Σε νέες εκδόσεις ευρωπαϊκών ομολόγων προχωράει η Ε.Ε.

Σε νέες εκδόσεις ευρωπαϊκών ομολόγων προχωράει η Ε.Ε.

Η συνολική αξία των τίτλων θα ξεπεράσει για πρώτη φορά το 1 τρισ. ευρώ

3' 7" χρόνος ανάγνωσης

Οι ασφαλέστεροι ευρωπαϊκοί τίτλοι, τα ευρωομόλογα που εξέδωσε για πρώτη φορά η Ε.Ε. στη διάρκεια της πανδημίας για να την αντιμετωπίσει, θα αυξηθούν σύντομα. Θα υπερβούν το 1 τρισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία τους, προλειαίνοντας το έδαφος για τη σύσφιγξη των δημοσιονομικών δεσμών ανάμεσα στις χώρες-μέλη. Η Ε.Ε. ανακοίνωσε πως εντός των ημερών θα εκδώσει νέους τίτλους που θα προστεθούν στα υφιστάμενα ευρωομόλογα συνολικής αξίας 995 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τους τίτλους που έχουν εκδώσει οι τέσσερις υπερεθνικές Αρχές της Ευρώπης – η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το Ταμείο Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Ε.Ε.

Για τους επενδυτές, οι τίτλοι αυτοί αποτελούν μια ελκυστική εναλλακτική έναντι των ομολόγων του γερμανικού δημοσίου, που θεωρούνται το ασφαλές καταφύγιο μεταξύ ευρωπαϊκών τίτλων. Και ο λόγος που τους προτιμούν οι επενδυτές είναι ότι προσφέρουν ελαφρώς μεγαλύτερες αποδόσεις, ενώ παρουσιάζουν το ίδιο χαμηλό επίπεδο ρίσκου. Εκτιμάται πως δεν θα αργήσει πολύ η μέρα που θα προσφέρουν εναλλακτική και έναντι των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Οπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε μέχρις ότου τα ευρωομόλογα ανταγωνιστούν πραγματικά τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.

Για τις κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. τα ευρωομόλογα αποτελούν έναν ελκυστικό μηχανισμό, που τους επιτρέπει να αυξάνουν τις δαπάνες χωρίς να επωμίζονται περαιτέρω χρέος. Και πράγματι, εντείνεται τελευταία η φημολογία πως τα ευρωομόλογα θα ενταχθούν στους μεγάλους δείκτες, με αποτέλεσμα να γίνουν ακόμη πιο ελκυστικά και τελικά να προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές. Η Ευρώπη προσπαθεί εδώ και χρόνια να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων θεσμικών επενδυτών, όπως τα κρατικά επενδυτικά ταμεία με τα ιλιγγιώδη κεφάλαιά τους, όπως και τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο που αναζητούν ασφαλή καταφύγια για τις αποταμιεύσεις τους. Εχει, ωστόσο, δυσκολευτεί, καθώς δεν διαθέτει αγορά με επαρκή ρευστότητα και αρκετά μεγάλη ώστε να ανταγωνιστεί εκείνη των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 27 τρισ. δολ.

Για τους επενδυτές, οι ευρωπαϊκοί τίτλοι αποτελούν μια ελκυστική εναλλακτική έναντι των ομολόγων του γερμανικού δημοσίου.

«Οσο περισσότερα εκδίδονται, τόσο αυξάνεται η ρευστότητα και φημολογείται ότι κάποιοι από τους τίτλους αυτούς θα ενταχθούν στους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες στο εγγύς μέλλον», τονίζει ο Ντέιβ Τσάπελ, στέλεχος της επενδυτικής Columbia Threadneedle, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 637 δισ. δολ. Στη διάρκεια των τελευταίων 10 χρόνων, πάντως, ο όγκος τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Τα περισσότερα προέρχονται από τις εκδόσεις κοινού χρέους που αποφάσισε η Ε.Ε. εν μέσω της πανδημίας και προχώρησε επανειλημμένως σε πωλήσεις τέτοιων τίτλων μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια για να χρηματοδοτήσει μέτρα για την ανάκαμψή της. Προς το παρόν το μέτρο αυτό θεωρείται προσωρινό, αλλά όλα δείχνουν πως η ιδέα για νέες αντίστοιχες εκδόσεις κερδίζει έδαφος, καθώς οι πολιτικοί της Ε.Ε. αναζητούν τρόπους για να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο της κοινής άμυνας της Ε.Ε.

Τον περασμένο μήνα ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, χαρακτήρισε τις εκδόσεις κοινού χρέους της Ε.Ε. «συνετό τρόπο» αντιμετώπισης των κρίσεων. Από την πλευρά τους οι επενδυτές έχουν καταστήσει σαφές ότι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τίτλους της Ε.Ε., που χωρίς να επιβαρύνουν μεμονωμένα κράτη-μέλη με νέο χρέος θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθεί η οχύρωση της Γηραιάς Ηπείρου από τυχόν νέες επιθέσεις της Ρωσίας. Μέχρι στιγμής, πάντως, η δεξαμενή των ευρωομολόγων παραμένει πολύ μικρή σε σύγκριση με εκείνη των τίτλων του αμερικανικού δημοσίου ή ακόμη και σε σύγκριση με την αγορά ομολόγων του γερμανικού δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι η Ε.Ε. μπορεί μεν να μειώσει το άνοιγμα του χάσματος αλλά σίγουρα θα αργήσει πολύ να απειλήσει την ηγεμονία του αμερικανικού χρέους, που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.

Σχολιάζοντας, πάντως, την αύξηση του όγκου των ευρωομολόγων, ο Καλίν Ανέβ Γιάνσεν, γενικός οικονομικός διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τόνισε πως «έχουμε πλέον δημιουργήσει μια αρκετά βαθιά δεξαμενή ευρωπαϊκών τίτλων, ενός είδους που σχεδόν δεν υπήρχε πριν από 15 χρόνια».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT