Πέθανε ο Βρετανός τραπεζίτης Τζέικομπ Ρότσιλντ

Πέθανε ο Βρετανός τραπεζίτης Τζέικομπ Ρότσιλντ

Απαρνήθηκε την οικογενειακή τράπεζα, έχτισε τη δική του οικονομική αυτοκρατορία στο City και ήταν υπέρμαχος των τεχνών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ, ο τραπεζίτης και φιλάνθρωπος που απαρνήθηκε την οικογενειακή τράπεζα για να χτίσει τη δική του οικονομική αυτοκρατορία στο City του Λονδίνου. «Ο πατέρας μας Τζέικομπ ήταν μια υψίστης σημασίας παρουσία στη ζωή πολλών ανθρώπων – ένας εξαιρετικά επιτυχημένος οικονομικός σύμβουλος, υπέρμαχος των τεχνών και του πολιτισμού, αφοσιωμένος στο δημόσιο συμφέρον, παθιασμένος υποστηρικτής φιλανθρωπικών σκοπών στο Ισραήλ και του εβραϊκού πολιτισμού, ένθερμος οικολόγος και πολυαγαπημένος φίλος, πατέρας και παππούς», ανέφερε η οικογένεια Ρότσιλντ σε ανακοίνωση.

Ο Ρότσιλντ παραιτήθηκε από την οικογενειακή επιχείρηση N.M. Rothschild & Sons Ltd το 1980, λόγω διαφωνίας σχετικά με την κατεύθυνσή της, για να επικεντρωθεί στη Rothschild Investment Trust. Το παρακλάδι της επιχείρησης –τώρα γνωστό ως RIT Capital Partners Plc– είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά τραστ του Ηνωμένου Βασιλείου. Εγινε πρόεδρος της RIT Capital Partners το 1988 και παραιτήθηκε το 2019.

Ο Ναθάνιελ Τσαρλς Τζέικομπ Ρότσιλντ γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1936. Σπούδασε στο κολέγιο Ιτον και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έγινε συνεταίρος της N.M. Rothschild & Sons τέσσερα χρόνια μετά την ένταξή του στην οικογενειακή τράπεζα, διευθύνοντας το τμήμα εταιρικής χρηματοδότησης.

Η τραπεζική δυναστεία των Ρότσιλντ ξεκίνησε από τον Mάγερ Aμσελ Ρότσιλντ, έναν έμπορο σπάνιων νομισμάτων, που γεννήθηκε το 1744 και συμβούλευε Γερμανούς αριστοκράτες στα οικονομικά τους και έστελνε τους πέντε γιους του σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις για να κάνουν δουλειές με τις κυβερνήσεις που είχαν προβλήματα ρευστότητας. Ετσι, ο Nέιθαν Mάγερ Ρότσιλντ ίδρυσε την ομώνυμη τράπεζα το 1810, κερδίζοντας κύρος με τη χρηματοδότηση του βρετανικού στρατού στις επιχειρήσεις κατά τους Ναπολεόντειους Πολέμους.

Περίπου 150 χρόνια αργότερα, ο Τζέικομπ αντιμετώπισε αντιδράσεις στις προσπάθειές του να επεκτείνει τις υπηρεσίες της τράπεζας από τον πατέρα του Βίκτορ και τον εξάδελφό του Eβελιν, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος της N.M. Rothschild & Sons Ltd το 1976. Από το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου το 1988, η RIT έχει γιγαντωθεί περισσότερο από 1.300%.

Ο εκλιπών ήταν επίσης ένας από τους σημαντικότερους φιλάνθρωπους του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και προστάτης των τεχνών, καθώς διετέλεσε πρόεδρος των διαχειριστών της Εθνικής Πινακοθήκης μεταξύ 1985 και 1991 και πρόεδρος του Heritage Lottery Fund από το 1994 έως το 1998. Μεταξύ των ετών 2003 και 2008, ο Τζέικομπ Ρότσιλντ ήταν αναπληρωτής πρόεδρος της BSkyB Television. Σημαντικός συλλέκτης έργων τέχνης, αναπαλαίωσε το Spencer House στο Λονδίνο και διηύθυνε την πενταετή αποκατάσταση του Waddesdon Manor, της εξοχικής κατοικίας του 19ου αιώνα που χτίστηκε από έναν από τους πολλούς πλούσιους προγόνους του, από το 1990 έως το 1995.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT