Εσπασε το ρεκόρ του 1989 ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία

Εσπασε το ρεκόρ του 1989 ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία

Συνεχίζεται το ράλι στο ιαπωνικό χρηματιστήριο, πάνω από 17% η άνοδος φέτος

2' 59" χρόνος ανάγνωσης

Ο δείκτης Nikkei κατάφερε χθες να ξεπεράσει το ιστορικό υψηλό που είχε καταγράψει το 1989, στο αποκορύφωμα της φούσκας της ιαπωνικής οικονομίας, που «έφερε» πολυετή οικονομική στασιμότητα. Χρειάστηκαν 34 χρόνια για να ανακτήσουν οι ιαπωνικές μετοχές τις ζημίες των χαμένων δεκαετιών, καθώς οι ξένοι επενδυτές συνωστίζονται τώρα στο χρηματιστήριο του Τόκιο, σε μια περίοδο όπου η Κίνα γίνεται λιγότερο ελκυστική. Οι ιαπωνικές μετοχές άγγιξαν το ιστορικό υψηλό τους στις 38.915,87 μονάδες την τελευταία ημέρα του 1989, με τον Nikkei να σημειώνει «βουτιά» άνω του 80% όταν έσκασε η φούσκα των μετοχών και του real estate. Στο αποκορύφωμά τους, οι ιαπωνικές μετοχές αποτελούσαν το 45% της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς, ξεπερνώντας μάλιστα το 33% της Wall Street. Σήμερα, το μερίδιό τους είναι μόλις 6%, καθώς ολόκληρος ο Nikkei δεν αξίζει ούτε καν όσο οι κολοσσοί Apple και Nvidia μαζί. Οι απώλειες υπήρξαν πολύ επώδυνες για τους επενδυτές. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ήταν μεγαλύτερες από εκείνες που σημείωσε ο S&P 500 στη Μεγάλη Υφεση, από το 1929 έως το 1933. Η Wall Street χρειάστηκε τότε περίπου 25 χρόνια για να φτάσει σε νέο υψηλό, αλλά ο Nikkei πολύ περισσότερα. Την Πέμπτη, σε μια ιστορική συνεδρίαση, ο δείκτης άγγιξε τις 39.029 μονάδες. Η φετινή άνοδος δίνει συνέχεια στη δυναμική επίδοση του 2023, οπότε το ιαπωνικό χρηματιστήριο κέρδισε 28% σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση στην Ασία. Μέχρι στιγμής φέτος έχει σημειώσει άλμα πάνω από 17%, ενισχυμένος σε σχέση με άλλους σημαντικούς παγκόσμιους δείκτες.

«Αυτή είναι μια στιγμή για να αναλογιστούμε την αναγνώριση των επενδυτών ότι μια πραγματική (διαρκής) ανοδική αγορά βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιαπωνία εδώ και αρκετό καιρό και πιθανότατα θα προσφέρει περαιτέρω κέρδη στο μέλλον», σχολίασαν αναλυτές της Morgan Stanley.

Το ράλι αυτό στηρίζεται από το αδύναμο γιεν, το οποίο έχει χάσει το 6% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, σε μία εξέλιξη που ευνοεί τις ιαπωνικές εξαγωγές. Οι επενδυτές συρρέουν στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ακολουθώντας και το παράδειγμα του Ουόρεν Μπάφετ.

Οι επενδυτές έριξαν πάνω από 2 τρισ. γιεν στις μεγαλύτερες μετοχές του τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία από το χρηματιστήριο του Τόκιο δείχνουν ότι οι επενδυτές έριξαν πάνω από 2 τρισ. γιεν στις μεγαλύτερες μετοχές του τον Ιανουάριο. Οι τοποθετήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της αισιοδοξίας ότι η Ιαπωνία έχει καταφέρει να απεγκλωβιστεί από το σπιράλ του αποπληθωρισμού, αλλά και των προσδοκιών ότι ο τεχνολογικός κλάδος της χώρας θα ωφεληθεί από την άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης. Η απαισιοδοξία για την Κίνα επίσης στρέφει τους επενδυτές στην Ιαπωνία.

Η κατάσταση στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» άρχισε να αλλάζει από το τέλος του 2012, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Σίνζο Αμπε. Οι πληθωριστικές πολιτικές του κατάφεραν να φέρουν τις τιμές σε θετικό έδαφος και έριξαν το γιεν. Η επιστροφή του πληθωρισμού σε πιο κανονικά επίπεδα το 2022 και η ψήφος εμπιστοσύνης του Μπάφετ οδήγησαν στο χρηματιστηριακό ράλι. Τον περασμένο Ιούνιο η Berkshire Hathaway του δισεκατομμυριούχου επενδυτή αγόρασε πέντε ιαπωνικούς εμπορικούς οίκους (Mitsubishi Corp., Mitsui & Co., Itochu Corp., Marubeni και Sumitomo). O «μάντης της Ομάχα», όπως είναι γνωστός ο μεγαλοεπενδυτής Μπάφετ, απέκτησε για πρώτη φορά μερίδια σ’ αυτές τις εταιρείες τον Αύγουστο του 2020 για τα 90ά του γενέθλια, σε μια αρχική αγορά αξίας περίπου 6 δισ.

Το κλίμα ευφορίας των τελευταίων ημερών στο Τόκιο διακόπτουν κάποιες πιο ψύχραιμες φωνές της αγοράς. Ενώ η Ιαπωνία προσελκύει τώρα παγκόσμιους επενδυτές, «δεν πρέπει να το απολαμβάνουμε πάρα πολύ» και να εφησυχάσουμε, δήλωσε ο Τακέσι Νιινάμι, CEO του ομίλου ποτών Suntory και πρόεδρος του επιχειρηματικού λόμπι της ιαπωνικής Ενωσης Εταιρικών Στελεχών. «Το γιεν είναι φθηνό και φοβάμαι ότι οι επενδυτές θα φύγουν ξαφνικά και θα αφήσουν συντρίμμια», προειδοποίησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT