Πώς η BETA CAE έφθασε στο ντιλ του 1,24 δισ. δολαρίων

Πώς η BETA CAE έφθασε στο ντιλ του 1,24 δισ. δολαρίων

Το ξεκίνημα, οι δυσκολίες με τη γραφειοκρατία και η εξαγορά από τον αμερικανικό κολοσσό Cadence

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Ο αμερικανικός κολοσσός Cadence συμφώνησε, πρόσφατα, να εξαγοράσει έναντι 1,24 δισ. δολαρίων (1,15 δισ. ευρώ), την BETA CAE, που αναπτύσσει προγράμματα και εφαρμογές προσομοίωσης λειτουργίας σχεδόν κάθε είδους βιομηχανικού προϊόντος (αυτοκίνητα, πλοία κ.τ.λ.). Ωστόσο, η αρχή ήταν γεμάτη εμπόδια και «τρικλοποδιές» για την ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε από το Κάτω Σχολάρι της Θεσσαλονίκης, όπου έχει διατηρήσει το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, έχοντας μεταφέρει το 2016 την έδρα της στην Ελβετία. Ενδεικτικά των ποικίλων προσκομμάτων που αντιμετώπισε και από την ελληνική πολιτεία η εταιρεία είναι όσα έχει αναφέρει το 2011 στην Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, σε μία από τις σπάνιες δημόσιες τοποθετήσεις, ο συνιδρυτής της BETA CAE και μηχανολόγος μηχανικός δρ Παναγιώτης Κουβράκης.

Οπως αφηγείται ο ίδιος, η εταιρεία είχε καταθέσει αίτημα στις φορολογικές αρχές προκειμένου τα αποθεματικά της να παραμένουν αφορολόγητα και για τον σκοπό αυτό υπέβαλε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες. «Μας επιστρέφεται η απάντηση: Δεν παράγετε, κάνετε μεταπώληση κάποιου άλλου προϊόντος. Και στην ερώτησή μας, διά τηλεφώνου, «πώς βγάλατε αυτό το συμπέρασμα», η απάντηση ήταν: «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα. Αυτό κάποια στιγμή μας έφερε στο ακραίο εκείνο σημείο να πούμε: Μόνοι μας και ό,τι γίνει». Το δρομολογούμενο deal για την εξαγορά της BETA CAE είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχει πραγματοποιηθεί και αφορά επιχείρηση που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Η εταιρεία, που ξεκίνησε την πορεία της με μόλις τέσσερις ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τέσσερα άτομα, είχε κύκλο εργασιών 4 εκατ. ευρώ το 2000, μέγεθος που αυξήθηκε σε 18 εκατ. ευρώ το 2010 και τοποθετείται, σήμερα, σε περίπου 90 εκατ. ευρώ. Η BETA CAE έχει εγκαταστήσει χιλιάδες άδειες χρήσης των προγραμμάτων της και εξυπηρετεί εκατοντάδες πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο σε πολλούς κλάδους: αυτοκινητοβιομηχανία, χημική βιομηχανία, βιομηχανία γενικής μηχανολογίας, αεροπορικές εταιρείες, κατασκευαστές τρένων, ναυπηγεία, αγωνιστικές ομάδες (Formula 1), πανεπιστημιακά ιδρύματα, μέχρι και στη NASA. Ειδικά στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, το αποτύπωμα της BETA CAE Systems είναι πολύ ισχυρό, καθώς μεταξύ των πελατών της περιλαμβάνονται οι Honda Motor Company Ltd., General Motors Company, Stellantis, Renault Group και Volvo Cars.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT