Τα σενάρια για ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο επιστρέφουν, καθώς όλα δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει φέτος περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από ό,τι η Federal Reserve στις ΗΠΑ.
Τράπεζες όπως η Bank of America και η γερμανική LBBW προειδοποιούν για πτώση του ευρώ, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για διαφορετικό ρυθμό επιτοκιακών μειώσεων μεταξύ της ΕΚΤ και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Ο Τζέφρι Γιου, στρατηγικός αναλυτής της Bank of New York Mellon, λέει ότι το ευρώ θα μπορούσε να αγγίξει την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο φέτος και δεν αποκλείει μια μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Για να πέσει το ευρώ στο 1 προς 1 με το δολάριο χρειάζεται πτώση του νομίσματος περίπου 8% από τα τρέχοντα επίπεδα. Προς το παρόν αυτό δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για κανέναν από τους στρατηγικούς αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg. Η τελευταία φορά που το ευρώ βρέθηκε σ’ αυτά τα επίπεδα ήταν στα βάθη της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ομως λίγοι αναλυτές είναι τώρα διατεθειμένοι να αγνοήσουν την πιθανότητα μιας τέτοιας πτώσης, ειδικά όταν μια πιθανή προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ θα μπορούσε να φέρει μειώσεις φόρων και εμπόδια στο εμπόριο, που θα έχουν πληθωριστικές επιπτώσεις.
«Το δολάριο θα περάσει το 1 προς 1 σαν ένα ζεστό μαχαίρι στο βούτυρο» εάν η Fed διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αλλά η ΕΚΤ τα μειώσει, λέει στο Bloomberg ο Μόριτζ Κράμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της LBBW. Η τράπεζα προβλέπει ότι το ευρώ θα διολισθήσει στο 1,01 δολ. το 2025, εκφράζοντας την πιο αρνητική πρόβλεψη από όλες αυτές που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, με επικεφαλής την Κριστίν Λαγκάρντ, θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να προετοιμάσουν τις αγορές για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων στις 6 Ιουνίου, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη χαλαρώνουν.
Για τους επενδυτές η απόκλιση μεταξύ των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι έντονη.
Την Παρασκευή, τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και σχεδόν έναν χρόνο και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε, μαρτυρώντας ότι η αγορά εργασίας είναι ισχυρή και τροφοδοτεί την οικονομία. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν, ενώ η οικονομία είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα όπου βρισκόταν το τρίτο τρίμηνο του 2022, όταν η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια.
Αυτή η απόκλιση μεταξύ των δύο οικονομιών εξηγεί γιατί οι αγορές περιμένουν από την ΕΚΤ να κάνει μειώσεις επιτοκίων 85 μονάδων βάσης το 2024, την ώρα που οι αντίστοιχες προσδοκίες για τη Fed διαμορφώνονται περίπου στις 60 μονάδες βάσης.
Οι προσδοκίες αυτές έχουν ήδη ασκήσει πίεση στο ευρώ, το οποίο έχει υποχωρήσει περίπου 2% φέτος, στο 1,09 δολ.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America, με επικεφαλής τον Αθανάσιο Βαμβακίδη, θεωρούν πιθανό ένα σενάριο απόλυτης ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο εάν η Fed αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια φέτος και η ΕΚΤ πραγματοποιήσει τρεις μειώσεις των 25 μονάδων βάσης. Το ευρώ θα μπορούσε ακόμη και να πέσει περαιτέρω εάν υπάρξει νέο ενεργειακό σοκ, λένε.
Κάθε επιπλέον μείωση που πραγματοποιεί η ΕΚΤ σε σχέση με τη Fed μπορεί να προκαλέσει μια κίνηση 1% στη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, σύμφωνα με τον Σάμιουελ Ζίεφ, επικεφαλής της στρατηγικής συναλλάγματος της JP Morgan Private Bank.