Ο πολιτικός σχεδιασμός και τα τεχνικά εμπόδια

Ο πολιτικός σχεδιασμός και τα τεχνικά εμπόδια

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε την πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί εγκαίρως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ωστόσο βρήκε τεχνικά εμπόδια. Ενας πολύ μεγάλος αριθμός POS και ταμειακών μηχανών δεν αναβαθμίστηκε είτε γιατί δεν πρόλαβαν οι τεχνικοί είτε γιατί η αναβάθμιση του λογισμικού είχε ατέλειες, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί η διασύνδεση. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα υποχρεώνεται να κάνει αυτό που δεν ήθελε προκειμένου να μη στείλει λάθος μήνυμα: να δώσει παράταση. Χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης το προανήγγειλε στη Βουλή. «Τις τελευταίες μέρες», είπε, «βλέπουμε μια ενεργοποίηση της αγοράς και αυτή την τάση θέλουμε να την ενισχύσουμε με στόχο τη συμμόρφωση όλων με αυτή την εμβληματική μεταρρύθμιση για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν, αλλά δεν πρόκειται και να χαριστούμε σε κανέναν».

Ο Στ. Θεοδωρίδης, νέος πρόεδρος στο Υπερταμείο

O Στέφανος Θεοδωρίδης, ο επί 9 έτη διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ, τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ). Η επιλογή έγινε από τον μοναδικό μέτοχο της εταιρείας, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και εγκρίθηκε από το εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου.  Θα αντικαταστήσει τον  Κωνσταντίνο Δερδεμέζη, του οποίου η θητεία λήγει την 1η Μαρτίου. Αν και δεν είναι εκτελεστικό μέλος, εκτιμάται ότι «ο ρόλος του θα είναι πιο ενεργός», αναφέρουν πηγές σε επαφή με τις εξελίξεις.

Αντίστροφη μέτρηση για το ευρωπαϊκό λόττο

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα η πρώτη κλήρωση του τυχερού παιχνιδιού Eurojackpot, του οποίου την άδεια έχει εξασφαλίσει ο ΟΠΑΠ. Στο ευρωπαϊκό λόττο οι παίκτες θα πρέπει να βρουν σε συνολικά 50 αριθμούς τους 5 που κερδίζουν, όπως και δύο ακόμη σε σύνολο 12, με την κατάθεση δελτίων να ξεκινάει την Τετάρτη 6 Μαρτίου. Τα κέρδη μπορεί να αγγίξουν τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ η κλήρωση του Eurojackpot θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Ψάχνουν ακόμη διερευνητές ατυχημάτων

Ενα χρόνο μετά τα Τέμπη και ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) αναζητεί ακόμη σιδηροδρομικούς διερευνητές, με την αρκετά καθυστερημένη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών να παραμένει σε εκκρεμότητα. Από τις έξι οργανικές θέσεις έχει καλυφθεί μόλις μία, που αφορά και την πρόσφατη μετάταξη εργαζομένου των ΣΤΑΣΥ. Πληροφορίες λένε πως εντός του επόμενου διμήνου ο οργανισμός θα στελεχωθεί με άλλον έναν διερευνητή, που μάλλον προέρχεται από τη ΡΑΣ. Για να προχωρήσει όμως η διερεύνηση της τραγωδίας ζητήθηκε η συμβολή του ERA, που αναμένεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες.

Προσφορές-ρεκόρ για ευρωπαϊκά ομόλογα

Το ρεκόρ των 2,6 τρισ. ευρώ αγγίζουν οι προσφορές που έχουν καταβάλει οι επενδυτές για τις εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη από τις αρχές του 2024. Η συνολική αυτή ιστορική ζήτηση ξεπέρασε κατά περισσότερο από πέντε φορές το ποσό των 507 δισ. ευρώ που ζητούσαν οι εκδότες της περιοχής. Αυτό είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ο υψηλότερος δείκτης κάλυψης που έχει καταγραφεί από το 2018 τουλάχιστον. Στις αρχές του έτους οι επενδυτές τείνουν έτσι και αλλιώς να έχουν υψηλή ρευστότητα και φέτος σπεύδουν να την τοποθετήσουν σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα της Ευρώπης ώστε να «κλειδώσουν» τις υψηλές αποδόσεις που προσφέρονται προτού ξεκινήσει ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων. Το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης στράφηκε σε κρατικά ομόλογα. Είναι χαρακτηριστικό πως στη διπλή έξοδο της Ε.Ε. στις αγορές στα τέλη Ιανουαρίου, οι προσφορές ήταν έως και 27 φορές υψηλότερες από το μέγεθος της έκδοσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT