Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ευρώπης στον πληθωρισμό τροφίμων

Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ευρώπης στον πληθωρισμό τροφίμων

Σημαντικές ανατιμήσεις τον Μάρτιο σε νερά – αναψυκτικά, ξηρούς καρπούς, έτοιμα γεύματα. Τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης είχε τον Μάρτιο η Ελλάδα, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιοποίησε μέσα στην εβδομάδα η Eurostat

1' 24" χρόνος ανάγνωσης

Τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης είχε τον Μάρτιο η Ελλάδα, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα η Eurostat.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε στην Ελλάδα σε 5,4%, πίσω από τη Μάλτα όπου ο σχετικός δείκτης ήταν 6,2% και πάνω από την Ισπανία, όπου ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα σε 4,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο Ευρωζώνης οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο σε πολύ χαμηλότερο βαθμό, κατά 1,7%. Σύμφωνα, πάντως, με το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το οποίο έχει καταρτίσει δείκτη τιμών στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι τιμές συνολικά –όχι μόνο στα τρόφιμα– κατέγραψαν αύξηση τον Μάρτιο του 2024 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023 μόλις κατά 0,28%.

Σημαντικές ανατιμήσεις τον Μάρτιο σε νερά – αναψυκτικά, ξηρούς καρπούς, έτοιμα γεύματα.

Πάντως, σύμφωνα και με το ΙΕΛΚΑ, υπάρχουν προϊόντα στα οποία καταγράφηκαν σημαντικές ανατιμήσεις τις οποίες, καθώς φαίνεται, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν ούτε τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Αυτές είναι: 9,40% σε νερά – αναψυκτικά, 5,02% σε ξηρούς καρπούς και σνακ, 4,62% στα έτοιμα γεύματα, 4,57% σε ξηρά τρόφιμα παντοπωλείου, 4,31% σε μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη. Καθοριστικό ρόλο, πάντως, για το εάν θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση στις τιμές των τροφίμων ή θα έχουμε νέο γύρο πληθωριστικών πιέσεων θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή οι οποίες απειλούν να εκτοξεύσουν σε δυσθεώρητα ύψη το ενεργειακό κόστος. Αλλωστε, τόσο οι διεθνείς όσο και οι εγχώριοι οικονομικοί οργανισμοί, αν και εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η επιβράδυνση του πληθωρισμού, επισημαίνουν την ίδια ώρα το ευμετάβλητο περιβάλλον.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT