Θεαματική αντιστροφή του κλίματος καταγράφεται στον κλάδο των ευρωπαϊκών τραπεζών που χάρη στα υψηλά επιτόκια ετοιμάζονται τώρα να χορηγήσουν μερίσματα και κέρδη-ρεκόρ σε μετόχους και επενδυτές έπειτα από χρόνια ελαχιστοποίησης και «παγώματος» των μερισμάτων και παράλληλης αυξημένης φορολόγησης των κερδών τους. Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι ευρωπαϊκές τράπεζες υπόσχονται τώρα να χορηγήσουν σε επενδυτές και μετόχους τους μερίσματα και κεφαλαιακές αποδόσεις συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ. Είναι σε θέση να το κάνουν επειδή συγκέντρωσαν υπερκέρδη ύψους 100 δισ. ευρώ την τελευταία διετία χάρη στα αυξημένα επιτόκια και ειδικότερα χάρη στη διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και στα επιτόκια χορηγήσεων πιστώσεων, κοινώς το γνωστό ως καθαρό εισόδημα από επιτόκια.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η ελβετική τράπεζα UBS, οι μεγαλύτερες εισηγμένες ευρωπαϊκές τράπεζες υπόσχονται μερίσματα 74 δισ. ευρώ και 47 δισ. ευρώ από επαναγορές μετοχών, με τα ποσά αυτά να αντιπροσωπεύουν μια αύξηση στις αποδόσεις κεφαλαίου κατά 54% σε σύγκριση με τις αποδόσεις του περασμένου έτους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχουν σημειώσει οι αποδόσεις κεφαλαίου των ευρωπαϊκών τραπεζών ακόμη και πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και συγκεκριμένα από το 2007. Οι εντυπωσιακές αυτές κεφαλαιακές αποδόσεις αποτελούν πλήρη αντιστροφή της κατάστασης των ευρωπαϊκών τραπεζών όπως ήταν πριν από τέσσερα χρόνια όταν εν τω μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας η ΕΚΤ τις κάλεσε να «παγώσουν» τα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών πλήττοντας καίρια την εικόνα του κλάδου στα μάτια των επενδυτών.
Στο 54% φέτος η αύξηση στις αποδόσεις κεφαλαίου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η μεγαλύτερη από το 2007.
Ανάμεσα στις πλέον εντυπωσιακές ανακοινώσεις συγκαταλέγονται πρωτίστως εκείνη της ιταλικής UniCredit που υπόσχεται να καταβάλει στους επενδυτές 8,6 δισ. ευρώ, ουσιαστικά το σύνολο των κερδών της από το 2023. Ακόμη πιο ηχηρή η χθεσινή ανακοίνωση της βρετανικής Barclays που υποσχέθηκε στους μετόχους της ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα τους καταβάλει συνολικά 10 δισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 11,7 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η Standard Chartered που ανακοίνωσε ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα θα καταβάλει στους μετόχους της κεφαλαιακές αποδόσεις ύψους 4,6 δισ. ευρώ.
Προ ημερών, άλλωστε, η UBS ανακοίνωσε ότι τον Μάιο θα αυξήσει το μέρισμά της κατά 27% φτάνοντάς το, έτσι, στα 70 σεντς ανά μετοχή, ενώ θα προχωρήσει σε επαναγορές μετοχών της αξίας ενός δισ. δολ, μέσα στο τρέχον έτος. Το πρόγραμμα χορήγησης κεφαλαιακών αποδόσεων «πάγωσε» πριν από ένα χρόνο περίπου όταν ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός συμφώνησε να απορροφήσει την τότε προβληματική Credit Suisse. Ομοίως τις τελευταίες εβδομάδες η ισπανική Santander και ο εμβληματικός τραπεζικός κολοσσός της Γερμανίας Deutsche Bank ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζονται να καταβάλλουν αποδόσεις κεφαλαίου στους μετόχους, ενώ και η ιστορική αλλά προβληματική Monte dei Paschi di Siena ανακοίνωσε ότι καταβάλλει ξανά μέρισμα για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια.
Τα τελευταία δύο χρόνια οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές τραπεζών έχουν τηρήσει μια στάση πιο χαλαρή και πιο ανεκτική έναντι της τακτικής επαναγοράς μετοχών, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν σημαντικά κεφάλαια. Παραμένουν, ωστόσο, πολύ πιο επιφυλακτικές προς την τακτική της χορήγησης αποδόσεων στους μετόχους όταν αυτές υπερβαίνουν τα ετήσια κέρδη της εκάστοτε τράπεζας. Εξάλλου, παρά το κλίμα ενθουσιασμού που καλλιεργούν στους επενδυτές και τους μετόχους αυτές οι ανακοινώσεις περί μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών, αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν πως οι κεφαλαιακές αποδόσεις θα αρχίσουν και πάλι να μειώνονται μέσα στο επόμενο έτος όταν οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει και πάλι να στραφούν αλλού σε αναζήτηση άλλων εσόδων.