Δεύτερη θητεία στο ΔΝΤ επιδιώκει η Γκεοργκίεβα

Δεύτερη θητεία στο ΔΝΤ επιδιώκει η Γκεοργκίεβα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Σε μια δεύτερη πενταετή θητεία ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εστιάζει το ενδιαφέρον της η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και αναμένεται να βρει επαρκή υποστήριξη, σύμφωνα με αναφορές. Η οικονομολόγος, της οποίας η θητεία ξεκίνησε το 2019 και διαρκεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, χρειάζεται την υποστήριξη μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ για να διασφαλιστεί η επανεκλογή της. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ είπε πριν από μερικές μέρες ότι η Γκεοργκίεβα κάνει «θαυμάσια δουλειά» και ότι η χώρα του θα την υποστήριζε εάν ζητούσε δεύτερη θητεία, ενώ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ φέρεται να είναι θετικός σε κάτι τέτοιο. Πάντως, η υποστήριξη των ΗΠΑ –το μέλος του Ταμείου με το μεγαλύτερο δικαίωμα ψήφου– έχει κλονιστεί μετά τις κατηγορίες, το 2021, ότι η Γκεοργκίεβα επηρέασε ανάρμοστα την κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρηματικό κλίμα της Κίνας.

Παράθυρο ασφαλιστικής ικανότητας για μη μισθωτούς

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε περίπου 100.000 μη μισθωτούς οι οποίοι έχουν μικρές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, από κάποια λεπτά του ευρώ έως 100 ευρώ, τις περισσότερες φορές χωρίς καν οι ίδιοι να το γνωρίζουν, άφησε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου. Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, και έπειτα από συνεννόηση με τον ΕΦΚΑ, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή που ισχύει για την ασφαλιστική αλλά και τη φορολογική ενημερότητα.

Προς νέο ρεκόρ κερδοφορίας οι ελληνικές εισηγμένες

Προς την καταγραφή νέου ρεκόρ οδεύουν οι ελληνικές εισηγμένες σε επίπεδο κερδοφορίας, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί έως τώρα. Συνολικά στις 20 εισηγμένες εταιρείες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη για τη χρήση 2023, η κερδοφορία «τρέχει» με άνοδο 5,6%, στα 6,08 δισ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση για το σύνολο των μερισμάτων αρχίζει πλέον να «βλέπει» τα 3,55 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Securities.

Αναμένουν βελτιωμένα μεγέθη για την Aegean

Βελτιωμένα αποτελέσματα για το σύνολο του 2023 αναμένεται να εμφανίσει η Aegean, σύμφωνα με ανάλυση της Optima bank. Προβλέπεται δηλαδή ο αεροπορικός όμιλος το 2023, συγκριτικά με το 2022, να ενισχύσει τον τζίρο κατά 25,8%, σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ, και να εμφανίσει λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 416 εκατ. ευρώ (+51,3%). Επίσης, κατά το τμήμα ανάλυσης της Optima bank, η αεροπορική θα εμφανίσει αυξημένα καθαρά κέρδη κατά 57%, σε 167,6 εκατ. ευρώ. Η ενισχυμένη επιβατική κίνηση των αεροδρομίων και το αναπροσαρμοσμένο πρόγραμμα πτήσεων για τον χειμώνα, που περιλαμβάνει περισσότερες επιλογές, επιδρούν θετικά στις επιδόσεις της Aegean.

Εργο στη Θεσσαλονίκη ανέλαβε η Intrakat

Επεκτείνει την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη η Intrakat, καθώς εκτός από το έργο του μετρό, που προχωράει προς τη σταδιακή ολοκλήρωσή του, η εταιρεία ανέλαβε και το έργο της αστικής αναζωογόνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η Intrakat αναδείχθηκε οριστικός ανάδοχος του έργου των 24 εκατ. ευρώ, υπογράφοντας χθες τη σχετική σύμβαση. Το έργο προβλέπει μια σειρά από τεχνικές επεμβάσεις και έργα σε εμπορικές οδούς διαφόρων περιοχών της πόλης της Θεσσαλονίκης, με στόχο την αναβάθμισή τους και την ανάδειξη μιας ταυτότητας με κοινά αισθητικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων, θα ανακατασκευαστούν πεζοδρόμια με χρήση πράσινων υλικών, θα ενισχυθούν οι φυτεύσεις με περισσότερο πράσινο ή και δέντρα, ενώ θα εγκατασταθεί και νέος οδοφωτισμός χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Η βασική προσέγγιση αφορά την ανάδειξη ενός Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στο κέντρο της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT