Το μερίδιό τους στην οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) επιδιώκουν να διευρύνουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, εντείνοντας τις επενδύσεις τους στον συγκεκριμένο τομέα όπου οι αποδόσεις σε επίπεδο ταχύτητας και διείσδυσης είναι χαμηλότερες συγκριτικά με ομοειδείς ευρωπαϊκές χώρες. Με στόχο τη μείωση των τιμών και την ενίσχυση της διείσδυσης της οπτικής ίνας –ζήτημα για το οποίο υπήρξε χθες σύσκεψη των παρόχων με την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης– το τελευταίο διάστημα καταγράφεται έντονη κινητικότητα από υφιστάμενους και νέους παίκτες στην αγορά των τηλεπικοινωνιών σε επίπεδο χονδρικής, αλλά και λιανικής.
Ο ΟΤΕ έκανε γνωστή, πριν από μερικές ημέρες, την –υπό αξιολόγηση και έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων– πρωτοβουλία του για την αύξηση της διείσδυσης του FTTH μέσω ενός συστήματος αμοιβαίων εκπτώσεων μεταξύ των παρόχων στις τιμές χονδρικής, με δεσμεύσεις όγκου συνδέσεων. Σε περιοχές δηλαδή όπου ένας πάροχος δεν διαθέτει δίκτυο FTTH και άρα μισθώνει το δίκτυο του άλλου παρόχου, θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη έκπτωση στην τιμή χονδρικής συναρτήσει των συνδρομητών που θα αποκτά. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να αυξηθεί το περιθώριο κέρδους και να μειωθούν οι τιμές λιανικής.
Από την πλευρά της η ΔΕΗ δρομολογεί την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που θα είναι διαθέσιμο μέχρι το 2025 σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αριθμός που θα ανέρχεται σε 3 εκατ. μέσα σε μία πενταετία. Ο όμιλος θα διαθέτει, μέσω χονδρικής, το δίκτυο οπτικών ινών σχεδιάζοντας επενδύσεις 680 εκατ. ευρώ το διάστημα 2024-2026. Η ανάπτυξη του δικτύου FTTH από τη ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί σε δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όπου την υλοποίηση οπτικής ίνας έχουν αναλάβει η Vodafone και η Wind. Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, στόχος είναι ο όμιλος να κατακτήσει ηγετική θέση στη χονδρική πώληση υπηρεσιών οπτικής ίνας, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημά του για την ανάπτυξη οπτικής ίνας στις υφιστάμενες υποδομές του, σε χαμηλότερο κόστος και ταχύτερα συγκριτικά με τους υπόλοιπους παίκτες.
Σε συνέχεια των κινήσεων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, που αφορούν τη χονδρική αγορά, χθες η Nova έκανε γνωστό πως διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στη χώρα, επιταχύνοντας τις επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέσχε ο πάροχος, η οπτική ίνα είναι διαθέσιμη σε 300.000 σπίτια και 52.000 κτίρια, ενώ ένας στους πέντε ιδιώτες και επιχειρήσεις έχουν ήδη υιοθετήσει την τεχνολογία της οπτικής ίνας. Η εταιρεία υπολογίζει ακόμη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης οπτικής ίνας ενισχύθηκε κατά πέντε φορές συγκριτικά με το 2022, μέγεθος που σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί σε 30.000 σπίτια τον μήνα.
Μέχρι το τέλος του 2023, η Nova επένδυσε περίπου μισό δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου οπτικής ίνας, επιδιώκοντας έως το πρώτο τρίμηνο του 2026, ένα εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα να έχουν πρόσβαση σε οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. Πανελλαδικά, υπολογίζεται ότι η κάλυψη με δίκτυα FTTH δεν ξεπερνάει το 35%-36%, ενώ η χρήση τοποθετείται σε περίπου 8%.