Η Ε.Ε. στηρίζει νέα θητεία της Γκεοργκίεβα

Η Ε.Ε. στηρίζει νέα θητεία της Γκεοργκίεβα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Ομόφωνη στήριξη των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έλαβε χθες η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για δεύτερη θητεία στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η κίνηση ενισχύει την πιθανότητα η πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας να παραμείνει για ακόμη πέντε χρόνια στην Ουάσιγκτον, μετά τη λήξη της θητείας της τον Οκτώβριο. Στέλνουμε «ξεκάθαρο μήνυμα της εμπιστοσύνης μας για την Κρισταλίνα. Επέδειξε ισχυρή ηγεσία, ιδιαίτερα στη διάρκεια της πρωτοφανούς κρίσης», τόνισε –μετά τη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες– ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Βίνσεντ βαν Πέτεγκεμ, η χώρα του οποίου ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παρόμοια εύσημα επιφύλαξε για την Γκεοργκίεβα και ο φερόμενος ως «αντίπαλός» της για την κορυφαία αυτή θέση, επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, σημειώνοντας ότι «καθοδήγησε τον θεσμό εν μέσω πανδημίας και πολέμου στην Ουκρανία με απίστευτα συμπεριληπτικό τρόπο».

Αντίστροφη μέτρηση για διαγωνισμό της ΑΑΔΕ

Εάν δεν υπάρξει παράταση, την επόμενη Τετάρτη 20 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών στον διαγωνισμό της ΑΑΔΕ για την ψηφιοποίηση μέρους του φυσικού αρχείου της. Ο ανάδοχος θα αναλάβει και την υλοποίηση συστήματος ψηφιακού αποθετηρίου που θα παρέχει τη δυνατότητα διαχείρισης ψηφιακών εγγράφων, με το έργο να είναι συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση του έργου θα επιτρέψει όχι μόνο την εξοικονόμηση φυσικού χώρου, αλλά και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων με την ΑΑΔΕ.   

Aντιδρούν στην ποσόστωση για το ελληνικό τραγούδι

Αλλη μία επαγγελματική ένωση, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την ποσόστωση των ελληνόφωνων τραγουδιών. Η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου επισημαίνοντας ότι «για μία ακόμη φορά ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια, πέρα και έξω από κάθε λογική, παρέμβαση “άνωθεν” στην άσκηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας».  

Η κλιματική κρίση πλήττει την αγορά μπίρας

Ποια είναι τα χειρότερα τρίμηνα από πλευράς πωλήσεων για ένα προϊόν όπως η μπίρα που στην Ελλάδα έχει έντονη εποχικότητα; Μέχρι το 2022 το α΄ και το δ΄ τρίμηνο του έτους, ήταν τα τρίμηνα του χειμώνα. Το 2023, ωστόσο, ήταν αυτά τα τρίμηνα που έσωσαν την παρτίδα για την αγορά της μπίρας. Κι αυτό διότι οι βροχές του Μαΐου και του Ιουνίου επηρέασαν πολύ αρνητικά την κατανάλωση, κάτι που επαναλήφθηκε τον Σεπτέμβριο με τις καταστροφικές πλημμύρες, ενώ οι μεγάλες πυρκαγιές το καλοκαίρι, όπως αυτή της Ρόδου για παράδειγμα, επίσης προκάλεσαν μείωση της κατανάλωσης. Η κλιματική κρίση πλήττει και την αγορά της μπίρας.    

Επενδύσεις 180 εκατ. φέτος από την Italgas

Την ικανοποίησή του από τη διαδικασία αναδιοργάνωσης του ελληνικού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα (πρώην ΔΕΠΑ Υποδομών) αλλά και από τα νέα τιμολόγια που ενέκρινε η ΡΑΑΕΥ μετέφερε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλους της Italgas Paolo Gallo κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων χρήσης 2023. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα «αυξήθηκαν κατά 78% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν δεν ήμασταν μέτοχοι», είπε και ανακοίνωσε ότι για το τρέχον έτος ο στόχος είναι επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ περίπου, σε σύγκριση με τα 106 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν το 2023. Διεθνώς οι επενδύσεις της ιταλικής εταιρείας έφτασαν πέρυσι τα 906,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, τα συνολικά έσοδα έφτασαν το 1,77 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 15,4%. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν 9,3% στο 1,18 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη κατά 11,1% στα 439,6 εκατ. ευρώ.             

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT