Η Δευτέρα 29 Απριλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, όπως ανέφερε από τη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου πραγματοποιήθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε πως «σε καμία περίπτωση δεν νομοθετούμε μια διαδικασία αναβίωσης ρυθμίσεων. Είναι μια διαδικασία που θα επιτρέψει στη διοίκηση να “σκοτώσει” τις ρυθμίσεις που πρέπει “να πεθάνουν”».
Οπως είπε, «επίκειται νομοτεχνική βελτίωση στον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ώστε να οριστεί τακτική προθεσμία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών. Η καταληκτική ημερομηνία, όπως αυτή αναφέρεται στο άρθρο 87 του νέου νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του ΚΦΔ, επεκτείνεται έως τις 29 Απριλίου».
Απαντώντας σε επικρίσεις, σύμφωνα με τις οποίες είναι «απαράδεκτο η ΑΑΔΕ να καλεί τους φορολογούμενους να πληρώσουν τα χρέη τους πριν την ψήφιση του νόμου», ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε πως η Ανεξάρτητη Αρχή «εκπληρώνει το χρέος της στο ακέραιο. Η αποστολή της είναι να ενημερώνει τους φορολογουμένους, να τους προτρέπει να εξασκήσουν το δικαίωμά τους στην τακτοποίηση ρύθμισης οφειλών, εφόσον, βεβαίως, διαθέτουν το εν λόγω δικαίωμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Σε επόμενο στάδιο η διάταξη για τα πρόστιμα»
Κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στο σχέδιο νόμου, κάνοντας λόγο για «αποσπασματικές και πρόχειρες λύσεις», καθώς και για «ανάγκη αποσαφηνίσεων εννοιών, αλλά και περαιτέρω βελτιωτικών αλλαγών». Οι επικρίσεις εστίασαν κυρίως «στα υπέρογκα, άδικα και μη αναλογικά πρόστιμα, που χαϊδεύουν τους μεγαλοοφειλέτες, ενώ οδηγούν τα αδύνατα οικονομικά νοικοκυριά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε απόγνωση», όπως είπαν, ζητώντας «γενναίες ρυθμίσεις ειδικά για τους οφειλέτες μικροποσών».
Απαντώντας ο κ. Θεοχάρης αναγνώρισε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα, διαβεβαιώνοντας ότι θα εξεταστεί σοβαρά και θα επανέλθει σε επόμενο στάδιο. «Ο νέος φορολογικός κώδικας θα μπορούσε να ασχοληθεί με τα πρόστιμα όμως είναι ένα πράγματι πολύ σοβαρό ζήτημα, χρειάζεται διαβούλευση, θα επανέλθουμε σε επόμενο στάδιο. Να συζητήσουμε για το ύψος τους και τη μείωση του κόστους τους, δεν μπορεί όμως να μην υπάρχουν. Και δεν θελήσαμε τώρα, μέσα στους ασφυκτικούς χρόνους του Ταμείου Ανάκαμψης, να μπούμε σε διαδικασίες που θα γίνουν στο γόνατο. Θα το δούμε στον χρόνο του, ώστε να έρθει μία σαφής διάταξη, με αρχή, μέση και τέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «τεράστια καινοτομία την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών», σημειώνοντας ότι «θα οδηγήσει στη μείωση μεγάλου φόρτου των δικαστηρίων και ελπίζουμε να βρει ανταπόκριση από τους πολίτες».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ