Μέτρα μείωσης κόστους στο αγροτικό ρεύμα

Μέτρα μείωσης κόστους στο αγροτικό ρεύμα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Σε αγώνα δρόμου για να καταθέσουν το συντομότερο δυνατόν και πιθανότατα και σήμερα τη νομοθετική ρύθμιση για να προχωρήσουν τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες αποδύονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ. Η ρύθμιση θα προβλέπει την κατά παρέκκλιση και κατά απόλυτη προτεραιότητα όρων σύνδεσης σε φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1.300 MW. Εξ αυτών, τα 560 MW θα αφορούν πάρκα που έχουν υπογράψει ήδη διμερή συμβόλαια προμήθειας (PPAs) με τις βιομηχανίες Βιοχάλκο, ΤΙΤΑΝ και ΑΓΕΤ και τα υπόλοιπα πάρκα που θα συνάψουν μακροχρόνια (10ετή) PPAs με αγρότες. Η ρύθμιση θα εξουσιοδοτεί τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος για τον καθορισμό των λεπτομερειών του προγράμματος. Η επιλογή των έργων ΑΠΕ θα γίνει μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα απευθύνει το ΥΠΕΝ, αν και το πρόγραμμα αφορά κατά βάση τη ΔΕΗ, που συγκεντρώνει σχεδόν το σύνολο των αγροτικών καταναλώσεων.

Η σημασία της ρουμανικής αγοράς ενέργειας για τη ΔΕΗ

Στη  συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσολάκου αναφέρεται ο Γιώργος Στάσσης σε ανάρτησή του στο LinkedIn. «Είχα την τιμή σήμερα να του παρουσιάσω τις σημαντικές επενδύσεις που δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε στη χώρα, σε νέο ανταγωνιστικό δίκτυο παραγωγής και διανομής καθαρής ενέργειας. Η Ρουμανία είναι μια πολύ σημαντική αγορά για εμάς στην περιοχή, για τις προσπάθειές μας να απεξαρτηθούμε από τον άνθρακα και να ψηφιοποιήσουμε τον τομέα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο ενεργειακός διάδρομος Ελλάδας προς Ρουμανία είναι βασικό στοιχείο επιτυχίας», σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. 

Μετατέθηκε η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς

Για την Τρίτη μετά την Κυριακή του Πάσχα, στις 7 Μαΐου, μετατίθεται η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς, με απόφαση της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, αφού η 1η Μαΐου συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη. Η απόφαση για τη μετάθεση της αργίας ελήφθη προκειμένου να μη διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μια περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές.

Δύσκολο στοίχημα οι πτήσεις με υδροπλάνα

Με την έναρξη της τουριστικής σεζόν να μετράει αντίστροφα, μένει να φανεί εάν θα κερδηθεί το στοίχημα των πτήσεων με υδροπλάνα. Σήμερα έχει δημιουργηθεί ένα υποτυπώδες δίκτυο υδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων που θα επέτρεπε την πραγματοποίηση πτήσεων, αλλά καμία από τις εταιρείες που δρομολογούν πτήσεις δεν έχει ακόμη αποκτήσει άδεια εκτέλεσης δημοσίων μεταφορών. Αυτή τη στιγμή, έχουν χορηγηθεί άδειες ίδρυσης και λειτουργίας μόνο σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα, ενώ οκτώ υδατοδρόμια αν και έχουν εξασφαλίσει άδειες ίδρυσης, παραμένουν χωρίς άδειες λειτουργίας.

O διαγωνισμός για το 20% της «Αριάδνης»

Ξεκίνησε η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη διάθεση ποσοστού 20% της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ», θυγατρικής 100% του ΑΔΜΗΕ με ρόλο φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Η έναρξη της διαδικασία υποβολής οικονομικών προσφορών ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως το τέλος Απριλίου, ενώ στη συνέχεια θα αρχίσει η αξιολόγηση από πλευράς του ΑΔΜΗΕ, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του δευτέρου τριμήνου του 2024. Ο ΑΔΜΗΕ απέστειλε στους ενδιαφερόμενους επενδυτές πρόσκληση για υποβολή δεσμευτικών προσφορών μέσω της οποίας παρέχονται λεπτομερείς οδηγίες αναφορικά με τη διεξαγωγή της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, ενώ παράλληλα θα δοθεί στους υποψηφίους πρόσβαση στο Virtual Data Room (VDR) που έχει δημιουργηθεί σχετικά. Το VDR περιλαμβάνει τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, καθώς και υλικό αναγκαίο για τη διαμόρφωση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών των υποψηφίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT