Πιο κοντά ο στόχος για πληθωρισμό 2%

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που θα ανακοινωθούν σήμερα αναμένεται να δείξουν περαιτέρω υποχώρηση τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας την πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να χαλαρώνει τα επιτόκια από ιστορικά υψηλά επίπεδα αργότερα φέτος. Κι αυτό βασίζεται στα χθεσινά δεδομένα, που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,7% από 3,1% στη Γερμανία, στο 3,1% από 3,4% στη Γαλλία και στο 2,9% από 3,5% στην Ισπανία, με τη μείωση να οφείλεται κυρίως στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Τα στοιχεία, που είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης, που θα δημοσιευθεί σήμερα, θα παρουσιάσει επιβράδυνση περίπου 2,5% τον Φεβρουάριο από 2,8% τον Ιανουάριο, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Ψηφιακή τράπεζα της χρονιάς η Alpha Bank

Πρωταγωνίστρια των Digital Finance Awards 2024 αναδείχθηκε η Alpha Bank, κατακτώντας τον κορυφαίο τίτλο Digital Bank of the Year, καθώς και άλλα πέντε βραβεία σε επιμέρους κατηγορίες. H Alpha Bank υλοποιεί μια σειρά από πρωτοβουλίες και ενέργειες, προκειμένου να ψηφιοποιήσει τις εσωτερικές της διαδικασίες και λειτουργίες και να προσφέρει ψηφιακές λύσεις και προϊόντα. Μέχρι στιγμής έχει ψηφιοποιηθεί άνω του 80% των υπηρεσιών της καθημερινότητας, οι συναλλαγές εκτός καταστήματος έφτασαν το 97%, ενώ πάνω από το 20% των πωλήσεων σε ιδιώτες πελάτες έγινε ψηφιακά το 2023.

Προμήθεια 80 drones για την Πυροσβεστική

Ογδόντα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα θα προμηθευτεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με στόχο την αποτελεσματικότερη εναέρια επιτήρηση. Η προμήθεια, που είναι της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ, θα επιτρέψει στην Πυροσβεστική να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο των αποστολών για τις ανθρώπινες ζωές, βελτιστοποιώντας την ποιότητα της εναέριας επιτήρησης. Κι αυτό επειδή μέσω αυτών εξασφαλίζεται η άμεση διαβίβαση εικόνας και άλλων αναγκαίων πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.

Ρεύμα από τα φρένα στα τρένα του μετρό

Διαγωνισμό για την παραγωγή ενέργειας από το φρενάρισμα των συρμών προκήρυξαν στις αρχές Φεβρουαρίου οι ΣΤΑΣΥ, γεγονός που έχει εξαγγελθεί πολλές φορές κατά το προηγούμενο διάστημα. Πρόκειται για έργο 5,1 εκατ. ευρώ που αφορά την εγκατάσταση συστήματος έλξης ανάκτησης ενέργειας από την ηλεκτροδότηση κατά την επιβράδυνση των συρμών, προκειμένου η ενέργεια που δεν καταναλώνεται από τους συρμούς της γραμμής 1 (ΗΣΑΠ) να επιστρέφει στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό θα ξεκινήσει στη γραμμή 1 με την προοπτική να αξιολογηθεί και να επεκταθεί στις γραμμές 2 και 3 του μετρό. Η εταιρεία αναμένεται να καλύπτει το 12,5% των αναγκών της γραμμής 1. 

Η οδηγία για εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες

Να υπερψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση την οδηγία για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες (διανομείς, μεταφορείς κ.ά.) στην επερχόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 6 Μαρτίου, ζητάει η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Βασική αλλαγή που επιφέρει η οδηγία είναι η αντιμετώπιση των εργαζομένων ως μισθωτών, αντί αυτοαπασχολουμένων, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, και σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία στις 16 Φεβρουαρίου, κατά την προηγούμενη ψηφοφορία, η χώρα μας διά της αποχής της είχε συμβάλει στη μη επικύρωση της οδηγίας. Να σημειωθεί ότι μια νέα νομοθεσία εγκρίνεται από το Συμβούλιο της Ε.Ε. όταν την υπερψηφίζει τουλάχιστον το 55% των κρατών-μελών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της Ε.Ε., κι όπως επισήμαναν στη Βουλή και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εάν η Ελλάδα την υπερψήφιζε, η οδηγία θα είχε υιοθετηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT