Ξεκίνησε πουλώντας γρανίτες και έγινε ο πλουσιότερος Κινέζος

Ξεκίνησε πουλώντας γρανίτες και έγινε ο πλουσιότερος Κινέζος

Απεβίωσε ο επιχειρηματίας Ζονγκ Κιγκχού, ο οποίος έχτισε μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες ποτών και τροφίμων της χώρας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Πέθανε ο Ζονγκ Κιγκχού, ο Κινέζος επιχειρηματίας που ξεκίνησε από ένα τρίκυκλο καρότσι και έχτισε μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες ποτών και τροφίμων της χώρας. Ο 79χρονος δισεκατομμυριούχος ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα το 2010 και το 2012, καθώς αποτέλεσε χαρακτηριστικό δείγμα της πρώτης γενιάς των επιχειρηματιών της χώρας που οδήγησαν την οικονομία της σε εκρηκτική ανάπτυξη.

Γεννημένος το 1945, σε μια εμπόλεμη Κίνα, ο Ζονγκ μεγάλωσε υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ο Ζονγκ δεν τελείωσε το σχολείο και έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού, όμως είχε πάντα μέσα του το όνειρο να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Η ευκαιρία αυτή του δόθηκε το 1987, όταν σε ηλικία 42 ετών δανείστηκε 140.000 γουάν (που τότε αντιστοιχούσαν σε 38.000 δολάρια) για να στήσει ένα τρίκυκλο, από το οποίο πουλούσε γρανίτες και χαρτικά έξω από ένα δημοτικό σχολείο. Η επιχείρησή του, που απασχολούσε δύο συνταξιούχους δασκάλους, θα γινόταν η Wahaha (σημαίνει «το παιδί που γελάει), μια αυτοκρατορία των τροφίμων στην Κίνα.

Στα πρώτα του βήματα συνεργάστηκε με έναν καθηγητή διατροφολογίας για να φτιάξει ένα βιταμινούχο ποτό για παιδιά, το οποίο ονόμαζε Wahaha Oral Liquid. Το προϊόν του σημείωσε μεγάλη επιτυχία, φέρνοντας ετήσιες πωλήσεις περίπου 19 εκατ. δολ. μόλις τον τρίτο χρόνο της κυκλοφορίας του. Ο Ζονγκ ίδρυσε τη Hangzhou Wahaha Group, αφότου αγόρασε ένα χρεοκοπημένο εργοστάσιο τροφίμων σε κονσέρβες. Το 1996, η Wahaha είχε επεκταθεί στα γαλακτοκομικά ποτά, στα ανθρακούχα αναψυκτικά και στο εμφιαλωμένο νερό, όμως τα σχέδια του Ζονγκ για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη απαιτούσαν υψηλή χρηματοδότηση. Ετσι, η Wahaha συνεργάστηκε με την Danone, η οποία απέκτησε το 51% των joint ventures.

Η συνεργασία τους χάλασε το 2007 και η κόντρα των δύο πλευρών οδήγησε σε μια πολύκροτη νομική μάχη, που απασχόλησε μέχρι και τους προέδρους των δύο χωρών. Τελικά, η διαμάχη επιλύθηκε το 2009, με την Danone να πουλάει το μερίδιό της για 500 εκατ. δολάρια και να παραδίδει τον έλεγχο της Wahaha. Η νίκη του Ζονγκ ανέβασε την περιουσία του στα 8 δισ. δολάρια το 2010, δίνοντάς του τον τίτλο του πλουσιότερου Κινέζου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT