Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων

Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Την εκτίμηση που είχε κάνει στην «Κ» έπειτα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιανουάριο επανέλαβε, σε δηλώσεις του στο Bloomberg, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας πως η κεντρική τράπεζα δεν θα έχει αρκετές πληροφορίες για να ανοίξει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων πριν από τον Ιούνιο. Ανέφερε πως μία κίνηση τον Απρίλιο θα ήταν μια επιλογή μόνο εάν τα δεδομένα εκπλήξουν, ενώ πρόσθεσε πως η ΕΚΤ θα διασφαλίσει απολύτως ότι δεν θα ενεργήσει πρόωρα και δεν θα θέσει σε κίνδυνο την έως τώρα πρόοδο. «Τα πρόσφατα δεδομένα υποδηλώνουν ότι θα φτάσουμε στο 2% το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Η τελευταία επιβράδυνση στους μισθούς δίνει ελπίδα ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Αλλά δεν θα έχουμε αρκετές πληροφορίες για να αποφασίσουμε για μειώσεις επιτοκίων πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου – οπότε τον Ιούνιο»», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Ιδρύθηκε νέα αεροπορική εταιρεία

Μια νέα αεροπορική εταιρεία που φέρεται να συνδέεται με την ακτοπλοϊκή Levante Ferries ιδρύθηκε. Πρόκειται για τη Levante Airlines, η οποία, μεταξύ άλλων, θα παρέχει υπηρεσίες ναύλωσης αεροσκαφών και ελικοπτέρων, όπως και χρηματοδοτική μίσθωση εναέριου μεταφορικού εξοπλισμού. Σημειώνεται ότι για να πραγματοποιεί πτήσεις ένας αερομεταφορέας θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει άδεια εκμετάλλευσης. Τον Ιανουάριο, η επιβατική κίνηση στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας ενισχύθηκε κατά 8,9%, στα 2,4 εκατ. άτομα, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Δαπάνη 1,3 δισ. ευρώ για ψηφιακά έργα το 2023

Σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ καθορίζεται το ποσό που κατευθύνθηκε το 2023 στην πραγματική οικονομία, δηλαδή, ως επί το πλείστον, σε επιχειρήσεις, από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Τα ποσά αυτά εκταμιεύθηκαν από την εποπτευόμενη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εταιρεία, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Σταύρο Ασθενίδη και αφορούν, μεταξύ άλλων, ψηφιακά έργα που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν ιδιωτικές εταιρείες. Σημειώνεται ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας δρομολογεί τη δημοπράτηση περισσότερων των 50 νέων έργων.

Τα «ραβασάκια» για τις εισφορές Ιανουαρίου

Αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια των νέων, αυξημένων κατά 3,4% εισφορών κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών  του μηνός Ιανουαρίου 2024 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες. Καταληκτική ημερομηνία πληρωμής τους είναι η 29η Φεβρουαρίου 2024. Μέχρι την ίδια ημερομηνία, άλλωστε, θα πρέπει οι 733.000 ήδη οφειλέτες του ΕΦΚΑ – ΚΕΑΟ να αποπληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις παλαιές οφειλές τους, για να πάρουν την ασφαλιστική ικανότητα που θα τους εξασφαλίσει πρόσβαση στις παροχές υγείας του ΕΟΠΥΥ ως ασφαλισμένοι στον κλάδο υγείας του οργανισμού.

Σε προ κρίσης επίπεδα η τιμή φυσικού αερίου

Σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης υποχώρησε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έπειτα από τρεις συνεχείς εβδομάδες πτωτικής πορείας, χάρη στις καιρικές συνθήκες και στα υψηλά αποθέματα. Ειδικότερα, η τιμή TTF του φυσικού αερίου, που είναι και το σημείο αναφοράς για την Ε.Ε., υποχώρησε στα 22,53 ευρώ ανά MWh την Παρασκευή, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021. Σημειώνεται πως το καλοκαίρι του 2022 το TTF είχε εκτοξευθεί πάνω από τα 300 ευρω/MWh. Οπως αναφέρουν οι FT, τα ισχυρά επίπεδα εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, ο θερμός καιρός και η μείωση της ζήτησης ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών των τελευταίων ετών συνέβαλαν στη διατήρηση των αποθεμάτων στις εγκαταστάσεις της Ε.Ε. σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον φετινό χειμώνα (64% πληρότητα), ασκώντας πίεση στις τιμές. Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί ελπίδες πως η ενεργειακή κρίση που κατέκλυσε την Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια οδεύει προς το τέλος της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT