Το στοίχημα με τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Το στοίχημα με τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Πρεμιέρα κάνουν την ερχόμενη Παρασκευή 1η Μαρτίου τα πολυσυζητημένα μέτρα για την ακρίβεια και δη η μείωση των τιμών τιμοκαταλόγου σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων ως αποτέλεσμα της μείωσης των παροχών προς τους λιανεμπόρους και της μεταφοράς του οφέλους στις τιμές, η τρίμηνη απαγόρευση προσφορών σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί, αλλά και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους του βρεφικού γάλακτος. Το στοίχημα για τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και συνολικά για την κυβέρνηση μεγάλο, δεδομένου ότι τα όποια μέτρα είχαν εφαρμοστεί έως τώρα αποδείχθηκε ότι ήταν περιορισμένης εμβέλειας και ανακουφιστικού χαρακτήρα, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» ή σε μεγάλο βαθμό κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως τα υψηλά πρόστιμα σε πολυεθνικές. Ο πληθωρισμός των τροφίμων εξακολουθεί να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην ουσία στην κορυφή μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ως προς αυτόν τον δείκτη. Την ίδια ώρα η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί –με διαφορά– τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τα νοικοκυριά. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν αρκεί μόνο μια απλή αποτύπωση στις τιμές τιμοκαταλόγου της μείωσης των τιμών, αλλά πραγματική μείωση στις τιμές στο ράφι.

Πολλαπλές

Πολλαπλές σοβαρές συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγές φρούτων έχει η διαταραχή των μεταφορών που προκαλούν οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Από τη μία, ο όγκος φρούτων που αποστέλλονταν από την Αίγυπτο σε άλλες ηπείρους ανακατευθύνθηκαν και κατέληξαν στην Ευρώπη πιέζοντας τις τιμές. Περίπου το 20% της παραγωγής της Αιγύπτου είχε προορισμό αγορές στην Ασία. Το ίδιο πρόβλημα αλλά σε μικρότερο ποσοστό ισχύει και για την παραγωγή του Μαρόκου. Από την άλλη, οι εξαγωγές φρούτων από την Ελλάδα προς την Ασία, κυρίως ακτινιδίων, έχουν δυσκολέψει, καθώς έχει αυξηθεί το κόστος μεταφοράς τους, ενώ ο χρόνος παράδοσης έχει επιμηκυνθεί κατά 10-12 ημέρες.

Ο οίκος LVMH πάει Χόλιγουντ

Το Χόλιγουντ θέλει να κατακτήσει ο μεγαλύτερος όμιλος υψηλής ραπτικής και ειδών πολυτελείας του κόσμου, LVMH, προβάλλοντας τα 75 εμπορικά του σήματα –ανάμεσα σε αυτά ο οίκος Dior και τα κοσμήματα Tiffany– σε ποικίλες παραγωγές. Το εγχείρημα με τη μορφή πλατφόρμας ονομάζεται 22 Montaigne Entertainment. Επικεφαλής είναι ο Αντουάν Αρνό, ο μεγαλύτερος γιος του ιδρυτή, Μπερνάρ Αρνό. Ο LVMH με χρηματιστηριακή αξία 418,19 δισ. ευρώ θα συγχρηματοδοτήσει και θα συμπαραγάγει από διαφημίσεις και την τοποθέτηση των προϊόντων του στο σινεμά και στην τηλεόραση μέχρι την πρωτότυπη δημιουργία ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.

Ράλι στις τιμές οικοδομικών υλικών

Καμία κίνηση εξομάλυνσης δεν φαίνεται να παρουσιάζουν οι τιμές των υλικών κατασκευής κατοικιών, οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών κατέγραψε αύξηση κατά 5,6% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα η αύξηση άγγιξε το 0,6%. Ακόμη πιο ενδεικτική είναι η εικόνα σε βάθος 12μήνου. Το διάστημα Φεβρουαρίου 2023 – Ιανουαρίου 2024, ο δείκτης έχει καταγράψει αύξηση κατά 7,2%, έναντι αύξησης 11,4% που είχε παρατηρηθεί κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων. Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, η αποκλιμάκωση αυτή δεν αποτυπώνεται ιδιαίτερα στις τιμές των υλικών και αντανακλά κυρίως τη μείωση των κόστους των καυσίμων, παρά την πτώση των υλικών. Για παράδειγμα, τον φετινό Ιανουάριο, το κόστος των τούβλων αυξήθηκε κατά 15% σε ετήσια βάση. Ισως έτσι εξηγείται και γιατί κάποιοι εργολάβοι οικοδομών έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν γυψοσανίδες για την κατασκευή των εσωτερικών τοίχων των διαμερισμάτων που κατασκευάζουν, αντί για τούβλα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT