Μείωση καταθέσεων τον Ιανουάριο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Κατά 5,2 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τον Ιανουάριο, το ύψος των οποίων διαμορφώθηκε στα 189,7 δισ. ευρώ. Η μείωση προήλθε κατά 3,2 δισ. ευρώ από τις επιχειρήσεις και κατά 2 δισ. ευρώ από τα νοικοκυριά, επαναφέροντας το επίπεδο των καταθέσεων στα προ Δεκεμβρίου επίπεδα, που ήταν «φουσκωμένα» λόγω της καταβολής του δώρου των Χριστουγέννων και των υψηλών εκταμιεύσεων δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, μετά την ισχυρή πιστωτική επέκταση του περασμένου Δεκεμβρίου, η καθαρή ροή χρηματοδότησης, δηλαδή οι νέες εκταμιεύσεις μετά την αφαίρεση των αποπληρωμών υφιστάμενων οφειλών, επανήλθαν σε αρνητικό έδαφος (-2,7 δισ. ευρώ), γεγονός που οφείλεται στην πρακτική που ακολουθούν οι τράπεζες να επισπεύδουν τις χορηγήσεις κάθε φορά στο τέλος του χρόνου, προκειμένου να εμφανίσουν υψηλές επιδόσεις για την οικονομική χρήση.

Δεύτερος διαγωνισμός για νέα λεωφορεία

Σε φάση προετοιμασίας του δεύτερου διαγωνισμού για την προμήθεια 750 νέων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για την ανανέωση του στόλου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται το υπουργείο Μεταφορών, την ώρα που αναμένεται, αρχές Μαρτίου, η παραλαβή των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων, τμήμα του πρώτου «πολύπαθου» διαγωνισμού. Μάλιστα, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, από τα 750, περίπου 225 αναλογούν στη Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει πως τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν για την ανανέωση του γερασμένου στόλου του ΟΑΣΑ.

Από τον Απρίλιο αναμένονται περισσότερες πτήσεις

Μεικτό είναι το πρόσημο του ρυθμού ανάπτυξης των πτήσεων στην Ελλάδα την τρέχουσα εβδομάδα μέχρι και τις 21 Απριλίου, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, η πορεία του πτητικού έργου διαφέρει ανά εβδομάδα. Ενδεικτικά, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Αθηνών κυμαίνονται από 0% έως -5%, ενώ παραμένουν σταθερές στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, από τον Απρίλιο οι πτήσεις εμφανίζουν ανοδική πορεία.

Δύο οδικά έργα στη Βόρεια Ελλάδα

Σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα αναμένεται να προκύψουν ανάδοχοι για δύο οδικά έργα ΣΔΙΤ που αφορούν άξονες της Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο αρμόδιος υπ. Υποδομών Χρ. Σταϊκούρας στο  συνέδριο ακινήτων Prodexpo North, για το έργο ΣΔΙΤ Θεσσαλονίκης – Εδεσσας  ο προσωρινός ανάδοχος προβλέπεται να αναδειχθεί τέλος του 2024 ή αρχές του 2025. Αντίστοιχα, για το έργο που θα συνδέσει τη Δράμα με την Αμφίπολη, ο προσωρινός ανάδοχος προβλέπεται να αναδειχθεί κατά το α΄ τρίμηνο του 2025. Εφόσον επιβεβαιωθούν τα  χρονοδιαγράμματα, η έναρξη των εργασιών δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2025.

Η διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες

Ηρθε η ώρα οι ελληνικές τράπεζες να επιβραβεύσουν τους μετόχους τους, σημειώνει σε ανάλυσή της η Pantelakis Securities. Με την εκκαθάριση των ισολογισμών να έχει σχεδόν πλέον ολοκληρωθεί, την κερδοφορία του 2023 να είναι ισχυρή και τα κεφάλαια επαρκή, οι τράπεζες έχουν πλέον τα κριτήρια προκειμένου να λάβουν την έγκριση των εποπτικών αρχών για την επαναφορά των μερισμάτων, επισημαίνει. Ετσι, αναμένει ότι η Εθνική θα διανείμει 0,30 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2023, 0,42 ευρώ του 2024 και 0,49 ευρώ του 2025. Η Eurobank αναμένεται να προχωρήσει σε διανομή στα 0,09 ευρώ, 0,10 ευρώ και 0,13 ευρώ τις αντίστοιχες περιόδους. Για την Alpha Bank το μέρισμα τοποθετείται στα 0,05 ευρώ ανά μετοχή από τη χρήση 2023 και στα 0,09 ευρώ και 0,12 ευρώ από τις δύο επόμενες χρήσεις. Για την Πειραιώς προβλέπονται μερίσματα ύψους 0,06 ευρώ, 0,16 ευρώ και 0,24 ευρώ από τις τρεις χρήσεις αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT