Σε λιγότερο από 2,5 δισ. ευρώ θα ανέρχονταν το 2023 οι άμεσες ξένες επενδύσεις, χωρίς τη συμβολή της αγοράς ακινήτων, η οποία υπολογίζεται ότι κατέγραψε πέρυσι μερίδιο που ξεπέρασε το 45%, επί του συνόλου των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν από το εξωτερικό. Ετσι, συνέβαλε καθοριστικά στο να διαμορφωθούν τελικά οι ξένες επενδύσεις στο επίπεδο των 4,48 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή και το 2019. Πρόκειται για μέγεθος που συνιστά πτώση κατά 40% έναντι του 2022, όταν σημειώθηκε ιστορικό υψηλό με εισροές 7,53 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι εισροές ξένων κεφαλαίων από το εξωτερικό στην αγορά ακινήτων είχαν διαμορφωθεί σε 1,64 δισ. ευρώ με το πέρας του εννεαμήνου του 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 28,7% σε ετήσια βάση. Στο ίδιο διάστημα το σύνολο των άμεσων ξένων επενδύσεων διαμορφώθηκε σε 3,85 δισ. ευρώ, μέγεθος που ήταν 39,2% χαμηλότερο από τα 6,34 δισ. ευρώ που είχαν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία κατά την ίδια περίοδο του 2022. Ετσι, σε επίπεδο εννεαμήνου το μερίδιο των ακινήτων επί του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων διαμορφώθηκε σε 42,5%.
Ωστόσο, το μερίδιο των επενδύσεων σε ακίνητα ως ποσοστό επί του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων εκτιμάται ότι διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε πέριξ του 45%, ενδεχομένως και ακόμη παραπάνω, με δεδομένο ότι παραδοσιακά οι τελευταίοι μήνες του κάθε έτους είναι και οι πιο δυναμικοί σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Για παράδειγμα, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 οι επενδύσεις από το εξωτερικό στην αγορά ακινήτων είχαν προσεγγίσει τα 700 εκατ. ευρώ. Κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2023 εκτιμάται ότι ο σχετικός αριθμός θα είναι χαμηλότερος, αλλά και πάλι επαρκής, ώστε να ωθήσει το συνολικό ετήσιο μέγεθος αρκετά πάνω από τα 2 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι κατά το τελευταίο δίμηνο του 2023 παρατηρήθηκαν «αρρυθμίες» στην αγορά, λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων, επηρεάζοντας αρνητικά τις συναλλαγές. Ετσι, εκτιμάται ότι ένα μέρος των αγοραπωλησιών ολοκληρώθηκε και τυπικά εντός του 2024, παρότι οι αρχικές συμφωνίες έγιναν πέρυσι.
«Κινητήριος μοχλός» του μεγαλύτερου μέρους των αγορών ακινήτων από ξένους το 2023 ήταν το πρόγραμμα «χρυσή βίζα». Αυτό οφείλεται ασφαλώς στις αλλαγές που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο και του χρόνου που δόθηκε, έως ότου αυτές ισχύσουν, κάτι που πυροδότησε «έκρηξη» αγορών από ξένους, που ήθελαν να προλάβουν τον διπλασιασμό του ελάχιστου ύψους επένδυσης, από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ, στα δημοφιλέστερα σημεία, δηλαδή τα νότια και τα βόρεια προάστια, το κέντρο της Αθήνας, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Κάπως έτσι και με βάση τα στοιχεία του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων χορήγησης νέας άδειας μόνιμου επενδυτή (χωρίς να υπολογίζονται και τα μέλη των οικογενειών), ανήλθε πέρυσι σε 8.351, όντας τετραπλάσιος του ετήσιου μέσου όρου των προηγουμένων ετών. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πόσα από τα αιτήματα αυτά αφορούν αγορές ακινήτων που έγιναν πέρυσι (ενδεχομένως κάποιες να είχαν γίνει το 2022), είναι εμφανές ότι μόνο από το νούμερο αυτό, είναι πιθανό να εισέρρευσαν στη χώρα κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ (με δεδομένο το ελάχιστο όριο των 250.000 ευρώ).