Η Βρετανία καταργεί νόμο του 1799 που επέτρεπε τη φοροαποφυγή

Η Βρετανία καταργεί νόμο του 1799 που επέτρεπε τη φοροαποφυγή

Ισχυε για όσους δήλωναν ότι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Βρετανίας — Αναμένονται φορολογικά έσοδα ύψους 3,4 δισ. δολ. ετησίως

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Η Βρετανία θα καταργήσει νόμο του 18ου αιώνα που ίσχυε από το 1799 και επέτρεπε τη νόμιμη φοροαποφυγή σε όσους δήλωναν ότι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Βρετανίας, ακόμη κι αν ήταν εγκατεστημένοι στη χώρα. Και βέβαια η κατάργηση του αναχρονιστικού νόμου θα είναι με το αζημίωτο για τα ταμεία του βρετανικού κράτους. Ο λόγος για ένα νόμο της εποχής που η τότε Μεγάλη Βρετανία ήταν αποικιοκρατική δύναμη και είχε σχεδιασθεί για να κατοχυρώνει όσους Βρετανούς αριστοκράτες είχαν εγκατασταθεί στις αποικίες της. Ο νόμος αυτός έδινε εν ολίγοις το δικαίωμα σε όσους δήλωναν ότι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Βρετανίας να μην καταβάλλουν φόρους για εισοδήματα που είχαν εισπράξει εκτός της χώρας έως και για 15 χρόνια αφότου έφθαναν στη Βρετανία. Μοναδική προϋπόθεση ήταν να μη μεταφέρουν τα χρήματα εντός της χώρας.

Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ του CNN, έως τώρα είχαν εκμεταλλευθεί τον αναχρονιστικό νόμο αμέτρητοι Βρετανοί, καθώς το 2018 πάνω από το 40% των κατοίκων της Βρετανίας με εισόδημα άνω των 5 εκατ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο των 6,4 εκατ. δολ., δήλωναν πως δεν κατοικούν στη χώρα και δεν πλήρωναν φόρους. Κάποια στιγμή τον είχε επικαλεστεί και η σύζυγος του πρωθυπουργού. «Οσοι έχουν τους πιο φαρδείς ώμους θα επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, που έλαβε τη σχετική απόφαση και την ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο της Βρετανίας στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Εφεξής η φοροαπαλλαγή θα ισχύει μόνο για ένα διάστημα τεσσάρων ετών για όποιον δηλώνει ότι δεν κατοικεί εντός Βρετανίας και στη συνέχεια θα χάνει το προνόμιο. Το 2022 οι δικαιούχοι αυτής της φοροαπαλλαγής ήταν 68.800 Βρετανοί, σύμφωνα με στοιχεία των βρετανικών φορολογικών αρχών.

Υπεραμυνόμενος της επιλογής του, ο Τζέρεμι Χαντ χαρακτήρισε το νέο καθεστώς «πιο σύγχρονο, απλούστερο και πιο δίκαιο, καθώς θα βασίζεται πραγματικά στον τόπο κατοικίας». Από αυτή τη μεταβολή η Βρετανία αναμένεται να αντλεί κάθε χρόνο φορολογικά έσοδα ύψους 2,7 δισ. δολ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο των 3,4 δισ. δολ., αρχής γενομένης από το 2029. Μιλώντας στο CNN ο Αρούν Αντβάνι, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Γουόργκουικ, τόνισε πως πρόκειται για «αναχρονιστικό αποικιοκρατικό νόμο» που καθόριζε το φορολογικό καθεστώς ενός ατόμου βάσει «της πρόθεσής του» για το ποια θα είναι η μόνιμη κατοικία του.

Εφεξής με το σύστημα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, οι φορολογικές υποχρεώσεις κάθε πολίτη θα καθορίζονται από το πόσο χρονικό διάστημα διαμένει στη χώρα. Σημειωτέον ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει δεσμευθεί επίσης να καταργήσει τον εν λόγω νόμο και να διαθέσει τα φορολογικά έσοδα από τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση για τη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας της Βρετανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT