Κόντρα μεταξύ ΡΑΑΕΥ και ΑΔΜΗΕ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Νέα κόντρα υποβόσκει μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΡΑΑΕΥ, αυτή τη φορά για το κόστος των έργων διασύνδεσης των παραγωγών ΑΠΕ. Με νομοθετική ρύθμιση το κόστος αυτής της κατηγορίας έργων, που στο παρελθόν επιβάρυνε εξ ολοκλήρου τους παραγωγούς, επιμερίστηκε σε ποσοστό 50%-50% μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και ΑΔΜΗΕ, πριν από περίπου 1,5 χρόνο. Η ΡΑΑΕΥ με επιστολή της στον ΑΔΜΗΕ συνέστησε το κόστος αυτό να είναι διακριτό και να ανακτάται με μια χαμηλότερη απόδοση και όχι με την εγκεκριμένη για τα υπόλοιπα έργα, με το επιχείρημα ότι ο Διαχειριστής φέρει μειωμένο βαθμό κινδύνου, καθώς τα εν λόγω έργα υλοποιούνται στο σύνολό τους από τους παραγωγούς. Η πρόταση της ΡΑΑΕΥ για διάκριση των έργων σε περισσότερο και λιγότερο αποδοτικά είναι ενάντια στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, τονίζουν από τον ΑΔΜΗΕ, και η αποζημίωσή τους με βάση το κόστος δανεισμού θα καταστήσει ζημιογόνες τις επενδύσεις, οδηγώντας τελικά σε υπονόμευση την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Υπέρ της επέκτασης των κρατικών ενισχύσεων

«Κρατιστής» όχι μόνο όσον αφορά τη λειτουργία της αγοράς καταναλωτικών αγαθών αλλά και τη βιομηχανία αποδεικνύεται ο υπουργός Ανάπτυξης. Εκπροσωπώντας την Ελλάδα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Κώστας Σκρέκας υποστήριξε ότι οι κρατικές ενισχύσεις θα πρέπει να επεκταθούν σε τομείς που είναι κρίσιμοι για τη στρατηγική αυτονομία, όπως η εξόρυξη κρίσιμων πρώτων υλών, η αμυντική βιομηχανία και τα ναυπηγεία. Βεβαίως, θα πει κάποιος, ο Τραμπ με τους δασμούς και ο Μπάιντεν με τις επιδοτήσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είναι φιλελεύθεροι;

Task force για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Στη δημιουργία ομάδας συντονισμού (task force) για την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης. Η σύσταση της task force αφορά τις δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και κρίθηκε απαραίτητη δεδομένου ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025.

Επιστροφή Attica Bank στην κερδοφορία

Επιστροφή στην κερδοφορία ανακοίνωσε η Attica Bank, με κέρδη προ φόρων 28,6 εκατ. ευρώ για το 2023 έναντι ζημίας 356,6 εκατ. το 2022, και το θετικό αποτέλεσμα είναι συνέπεια της λειτουργικής κερδοφορίας που διαμορφώθηκε σε 21,9 εκατ. έναντι ζημίας 38,5 εκατ. το 2022. Τα δύσκολα πάντως είναι μπροστά, καθώς η εκκαθάριση του ενεργητικού από τα κόκκινα δάνεια και η μείωση του σχετικού δείκτη που διαμορφώνεται στο 56,9%, παραμένει βασικός στόχος της και θα εξεταστεί παράλληλα, όπως σημειώνει η διοίκηση, με τη δυνατότητα υπαγωγής μέρους των κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή ΙΙΙ», ταυτόχρονα και με τις διεργασίες για πιθανή συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα, τα οποία επί του παρόντος δεν έχουν αποφασιστεί.

Ανθεκτικό το σχέδιο της ΔΕΗ, λέει η Fitch

Σε ΒΒ- επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ η Fitch Ratings, αφαιρώντας την από τη λίστα επιτήρησης αξιολόγησης που την είχε θέσει έπειτα από την προειδοποίηση της Κομισιόν στις 18 Ιανουαρίου 2024. Ο οίκος επισημαίνει πως η ΔΕΗ σημείωσε ισχυρές επιδόσεις στο μέτωπο των ταμειακών ροών και χαρακτηρίζει το νέο επιχειρηματικό της σχέδιο με ορίζοντα το 2026 ανθεκτικό, εν μέσω μειωμένων και πιο κοινωνικά βιώσιμων τιμών ενέργειας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το EBITDA του 2023 θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ (pro-forma για την εξαγορά της Enel Romania), το οποίο και επιτεύχθηκε δύο χρόνια νωρίτερα από τον στόχο της εταιρείας. Η Fitch προβλέπει πως έως το 2026 το EBITDA της ΔΕΗ θα αυξηθεί στα 2 δισ. ευρώ με στήριξη από την επέκταση του ολοκληρωμένου περιθωρίου δραστηριότητας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία (0,4 δισ. ευρώ), με το υπόλοιπο να προέρχεται από νέες επενδύσεις και μέτριο σταθμισμένο μέσο κόστος κεφαλαίου (WACC).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT