«Πόλεμος» για τα ταλέντα της ΑΙ στην Ευρώπη

«Πόλεμος» για τα ταλέντα της ΑΙ στην Ευρώπη

Φουντώνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες

3' 36" χρόνος ανάγνωσης

Πυρετώδη ανταγωνισμό εντός Ευρώπης έχει προκαλέσει ανάμεσα σε μη ευρωπαϊκές εταιρείες, κυρίως αμερικανικές και καναδικές, η προσπάθεια να προσελκύσουν καινούργια ταλέντα, καθώς ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια οι νεοφυείς στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και προσελκύουν το ενδιαφέρον και τα κεφάλαια των επενδυτών. Η διαστημική εκτόξευση της ChatGPT –εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI– έχει ερεθίσει τα ανακλαστικά των επενδυτών, που διοχετεύουν εκατομμύρια σε νεοφυείς εταιρείες του κλάδου, καθώς τις θεωρούν πολλά υποσχόμενες και ελπίζουν να είναι αυτοί που θα ανακαλύψουν το νέο αστέρι.

Εχοντας διασφαλίσει την πρωτιά στο ενδιαφέρον των επενδυτών, οι αμερικανικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης Anthropic και OpenAI, όπως και η καναδική Cohere, έχουν από το περασμένο έτος ανοίξει γραφεία στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούν επιθετικό ανταγωνισμό με τις άλλες εταιρείες τεχνολογίας που αγωνίζονται να προσελκύσουν ταλέντα ή να κρατήσουν όσα έχουν στην Ευρώπη. Ενδεικτική περίπτωση η DeepMind, που ιδρύθηκε το 2010 και το 2014 εξαγοράστηκε από την Google. Κατόρθωσε να αναδειχθεί υιοθετώντας την τεχνητή νοημοσύνη στα πάντα – από τα επιτραπέζια παιχνίδια μέχρι τη διαρθρωτική βιολογία. Τώρα, όμως, καλείται να ανταγωνιστεί σειρά ομοειδών της οι οποίες έχουν διεισδύσει στην Ευρώπη και έχουν προσελκύσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια. Και το χειρότερο είναι πως όλο και περισσότερα στελέχη της την εγκαταλείπουν για να ιδρύσουν δικές τους εταιρείες. Ενίοτε και για να προσχωρήσουν σε άλλες μεγαλύτερες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Ανάμεσά τους η περίπτωση του συνιδρυτή της, Μουσταφά Σουλεϊμάν, που ίδρυσε την Inflection AI μαζί με τον Ρέιντ Χόφμαν δισεκατομμυριούχο της LinkedIn και τον ερευνητή Αρθουρ Μενς, που σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλος της Mistral AI. Μολονότι λειτουργούν μικρό χρονικό διάστημα, οι δύο εταιρείες έχουν ήδη χρηματιστηριακή αξία πολλών δισ. δολαρίων.

Η καναδική Cohere, που σχεδιάζει εφαρμογές ανάλογες της ChatGPT (chatbots), προσέλαβε τον ερευνητή Φιλ Μπλούνσομ αρπάζοντάς τον ουσιαστικά από την DeepMind στην οποία εργάστηκε επί επτά χρόνια. Τον Ιανουάριο εγκατέλειψε την DeepMind και ο Σεμπάστιαν Ρούντερ, επίσης για να ενταχθεί στο δυναμικό της Cohere. Μιλώντας στο Reuters, παραδέχθηκε ότι «είναι σπάνιο μια εταιρεία να κατακτήσει την επιτυχία και να αναδειχθεί συγκεντρώνοντας αυτούς που χρειάζεται από μηδενική βάση, όταν τα μεγαλύτερα μυαλά απασχολούνται ήδη σε άλλες εταιρείες του κλάδου». Ο ίδιος κατέληξε, έτσι, να παραδεχθεί πως «όταν σου δοθεί η ευκαιρία την παίρνεις», αλλά απέφυγε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε για το ύψος του μισθού του.

Ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια οι νεοφυείς εταιρείες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και στην προσπάθεια να κρατήσουν τα στελέχη τους αυξάνουν τις αποδοχές και προσφέρουν προνόμια.

Στην προσπάθειά τους να κρατήσουν τα ταλέντα, οι εταιρείες αυξάνουν τις αποδοχές τους και προσφέρουν προνόμια. Η DeepMind, για παράδειγμα, προσέφερε στους ερευνητές της πρόσβαση σε προνομιούχες μετοχές αξίας πολλών εκατ. δολ. Εξηγώντας πώς είναι τα πράγματα, η Εκατερίνα Αλμάσκ, συνεργάτιδα της επενδυτικής Open Ocean, τόνισε πως «όλες αυτές οι εταιρείες ανταγωνίζονται για την ίδια δεξαμενή ταλέντων και δεδομένης της ανεπάρκειας δεξιοτήτων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η δεξαμενή αυτή φαίνεται περισσότερο σαν λιμνούλα παρά σαν ωκεανός». Σύμφωνα με την Avery Fairbank, εταιρεία ερευνών για τις αποδοχές στελεχών, είναι εντυπωσιακό το πόσο έχουν αυξηθεί οι αποδοχές σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στη Βρετανία. Οπως τονίζει ο Τσάρλι Φέρμπακ, γενικός διευθυντής της Avery Fairbank, «η είσοδος ξένων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, όπως των Anthropic και Cohere στην αγορά του Λονδίνου θα κλιμακώσει εις το έπακρον τον ανταγωνισμό για τα ταλέντα». Πράγματι, πολλές εταιρείες τεχνολογίας στη Βρετανία έχουν αναγκαστεί να αυξήσουν μισθούς 350.000 στερλινών κατά 50.000 έως και 100.000 στερλίνες. Η Eleven Labs, εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το Λονδίνο, προσφέρει στα στελέχη της νέα δικαιώματα οψιόν, γενναίους μισθούς και πλήρη τηλεργασία. Θέτει μόνον ως προϋπόθεση σε όσους ενδιαφέρονται για τις πλέον διαφημισμένες θέσεις της να παραμείνουν εντός Ευρώπης.

Προσφάτως η Eleven Labs άντλησε 80 εκατ. δολ. από επενδυτές και τον Φεβρουάριο η Bioptimus, που έχει έδρα στο Παρίσι και επίσης έχει δημιουργηθεί από πρώην στελέχη της DeepMind, άντλησε 35 εκατ. δολ. από επενδυτές. Ο Τόμας Κλόζελ, που έχει επενδύσει στην Bioptimus από την αρχή, επισημαίνει πως οι νεοφυείς εταιρείες προσπαθούν να δελεάσουν ταλέντα και να τα αποσπάσουν από τους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως την Google, προσφέροντάς τους λόγο σε ό,τι αφορά τον προσανατολισμό της εταιρείας. Οπως τονίζει ο ίδιος, «η Google είναι μια από τις καλύτερες στο είδος της και έχει τα μεγαλύτερα ταλέντα». Προσθέτει, ωστόσο, πως «όταν είναι κανείς σε μια νεοφυή εταιρεία έχει τη μοναδική ευκαιρία να παραμένει πιστός στο είδος εργασίας που τον εμπνέει και ταυτοχρόνως να έχει μερίδιο στην επιτυχία της εταιρείας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT