Νέες δεσμεύσεις για το περιβάλλον

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Εντυπη Εκδοση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Τρίτη το βράδυ, στο πλαίσιο της ένατης διάσκεψης Our Ocean, την οποία φέτος φιλοξενεί η Ελλάδα, θα ανακοινώσει 21 νέες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της χώρας, ενώ θα αναφερθεί και στα δύο μεγάλα θαλάσσια προστατευόμενα πάρκα που θα δημιουργήσει η Ελλάδα στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Μάλιστα, κάποιες από τις πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις αυτές έχουν προσφερθεί να στηρίξουν πολύ μεγάλα ξένα κοινωφελή ιδρύματα, με τους επικεφαλής των οποίων συναντήθηκε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός. Ο κατάλογος των συμμετεχόντων στη συνάντηση είναι εντυπωσιακός. Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν εκπρόσωποι ιδρυμάτων που ειδικεύονται στην προστασία των ωκεανών και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, όπως του Waitt Foundation, του Bertarelli Foundation, του David and Lucil Packard Foundation, της πρωτοβουλίας Ocean Initiative, του Oceankind, του Oceans 5, του Ocean Initiative Lead και του Ocean Finance.

Παράταση σε διεθνή διαγωνισμό των ΣΤΑΣΥ

Νέα παράταση δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στον διεθνή διαγωνισμό ύψους 5,17 εκατ. ευρώ των ΣΤΑΣΥ. Πρόκειται για διαγωνισμό που αφορά την ανακαίνιση των δύο υποσταθμών έλξης της γραμμής 1 σε Νέο Φάληρο και Ηράκλειο, με την προσθήκη συστήματος που θα επιτρέψει την εκμετάλλευση ενέργειας από το φρενάρισμα των συρμών, μετατρέποντας την κινητική σε ηλεκτρική ενέργεια. Η εταιρεία αποφάσισε την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών μέχρι τις 22 Απριλίου. Η αρχική προκήρυξη του διαγωνισμού όριζε ως καταληκτική ημερομηνία την 18η Μαρτίου.

Η Performance δρομολογεί την είσοδό της στο Χ.Α.

Βελτιωμένες επιδόσεις καταγράφει το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, ετησίως, η εταιρεία πληροφορικής Performance. Οπως αναφέρει στην ετήσια οικονομική έκθεσή της για το 2023, το πρώτο τρίμηνο ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερα σημαντική αύξηση εσόδων και μεικτού περιθωρίου κέρδους, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η εταιρεία, που ενίσχυσε κατά 38% τον τζίρο πέρυσι έναντι του 2022, δρομολογεί την κατάθεση αιτήματος για την εισαγωγή της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου.

Υποτονική ζήτηση για νέα δάνεια

Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, ενώ έστειλε «σήμα» για επικείμενη μείωση, αλλά η ζήτηση δανείων στη Ζώνη του Ευρώ πιθανότατα θα παραμείνει ασθενής, εκτιμά η Moody’s. Η νέα έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό έδειξε μια απρόβλεπτη μείωση της ζήτησης δανείων από μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες το πρώτο τρίμηνο, την οποία απέδωσε στα υψηλά επιτόκια και στην οικονομική επιβράδυνση. Η Moody’s αναμένει έτσι ότι η ζήτηση δανείων θα παραμείνει αδύναμη μέχρι να μειωθούν σημαντικά τα επιτόκια. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ ενδέχεται να μην είναι γρήγορος, κάτι που θα παρατείνει την περίοδο της υποτονικής ζήτησης.

«Βλέπει» αναβάθμιση προοπτικών της Ελλάδας

Αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές, αλλά όχι και της αξιολόγησής της, «βλέπει» η Société Générale από τον οίκο S&P αυτή την Παρασκευή. Η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα και στο «ΒΒΒ-» με σταθερές προοπτικές τον Οκτώβριο, ενώ μια ενδεχόμενη αναβάθμιση των προοπτικών θα σημαίνει πιθανότητα αναβάθμισης της αξιολόγησης σε διάστημα 12-18 μηνών. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δ. Τσάκωνας, δήλωσε στο Φόρουμ των Δελφών πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη χώρα, ωστόσο ο στόχος πρέπει να είναι η επιστροφή στο «Α+», εκεί που ήταν η Ελλάδα πριν από την κρίση χρέους, τονίζοντας ότι αυτό θα απαιτήσει πολυετή προσπάθεια. Ο κ. Τσάκωνας παράλληλα σημείωσε πως δεν ανησυχεί για το τι θα συμβεί μετά το 2032, οπότε και λήγει η περίοδος χάριτος, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά «μαξιλάρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT