Σε τροχιά υλοποίησης το πάρκο καινοτομίας της Θεσσαλονίκης

Σε τροχιά υλοποίησης το πάρκο καινοτομίας της Θεσσαλονίκης

Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθορίζονται οι χρήσεις γης, βρίσκονται σε εξέλιξη πρόδρομες εργασίες, υπεγράφη MoU με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Διεθνείς συμμαχίες αναπτύσσει το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC στη Θεσσαλονίκη, μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε μέσα στην εβδομάδα με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης (ΚΙΤ), ένα από τα ισχυρότερα της Γερμανίας. Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, σηματοδοτώντας την υλοποίηση κοινών δραστηριοτήτων σε τεχνολογίες αιχμής αλλά και γενικότερα την ενίσχυση καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Το Thess INTEC βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, έπειτα και από την πρόσφατη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης.

«Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας έχει ιδιαίτερη αξία για το δικό μας κέντρο καινοτομίας, το Thess INTEC, αλλά και για όλο το οικοσύστημα καινοτομίας της ευρύτερης περιοχής με κέντρο τη Θεσσαλονίκη. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα στενής συνεργασίας των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και της επιχειρηματικής κοινότητας, κάτι που ταυτίζεται με τους καταστατικούς στόχους και τη στρατηγική ανάπτυξης του Thess INTEC», σημείωσε από την πλευρά του ο Νίκος Ευθυμιάδης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το μνημόνιο συνεργασίας συντάχθηκε βάσει διεθνών προτύπων, ενώ σύμφωνα με αυτό, το Thess INTEC και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης θα συνεργαστούν στους κλάδους τεχνολογιών υγείας, καθαρής ενέργειας, βιώσιμης ανάπτυξης, τεχνητής νοημοσύνης, νανοτεχνολογίας, προηγμένων υλικών και άλλους. Το «παρών» στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας έδωσαν ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης Dr. Thomas Hirth καθώς και ο πρόεδρος της Ενωσης Ερευνητικών Κέντρων Γερμανίας Helmholtz, Dr. Otmar D. Wiestler, επικεφαλής του μεγαλύτερου ερευνητικού οργανισμού της Γερμανίας. Παρευρέθησαν επίσης ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης και ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Thess INTEC, Νίκος Ευθυμιάδης.

«Το Thess INTEC θα είναι το next big thing της Βόρειας Ελλάδας και μπορεί να αλλάξει επίπεδο την υπόθεση της καινοτομίας σε όλη τη χώρα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντινίδης. Μιλώντας για την πορεία του έργου, είπε πως «το 4ης γενιάς πάρκο καινοτομίας και τεχνολογίας δεν αποτελεί πλέον ένα φιλόδοξο όραμα αλλά βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην πραγματοποίησή του. Εχει ήδη εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθορίζονται οι χρήσεις γης, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης και βρίσκονται σε εξέλιξη αφενός οι πρόδρομες εργασίες και αφετέρου οι συμπράξεις με επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα που θα ολοκληρώσουν τη μορφή του».

Στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας παρευρέθησαν ακόμη, μεταξύ άλλων, ο αντιπρύτανης Ερευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ δρ Κυριάκος Υάκινθος, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΕΤΑ δρ Ευάγγελος Μπεκιάρης, ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας δρ Παναγιώτης Κετικίδης, ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, δρ Νίκος Μουσιόπουλος και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Thess INTEC Γιώργος Μυλωνάς.

«Η συνεργασία μεταξύ του KIT και του Thess INTEC έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί ως κινητήρια δύναμη για τη μεταφορά τεχνολογίας και την τεχνολογική ανάπτυξη σε στρατηγικούς τομείς και τομείς υψηλού αντίκτυπου. Επιπλέον, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο συνεργασίας για άλλα κέντρα της ένωσης Helmholtz και να συνεισφέρει με πολύτιμο και συνεχή τρόπο στην ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας στην περιοχή της Μεσογείου», επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ενωσης Ερευνητικών Κέντρων Γερμανίας Helmholtz, Dr. Otmar D. Wiestler.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT