«Μαγνήτης» για τις αμερικανικές επιχειρήσεις η Βρετανία

«Μαγνήτης» για τις αμερικανικές επιχειρήσεις η Βρετανία

Αιτία, οι αυξανόμενοι μισθοί και οι ελλείψεις προσωπικού στις ΗΠΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Οι αυξανόμενοι μισθοί και οι ελλείψεις προσωπικού στις ΗΠΑ ωθούν τις εταιρείες να αναζητήσουν εργατικό δυναμικό στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, και δη στη Βρετανία. Οταν η κινηματογραφική «Βarbie» Μάργκο Ρόμπι διοργάνωσε ένα πάρτι δίπλα στην πισίνα στην ομώνυμη ταινία που έσπασε ταμεία, βρισκόταν πολύ μακριά από το ηλιόλουστο Μαλιμπού, σε μια ειδικά διαμορφωμένη σκηνή, έξω από το Λονδίνο. Το αμερικανικό μπλοκμπάστερ γυρίστηκε κατά κύριο λόγο στα στούντιο της Warner Bros στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα του ανερχόμενου ρόλου της Βρετανίας στην παγκόσμια παραγωγή ταινιών. Και φυσικά, δεν είναι μόνον οι ταινίες.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις εξάγουν όλους τους τύπους εργασίας, με κίνητρο τους μειωμένους μισθούς, τη φορολογία και το αδύναμο νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν πρόκειται για το παραδοσιακό μοντέλο outsourcing της δεκαετίας του 2000, που είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική μετεγκατάσταση θέσεων εργασίας του κατασκευαστικού κλάδου στην Κίνα ή τηλεφωνικών κέντρων στην Ινδία, λένε οι ειδικοί. «Η νέα φυλή outsourcing είναι φθηνότερη αλλά και συχνά δημιουργική, δεν κάνει πλέον τη βαρετή δουλειά», εξηγεί ο Ματ Μπάκλαντ, υπεύθυνος προσλήψεων τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο μέσος μισθός για έναν προγραμματιστή λογισμικού back end στις ΗΠΑ είναι 130.000 δολάρια, αν και πλησιάζει τις 175.000 δολάρια σε πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο και η Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό προσλήψεων Robert Half. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι περίπου 66.000 δολάρια και το κόστος ζωής εξηγεί μόνο μέρος του χάσματος. Οι προγραμματιστές λογισμικού στο Κλίβελαντ –μία από τις φτωχότερες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ– μπορούν να κερδίσουν περίπου 40.000 δολάρια περισσότερα από τους συναδέλφους τους στο Λονδίνο. Οι κλάδοι των χρηματοοικονομικών, της λογιστικής και του μάρκετινγκ έχουν παρόμοια υπερατλαντικά κενά αμοιβών.

Η JPMorgan Chase είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης τεχνολογίας στη Σκωτία και πρόσφατα κατασκεύασε έναν νέο κόμβο στη Γλασκώβη για να στεγάσει χιλιάδες υπαλλήλους. Ο κολοσσός διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlackRock επεκτείνει τον χώρο γραφείων του στο Εδιμβούργο. Και η εταιρεία λογισμικού κυβερνοασφάλειας Glasswall λέει ότι σχεδόν όλοι οι μηχανικοί λογισμικού του εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρόλο που το 90% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Για τη στάσιμη οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, η αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες είναι ένα σπάνιο φωτεινό σημείο. Οι εξαγωγές υπηρεσιών προς τις ΗΠΑ έχουν αποφέρει σχεδόν 90 δισ. δολάρια για το Ηνωμένο Βασίλειο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Deutsche Ban.

Η απότομη πτώση της λίρας έπαιξε βασικό ρόλο, καθιστώντας φθηνότερη την πρόσληψη βρετανικών εταιρειών, σύμφωνα με τον αναλυτή της Deutsche Bank, Σρέγιας Γκόπαλ. Η ζώνη ώρας, η κοινή γλώσσα και το παρόμοιο εκπαιδευτικό σύστημα είναι «μπόνους», υποστηρίζουν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Οι διαρθρωτικές τάσεις παίζουν επίσης ρόλο: Ο ασφαλιστικός κλάδος, για παράδειγμα, ενισχύθηκε από την αναδιάρθρωση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και τη ζήτηση για ειδικές πολιτικές που καλύπτουν φυσικές καταστροφές ή πανδημίες, τομείς στους οποίους η ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου διαθέτει τεχνογνωσία. Το βρετανικό στούντιο όπου γυρίστηκε η «Barbie», χώρος παραγωγής αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι διαρκώς κατειλημμένο. Η Amazon και το Netflix επεκτείνουν επίσης τα στούντιό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Warner Bros σχεδιάζει να προσθέσει χιλιάδες στρέμματα και 10 νέες σκηνές ήχου στο στούντιό της εκτός Λονδίνου έως το 2027.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT