Η γραφειοκρατία διώχνει τις επενδύσεις από την Ε.Ε.

Η γραφειοκρατία διώχνει τις επενδύσεις από την Ε.Ε.

Διαμηνύει ο μεγιστάνας της πετροχημικής βιομηχανίας, Τζιμ Ράτκλιφ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Η «ασφυκτική γραφειοκρατία» της Ε.Ε. διώχνει επενδύσεις από τη Γηραιά Ηπειρο, προειδοποιεί ο μεγιστάνας της πετροχημικής βιομηχανίας, σερ Τζιμ Ράτκλιφ. Ο δισεκατομμυριούχος συνιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διεμήνυσε ότι τα ρυθμιστικά εμπόδια που υψώνει το μπλοκ ευθύνονται για την αυξανόμενη επιθυμία των εταιρειών να επενδύσουν εκτός συνόρων, ενώ παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος δεν θα είχε συμφωνήσει σε μια επένδυση-ορόσημο ύψους 4 δισ. ευρώ στο Βέλγιο αν γνώριζε εκ των προτέρων τα «αγκάθια».

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ένα φιλόδοξο πλάνο για την απαλλαγή της Ε.Ε. από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έπρεπε να λάβει υπόψη τη βιομηχανία, τόνισε ο Ράτκλιφ μιλώντας στους Financial Times, προειδοποιώντας για την αυξανόμενη αντίδραση των επιχειρήσεων στις «μη ανταγωνιστικές» πολιτικές των Βρυξελλών.

«Αν είναι τόσο δύσκολο (να επενδύσει κανείς) στην Ευρώπη, θα καταφύγει στην Αμερική, στην Κίνα ή στη Μέση Ανατολή για να αποκτήσει νέα δυναμική», δήλωσε ο Ράτκλιφ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου πετροχημικών Ineos, ο οποίος μόλις ολοκλήρωσε μια συμφωνία για την αγορά ποσοστού 27% στην ποδοσφαιρική ομάδα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το γεγονός ότι η Ευρώπη γίνεται όλο και λιγότερο ανταγωνιστική σε σχέση με τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλους αντιπάλους μετατρέπεται σε κρίσιμο ζήτημα για τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της ηπείρου, προκαλώντας έντονη πολιτική συζήτηση εντός της Ε.Ε. Οι ιθύνοντες επιχειρούν να προστατεύσουν την ενιαία αγορά της Ε.Ε., διατηρώντας παράλληλα κορυφαίους στόχους περιβαλλοντικής μετάβασης.

Η βιομηχανία στην Ευρώπη βρίσκεται σε πτώση τα τελευταία 10 χρόνια σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν το πακέτο ενισχύσεων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος παρέχει 369 δισ. δολάρια σε πράσινες επιδοτήσεις με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης τεχνολογιών καθαρής ενέργειας. Τα σχόλια του Ράτκλιφ απηχούν την απειλή της αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου ExxonMobil ότι είναι πρόθυμη να παρακρατήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις που σχετίζονται με το κλίμα από την Ευρώπη, εκτός εάν οι Βρυξέλλες μειώσουν την περιβαλλοντική γραφειοκρατία, την οποία ο αμερικανικός κολοσσός κατηγορεί για την «αποβιομηχάνιση της ευρωπαϊκής οικονομίας».

«Δεν νομίζω ότι έχει κανείς αντίρρηση για την Πράσινη Συμφωνία», είπε ο Ράτκλιφ, αλλά πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να επιχειρήσουν την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα μέσω της αποβιομηχάνισης. «Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρέπει να φροντίσει τη βιομηχανία και να την οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση. Η μεταποιητική βιομηχανία στην Ευρώπη βρίσκεται σε πτώση τα τελευταία 10 χρόνια σε σχέση με τους κύριους ανταγωνιστές της, που είναι η Αμερική και η Κίνα. Χάσαμε έδαφος απέναντί τους. Και δεν είναι αυτός ο τρόπος απαλλαγής από τον άνθρακα», διεμήνυσε.

Η Ineos, η οποία ιδρύθηκε το 1998 ως μια πετροχημική επιχείρηση στην Αμβέρσα, ανακοίνωσε πριν από τέσσερα χρόνια ότι θα ξοδέψει 4 δισ. ευρώ για την κατασκευή μιας νέας μονάδας παραγωγής έξω από το λιμάνι του Βελγίου. Το Project One θα ήταν το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Το έργο ωστόσο έχει «κολλήσει» σε ζητήματα αδειοδότησης, νομικές προκλήσεις και ρυθμιστικές διαμάχες.

Δεκαπέντε μη κυβερνητικές οργανώσεις ξεκίνησαν μια νέα νομική διαμάχη αυτή την εβδομάδα επιδιώκοντας να ανατρέψουν την επαναφορά των απαραίτητων οικοδομικών αδειών που έχουν επανειλημμένως χορηγηθεί και αποσυρθεί, επικαλούμενες τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. «Η άδεια ήταν δυστυχώς ένας εφιάλτης. Είναι σαφές ότι αυτό δεν ενθαρρύνει άλλους ανθρώπους να επενδύσουν στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ράτκλιφ για τις καθυστερήσεις. «Δεν θα ξανακάναμε αυτό το έργο αν γνωρίζαμε ότι θα κινδυνεύαμε να μας αφαιρέσουν τις άδειες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT