Αύξηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο παρά τη λήψη μέτρων από το ΥΠΑΝ

Αύξηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο παρά τη λήψη μέτρων από το ΥΠΑΝ

Ενισχύθηκε στο 3,4%, που είναι το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό μεταβολής τιμών στην Ευρωζώνη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Πολύ σκληρός για να πεθάνει αποδεικνύεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, ο οποίος μετά την αποκλιμάκωση που καταγράφηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενισχύθηκε εκ νέου τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, στο 3,4%. Πρόκειται, σημειωτέον, για τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, όπου σε γενικές γραμμές καταγράφηκε αποκλιμάκωση. Συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Μάρτιο σε 2,4%, από 2,6%. Το πιο ανησυχητικό ίσως είναι ότι τον Μάρτιο καταγράφηκε στην Ελλάδα αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,8% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, η δεύτερη υψηλότερη μηνιαία αύξηση στην Ευρωζώνη.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ από την 1η Μαρτίου 2024 βρίσκονται σε ισχύ τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας. Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης υποστήριξε, μιλώντας στην «Κ», ότι τα μέτρα για την ακρίβεια αποδίδουν, καθώς υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών στα είδη σούπερ μάρκετ, ενώ για τον μήνα Απρίλιο δεν έχουν ανακοινωθεί αυξήσεις τιμών. Ο ίδιος απέδωσε την εκ νέου ενίσχυση του πληθωρισμού στην αύξηση των τιμών σε υπηρεσίες, κυρίως στις τουριστικές.

Σημαντικό επίσης ρόλο φαίνεται ότι διαδραμάτισαν οι τιμές των υγρών καυσίμων, οι οποίες μέσα στον Μάρτιο αυξήθηκαν σημαντικά. Ετσι, ενώ την 1η Μαρτίου 2024 η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είχε διαμορφωθεί πανελλαδικά σε 1,903 ευρώ/λίτρο, στις 31 Μαρτίου 2023 είχε ανέλθει σε 1,942 ευρώ/λίτρο.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης (σ.σ. δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη στοιχεία για τον ρυθμό αύξησης στα επιμέρους προϊόντα ή σε ομάδες αγαθών και υπηρεσιών σε κάθε χώρα), οι υπηρεσίες είναι αυτές στις οποίες καταγράφεται ο υψηλότερος πληθωρισμός (4%), ενώ στα τρόφιμα παρατηρείται αποκλιμάκωση των τιμών, με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να περιορίζεται σε 2,7% τον Μάρτιο, από 3,9% τον Φεβρουάριο. Στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα καταγράφηκε αύξηση τιμών 1,1% έναντι 1,6% τον Φεβρουάριο και στα ενεργειακά προϊόντα μείωση 1,8% έναντι μείωσης 3,7% στην Ευρωζώνη.

Σημειώνεται πάντως ότι η κυβέρνηση, αν και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επέκτασης και σε κατηγορίες τροφίμων του μέτρου για τη μείωση των παροχών των λιανεμπόρων προς τους προμηθευτές με στόχο τη μεταφορά του οφέλους στις τιμές τιμοκαταλόγου, για την ώρα τηρεί στάση αναμονής.

Το μέτρο που φαίνεται ότι αποδίδει περισσότερο είναι αυτό του τρίμηνου «μπλόκου» στις προσφορές, καθώς έχει συγκρατήσει ανατιμήσεις, ενώ λιγότερο έχει αποδώσει –μέχρι στιγμής– το μέτρο της μείωσης των παροχών προμηθευτών προς λιανεμπόρους και της μεταφοράς του οφέλους στις τιμές τιμοκαταλόγου. Από την έρευνα τιμών που πραγματοποιεί η «Κ» προκύπτει ότι αν και τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των μέτρων καταγράφηκαν μειώσεις τιμών στις επίμαχες κατηγορίες (αφρόλουτρα, σαμπουάν, απορρυπαντικά, βρεφικές πάνες), αυτές δεν διατηρήθηκαν στη διάρκεια όλου του προηγούμενου μήνα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT