Ανάπτυξη 1,3% «βλέπει»το 2024 η UniCredit

2' 50" χρόνος ανάγνωσης

Επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εκτιμά η UniCredit ότι σημείωσε η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2023 έπειτα από τη στασιμότητα στο γ΄ τρίμηνο, εν αναμονή και των σχετικών εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ την επόμενη εβδομάδα. Κατά τον ιταλικό οίκο, η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο του 2023 κινήθηκε στο 0,3% σε τριμηνιαία βάση, φέρνοντας έτσι τη συνολική ανάπτυξη του περασμένου έτους στο 2% (μετά το 5,7% το 2022). Βασική κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης της Ελλάδας, όπως σημειώνει, ήταν η ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, ενώ η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στη μεταβολή του ΑΕΠ εκτιμάται πως παρέμεινε αρνητική το δ΄ τρίμηνο. Η αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως επισημαίνει, πιθανότατα επιβάρυνε την αύξηση των εξαγωγών τροφίμων, ενώ η αύξηση των εισαγωγών παρέμεινε ισχυρή. Για το 2024, η UniCredit αναμένει ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 1,3% και το 2025 στο 1,7%.

Διάθεση εντόκων διαρκείας ενός έτους

Σε νέα διάθεση εντόκων διαρκείας ενός έτους στο κοινό, την τρίτη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προχωράει την επόμενη εβδομάδα το ελληνικό Δημόσιο, μέσω δημοπρασίας ύψους 625 εκατ. ευρώ που θα διενεργηθεί την Τετάρτη. Ως συνήθως, όποιος ιδιώτης επιθυμεί να προμηθευτεί τα εν λόγω έντοκα μπορεί να το κάνει μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τις 15.000 ευρώ. Η περίοδος εγγραφών ξεκινά την Τρίτη 5 Μαρτίου και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 7 Μαρτίου. 

Σε ιστορικά χαμηλά η ανεργία στην Ευρωζώνη

Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 6,4% τον Ιανουάριο από το (αναθεωρημένο) 6,5% του Δεκεμβρίου. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τη «γέννηση» της Ευρωζώνης το 1999. Η ισχύς της αγοράς εργασίας παραμένει εντυπωσιακή, παρά το γεγονός ότι η οικονομία είναι στάσιμη από τα τέλη του 2022 και ενισχύει τις συνεχιζόμενες μισθολογικές πιέσεις, τη στιγμή που και οι επιχειρήσεις αναφέρουν ότι οι προσλήψεις έχουν περιοριστεί αρκετά.

Δεν βγαίνει στο σφυρί το Elounda Beach

Δεκτή έκανε την αίτηση ανακοπής του πλειστηριασμού του Elounda Beach το αρμόδιο μονομελές πρωτοδικείο με την απόφασή του υπ’ αρ. 454/2024. Ο πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 6  Μαρτίου και αφορούσε το ξενοδοχειακό συγκρότημα Elounda Beach με επισπεύδοντα τη Eurobank ως εκπρόσωπο των ομολογιούχων δανειστών κοινού ομολογιακού δανείου (300 εκατ.) της «Ανώνυμος Τουριστική Εταιρεία Ηλιος», συμφερόντων του επιχειρηματία Παντελή Μαντωνανάκη. Το ελάχιστο τίμημα, κατόπιν παρεμβάσεως και της «Ηλιος», είχε προσδιοριστεί στα 300 εκατ. Ο ξενοδοχειακός όμιλος ισχυρίζεται πως οι πιστωτές έχουν δεχθεί ως εξασφάλιση για το δάνειο επιδικασμένες απαιτήσεις της από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, οι οποίες ξεπερνούν τα 620 εκατ. πλέον τόκων υπερημερίας.

Μια «τραυματική» εμπειρία με τον ΕΦΚΑ

Μια «τραυματική» εμπειρία με τον ΕΦΚΑ και τον τετραψήφιο αριθμό 1555 περιέγραψε, μέσω ανάρτησής του στο Facebook, ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπολος, ο οποίος έκλεισε ραντεβού μέσω του 1555 στο κατάστημα του ΕΦΚΑ στο Μαρούσι. Οταν όμως επισκέφθηκε το υποκατάστημα, υπάλληλος όχι μόνο τον ενημέρωσε πως δεν έχει ραντεβού αλλά και ότι η υπηρεσία «δεν λειτουργεί». Στη συνέχεια του είπε πως «λειτουργεί μόνο κάποιες ώρες», κυρίως απογεύματα, και τον προέτρεψε να ξανακλείσει ραντεβού… Το περιστατικό που περιγράφει ο πρώην διοικητής της ΤτΕ δεν φαντάζει πρωτόγνωρο, σύμφωνα όμως με κύκλους του ΕΦΚΑ δεν αποτελεί πλέον κανόνα. Μέσω του 1555 απαντώνται περίπου 200.000 τηλεφωνήματα την εβδομάδα και θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνουν λάθη και παρανοήσεις. Σε μια τέτοια παρανόηση φαίνεται ότι ενεπλάκη και ο κ. Προβόπουλος, ο οποίος μέσα από την ανάρτησή του δεν παρέλειψε να ασκήσει και οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT