«Μπόνους» στους οφειλέτες που είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις τους

«Μπόνους» στους οφειλέτες που είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις τους

Τη μείωση του ποσοστού παρακράτησης για όσους έχουν χρέη στο Δημόσιο και εισπράττουν χρήματα ή προχωρούν στην πώληση ακινήτων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

3' 13" χρόνος ανάγνωσης

Τη μείωση του ποσοστού παρακράτησης για όσους έχουν χρέη στο Δημόσιο και εισπράττουν χρήματα ή προχωρούν στην πώληση ακινήτων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η μειωμένη παρακράτηση θα αφορά μόνο όσους είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό από το 70% που ανέρχεται σήμερα το ποσοστό παρακράτησης θα μειωθεί κάτω από 50%. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που κάποιος χρειάζεται ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο για παράδειγμα, αντί να παρακρατηθεί ποσοστό 70% θα παρακρατηθεί ποσοστό 50% ή μικρότερο, το οποίο θα σβήσει και τμήμα της οφειλής. Με βάση την πρόταση που εξετάζεται για να μειωθεί το ποσοστό παρακράτησης, θα πρέπει να συντρέχουν μία σειρά από προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα να μην έχουν χαθεί δόσεις, ο οφειλέτης να μην «μπαινοβγαίνει» σε ρυθμίσεις, και να μην υπάρχουν υποψίες τέλεσης φορολογικών αδικημάτων.

Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις το ποσοστό παρακράτησης θα μειώνεται στο 50% ενδεχομένως και χαμηλότερα ανάλογα με το εάν πρόκειται για μεταβίβαση ακινήτων ή είσπραξη χρημάτων.

Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα, στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, οι φορολογούμενοι με ρυθμισμένα χρέη οι οποίοι είναι συνεπείς στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων των ρυθμίσεών τους θα επιβραβεύονται με μειωμένα ποσοστά παρακράτησης επί των τιμημάτων πώλησης των ακινήτων τους σε σύγκριση με εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους ή είναι ασυνεπείς στις ρυθμίσεις τους κατά τη χορήγηση βεβαιώσεων οφειλών. Η ενημέρωση της ΑΑΔΕ θα είναι άμεση και η χορήγηση των βεβαιώσεων θα γίνεται ψηφιακά.

Σήμερα, για να μπορέσει η εφορία να εκδώσει τη φορολογική ενημερότητα πρέπει προηγουμένως ο οφειλέτης να έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ή έχει οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να εκδοθεί αποδεικτικό ενημερότητας περιορισμένης ισχύος, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα μήνα.

Τι προβλέπει σήμερα η νομοθεσία:

1. Μεταβίβαση ακινήτου. Εφόσον υπάρχουν οφειλές σε ρύθμιση ή οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με ποσό παρακράτησης ποσοστού 70% επί του τιμήματος, εφόσον το τίμημα δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των ληξιπρόθεσμων ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση. Εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ, ορίζεται ποσοστό παρακράτησης 50% επί του τιμήματος, εφόσον αυτό δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή.

Μειώνεται κάτω από 50% το ποσοστό παρακράτησης για όσους έχουν χρέη προς την εφορία.

2. Είσπραξη χρημάτων. Το ποσοστό της παρακράτησης διαμορφώνεται από 10% έως και 70% και ορίζεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών υπηρεσίας εντός των ακόλουθων κατά περίπτωση ορίων:

• 10% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό μεγαλύτερο του 70% της ρυθμισμένης οφειλής.

• 30% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό άνω του 50% έως και 70% της ρυθμισμένης οφειλής.

• 50% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό άνω του 30% έως και 50% της ρυθμισμένης οφειλής.

• 70% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό έως και 30% της ρυθμισμένης οφειλής.

3. Περιοδική είσπραξη χρημάτων. Το ποσοστό παρακράτησης ορίζεται στο 10% επί του εισπραττόμενου ποσού εφόσον το ποσό της ρυθμισμένης οφειλής που υπολείπεται δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Εάν η συνολική εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή είναι άνω των 20.000 ευρώ, τότε το ποσοστό που θα παρακρατείται από τα χρήματα θα πρέπει:

• Να αντιστοιχεί στην κάλυψη μιας δόσης της τηρούμενης ρύθμισης / ρυθμίσεων που έπονται της ημερομηνίας κατάθεσης του αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας και

• Να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 10% του εισπραττόμενου ποσού, αλλά να μην υπερβαίνει το 30% αυτού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT