Αλλαγές στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Αλλαγές στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Βελτιώσεις σε πέντε σημεία πρότεινε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να γίνει πιο ουσιαστική η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό: 1. Αναβάθμιση της ενημέρωσης των πολιτών, έτσι ώστε να μη θεωρούν ότι όταν κάποιος υπόσχεται αυξήσεις στις συντάξεις θα φέρει τα λεφτά από το σπίτι του. 2. Κατανόηση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας, όπως π.χ. το πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ φέτος. «Δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για αποτελέσματα πέραν των στόχων», σχολίασε. 3. Αναβάθμιση της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, που σήμερα περιορίζεται στο «δίνετε λίγα». 4. Πλαίσιο ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού και 5. Συζήτηση για τον προϋπολογισμό επιδόσεων, που σήμερα απουσιάζει. Η τοποθέτηση του υπουργού έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης για τον «Προϋπολογισμό των Πολιτών», που διοργάνωσαν στην Τράπεζα της Ελλάδος η επιστημονική ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» και το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών.

Πού κυμάνθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων τον Ιανουάριο

Αμεσα ήταν τα αντανακλαστικά των τραπεζών στη μικρή υποχώρηση του euribor τον Ιανουάριο, οδηγώντας σε κάποια μείωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις των επιχειρήσεων, που τιμολογούνται άλλωστε υψηλότερα από αυτές των νοικοκυριών. Οπως δείχνουν τα στοιχεία του Ιανουαρίου, η απόδοση για τις προθεσμιακές καταθέσεις επιχειρήσεων μειώθηκε οριακά από 3,25% σε 3,19% έναντι 3,69% μέσου όρου στην Ευρωζώνη, ενώ σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, η απόδοση παρέμεινε στο 1,83% –δηλαδή στα ίδια επίπεδα με του Δεκεμβρίου– έναντι μέσου όρου 3,29% στην Ευρωζώνη.

Πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου από την Intralot

Μετά την άντληση 130 εκατ. ευρώ, μέσω της πρόσφατης ομολογιακής της έκδοσης, η Intralot προχωράει στη μερική εξόφληση του τίτλου της που λήγει τον Σεπτέμβριο. Για το συγκεκριμένο ομόλογο, που έχει ανεξόφλητο υπόλοιπο 229,568 εκατ. ευρώ, η Intralot Capital Luxembourg, θυγατρική του τεχνολογικού ομίλου, θα καταβάλει στις 15 Μαρτίου 130 εκατ. ευρώ. Ετσι, το ανεξόφλητο υπόλοιπο θα ανέρχεται σε 99,568 εκατ. ευρώ, με τη συγκεκριμένη συναλλαγή να εντάσσεται στο πλαίσιο της επιτυχούς πρόσφατης συγκέντρωσης 130 εκατ. ευρώ.

Δύο στρατόπεδα σε Ε.Ε. για ΑΠΕ και πυρηνικά

Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα σε σχέση με το ποιες ενεργειακές τεχνολογίες θα πρέπει να λάβουν μεγαλύτερη στήριξη εμφανίζεται η Ευρώπη. Στο χθεσινό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, 13 χώρες με επικεφαλής τη Γαλλία ζήτησαν ισχυρότερες πολιτικές για την πυρηνική ενέργεια, δηλώνοντας ότι πρέπει τώρα οι Βρυξέλλες να μετατρέψουν την αναγνώρισή της σε συγκεκριμένα έργα και χρηματοδότηση. Στον αντίποδα, ένα άλλο μπλοκ 13 χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία και την Αυστρία, στο οποίο προσχώρησε και η Ελλάδα, σε κοινή δήλωσή τους υποστήριξαν την προώθηση των ΑΠΕ, επισημαίνοντας ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει να επικεντρωθεί σε οικονομικά αποδοτικές τεχνολογίες όπου υπάρχουν κοινοί στόχοι. 

Μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων

Σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, όπως η δημιουργία φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου καθώς και η επικαιροποίηση και αναβάθμιση της σχετικής νομοθεσίας, προανήγγειλε από το βήμα του 1ου Διαβαλκανικού Συνεδρίου για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία του ελληνικού ινστιτούτου ΕΛΙΝΥΑΕ, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το αμέσως επόμενο διάστημα 30 κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας και εκατοντάδες επαγγέλματα θα περάσουν σε ζώνες υψηλότερης επικινδυνότητας, με στόχο την ενίσχυση των μέτρων προστασίας και των υποχρεώσεων του εργοδότη. Παράλληλα, προγραμματίζεται και η αναβάθμιση και επικαιροποίηση της πλατφόρμας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία (e-Help Desk). Ο κ. Σπανάκης τόνισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων αλλά και της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT