυκλοφορήσουν τα 140 λεωφορεία στην πρωτεύουσα, θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες εγκατάστασης. Προτεραιότητα λένε πως είναι η δοκιμή για περίπου ένα μήνα 38 ηλεκτρικών λεωφορείων, των οποίων οι εγκαταστάσεις φόρτισης θα έχουν εξασφαλιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT