Γιατί πάει στο Citi ο όμιλος Mytilineos

Σχεδιάζει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ παράλληλα θα παραμείνει και στο ταμπλό του Χ.Α.

3' 57" χρόνος ανάγνωσης

«Τα οράματά μου εξελίσσονταν πάντα σταδιακά: όταν έφτανα στον στόχο, έθετα έναν επόμενο», είχε πει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος όταν τον Δεκέμβριο του 2022 παρουσίασε τη νέα δομή της Mytilineos. O επόμενος στόχος είχε τεθεί από τότε, αν και δεν παρουσιάστηκε με αρκετή σαφήνεια, και δεν ήταν άλλος από την εισαγωγή της εταιρείας, που ξεκίνησε από την οικογενειακή επιχείρηση μεταλλουργίας που έστησε στον Πειραιά το 1908 ο παππούς Ευάγγελος Μυτιληναίος και εξελίχθηκε σε ελληνική πολυεθνική, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η ανακοίνωση την περασμένη Πέμπτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής της σε ένα μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, δεν εξέπληξε την αγορά. Ούτε η κατηγορηματική απόφασή της να διατηρήσει την έδρα της στην Ελλάδα και την παράλληλη διαπραγμάτευση των μετοχών της στην κεφαλαιαγορά της Αθήνας. «Δεν αφήνει κανένας την Ελλάδα, αλλά πηγαίνουμε την ελληνική σημαία σε όλο τον κόσμο. Μεγαλουργούμε στο εξωτερικό αλλά άνθρωποι στην Ελλάδα γίναμε», δήλωνε με την κάθε ευκαιρία δημόσια ο Ευάγγελος Μυτιληναίος όταν του έθεταν το ερώτημα περί αλλαγής έδρας.

Ο δρόμος για την εισαγωγή σε μια κεφαλαιαγορά με μεγάλο βάθος όπως αυτή του Λονδίνου έρχεται σε συνέχεια της εντυπωσιακής αναπτυξιακής τροχιάς τα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ. Μέσα στο τελευταίο 12μηνο, η μετοχή καταγράφει ένα ράλι άνω του 40%, το οποίο έχει οδηγήσει τον τίτλο της εταιρείας έως τα ιστορικά υψηλά των 39,5 ευρώ, με αρκετούς αναλυτές να δίνουν πλέον τιμές-στόχους άνω των 40 ευρώ. Το 2023 τα έσοδα της Mytilineos διαμορφώθηκαν στα 5,492 δισ. ευρώ και τα EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ, με τα αποτελέσματα να εμφανίζουν περαιτέρω βελτίωση στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ως προς το γιατί γίνεται η επιλογή του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, τη στιγμή που πολλές εταιρείες το εγκαταλείπουν, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στο ΒΒC το εμφάνισε σαν μια φυσική συνέχεια των δραστηριοτήτων της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και της πεποίθησης ότι «τα χειρότερα για το LSE είναι παρελθόν». «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Λονδίνο θα παραμείνει ο κύριος οικονομικός κόμβος στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια», τόνισε. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η Mytilineos έχει δεκαετή παρουσία με συνολικά 82 συμβάσεις EPC (μελέτη-κατασκευή και λειτουργία), περισσότερους από 220 εργαζομένους και υπεργολάβους, καθώς και μεγάλα συμβόλαια με διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες. Ενα από αυτά είναι η πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου, ύψους 1 δισ. λιρών.

Η είσοδος στο FTSE 100 θα έχει πολλαπλά οφέλη για την εταιρεία καθώς θα αυξήσει σημαντικά την εμπορευσιμότητα της μετοχής και θα υποστηρίξει επενδύσεις που θα ενδυναμώσουν περαιτέρω την παρουσία της στη διεθνή αγορά.

Μέσα από μια πορεία διαρκούς ανάπτυξης η Mytilineos έχει εδραιώσει τη διεθνή παρουσία της σε 40 χώρες και στις πέντε ηπείρους με 286 projects στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης με την οποία έχει συνδέσει τη στρατηγική της τα τελευταία χρόνια. Το ώριμο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ της εταιρείας προσεγγίζει τα 14 GW στο τέλος του 2023 εκ των οποίων τα 4,9 GW σε λειτουργία. Μέσα στο 2023 ξεχώρισε η εξαγορά 5 φωτοβολταϊκών έργων στην Αλμπέρτα του Καναδά ισχύος 1,4 GW για τα οποία τα επόμενα 4 χρόνια θα επενδυθούν 1,16 δισ. ευρώ. Ακολούθησε πρόσφατα η συμφωνία με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη και κατασκευή φωτοβολταϊκών ισχύος έως 2000 MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία. Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται σε έως 2 δισ. ευρώ, με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα τρία χρόνια.

Η ελληνική πολυεθνική έχει εδραιώσει τη διεθνή παρουσία της σε 40 χώρες με 286 projects στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης.

Στον κλάδο της ενέργειας αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα, λειτουργώντας ως ολοκληρωμένο ενεργειακό utility, σε ένα φάσμα που καλύπτει από την ανάπτυξη και εκτέλεση θερμικών μονάδων, έργων ΑΠΕ και έργων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι την προμήθεια λιανικής σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικού αερίου, την προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου και την παροχή ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών ενέργειας.

Στον τομέα της μεταλλουργίας διαθέτει τη μοναδική πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις. Νέες προοπτικές στον τομέα άνοιξε η εξαγορά της Imerys Βωξίτες και η άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων βωξίτη στην Γκάνα που έλαβε στις αρχές του έτους, αποκτώντας πρόσβαση σε γεωλογικά αποθέματα περίπου 300 εκατ. τόνων βωξίτη. Μόλις πρόσφατα εξάλλου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει 350 εκατ. ευρώ για παραγωγή βωξίτη, γαλλίου και αλουμινίου.

Είναι γνωστό ότι η Ε.Ε. έχει ζητήσει από τη Mytilineos να διερευνήσει την παραγωγή γαλλίου και η ελληνική εταιρεία έχει ενημερώσει ότι θα μπορούσε να παράγει 40-45 μετρικούς τόνους ετησίως, ποσότητα περίπου ίση με την τρέχουσα ζήτηση της Ε.Ε. Στην αγορά έντονη είναι η φημολογία το τελευταίο διάστημα για το ενδιαφέρον της Mytilineos να επεκταθεί στον τομέα της διύλισης και του up stream, με αφορμή τη συμμετοχή του στο placement του Δεκεμβρίου της HELLENiQ ENERGY.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT