Ο κόσμος οδεύει προς μια απογοητευτική δεκαετία, λέει η Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ

Ο κόσμος οδεύει προς μια απογοητευτική δεκαετία, λέει η Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ

Εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων ξεκινάει στην Ουάσιγκτον η εαρινή σύνοδος Διεθνούς Ταμείου και Παγκόσμιας Τράπεζας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Έντυπη Έκδοση. Με την παγκόσμια οικονομία σε πολιορκία εξαιτίας επιβράδυνσης της ανάπτυξης, του υψηλού χρέους και των καταιγιστικών γεωπολιτικών κινδύνων από το Κίεβο μέχρι το Τελ Αβίβ, αρχίζει αύριο στην Ουάσιγκτον η εαρινή σύνοδος ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αν και προαναγγέλλει ότι το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει την πρόβλεψή του για παγκόσμια ανάπτυξη το τρέχον έτος στο 3,1%, την ίδια στιγμή προειδοποιεί πως ο κόσμος «οδεύει προς μια απογοητευτική δεκαετία». Σε πρόσφατη ομιλία της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας η κ. Γκεοργκίεβα τόνισε πως «βλέπουμε ότι ο κόσμος αποκλίνει, όμως η απόκλιση δεν είναι μόνον στις οικονομίες αλλά και στους στόχους των χωρών». Εν ολίγοις η παγκόσμια οικονομία γλίτωσε την ύφεση παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων στις περισσότερες χώρες, αλλά απειλείται από ένα κοκτέιλ κινδύνων.

Το Ταμείο έχει άλλωστε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια, τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας ανάμεσα σε δύο μέτωπα, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. αφενός και τη Ρωσία και την Κίνα αφετέρου, και τον παγκόσμιο Νότο να απομένει κύριο πεδίο για επιχειρήσεις και άσκηση επιρροής. Και στο μεταξύ, οι δύο πόλεμοι όχι μόνον απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα, αλλά εμπλέκουν και οι δύο καίριους προμηθευτές πετρελαίου, απειλώντας με εκτόξευση των τιμών της ενέργειας.

Στη σύνοδο θα παρευρεθούν υπουργοί Οικονομικών και επικεφαλής κεντρικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και οι επικεφαλής της ΕΚΤ, της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Τράπεζας της Αγγλίας. Εκτός από τον παρατεταμένο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, που διανύει πλέον το τρίτο έτος, και την ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Ιράν και στο Ισραήλ, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρίσκεται η υπερχρέωση πολλών από τις αναδυόμενες οικονομίες που επί σχεδόν δύο δεκαετίες βασίστηκαν στο φθηνό χρήμα κυρίως από την Κίνα. Και τώρα οι φτωχές χώρες αγωνίζονται για να διασφαλίσουν πρόσβαση σε κεφάλαια.

Το ενδιαφέρον θα στραφεί άλλωστε γύρω από την οικονομία της Κίνας, καθώς σήμερα δίνονται στη δημοσιότητα μακροοικονομικά μεγέθη της του α΄ τριμήνου, από τα οποία θα υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις για το αν η δεύτερη οικονομία στον κόσμο θα επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει για ανάπτυξη 5% φέτος. Η Goldman Sachs εκτιμά πως το α΄ τρίμηνο το ΑΕΠ της Κίνας θα έχει σημειώσει αύξηση 7,5%, που είναι συμβατό με τον στόχο του 5% για το σύνολο του έτους. Μέχρι στιγμής, πάντως, έχει επιβραδυνθεί η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα, ενώ στάσιμες παραμένουν οι λιανικές πωλήσεις, με την πτώση των τιμών των ακινήτων να διατηρεί την εγχώρια ζήτηση σε χαμηλά επίπεδα.

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένονται επίσης στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας, που εκτιμάται ότι θα καταδεικνύουν επιβράδυνση στην αύξηση των εξαγωγών της τον Μάρτιο. Σχολιάζοντας την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας ο Τομ Ορλίκ, οικονομολόγος του Bloomberg, τονίζει ότι «σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις πως το τίμημα για την ανάσχεση του πληθωρισμού θα ήταν μια σειρά από υφέσεις, αυτή η χρονιά με την ήπια, έστω και επιβραδυνόμενη, ανάπτυξη φαίνεται μια καλή απόδραση».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT